Ulft, Netherlands

Tulpen van tulpenroute in de Achterhoek worden opnieuw gebruikt

De bloembakken die bij de tulpenroute horen en door heel de Achterhoek en de Liemers zijn verspreid door Exclusive Flowers Europe verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Zorgboerderijen hebben al een aantal bakken overgenomen die kriskras door de regio zijn verspreid omdat ze niet aan Rusland geleverd werden.
Charlotte van de Kant | 18 juni 2023 14:00 | Aangepast op 17 juni 2023 16:41
“Voor een groot gedeelte zijn de bakken al weggeven aan zorgboerderijen”, vertelt directeur Hans Kuijper van Exclusive Flowers Europe. Personeel en klanten van zorgboerderijen kunnen volgens de directeur uiteindelijk de tulpen opnieuw in de bakken planten, waarna de bloemen weer uitkomen: “Bij de Hettenheuvel (zorgboerderij in Loerbeek, red.) zijn ze al een dag bezig geweest met het rooien.” Ook zorgboerderij De Bult in Toldijk en zorgboerderij de Slangenburg in Doetinchem heeft een aantal bakken overgenomen, net als Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. "Er staan nog bakken langs de weg, dus ik moet nog een aantal zorgboerderijen opbellen denk ik”, zegt Kuijper.

De tulpen zouden dit voorjaar eigenlijk in Rusland moeten staan. Kuijper besloot vanwege de oorlog in Oekraïne de bloemen zelf op te kopen en was daar een flink bedrag aan kwijt. "Wij zeiden tegen de tulpenkweker: 'die tulpenbollen gaan niet naar Rusland", aldus Kuijper in een eerder interview bij REGIO8. "Die schenken wij aan de bevolking van de Liemers en de Achterhoek, het is gewoon mooi om exclusieve tulpenbollen zo een plekje te geven."

Bakken door hele Achterhoek
De bakken vol tulpenbollen werden vervolgens door de hele Achterhoek verspreid. Inmiddels zijn de bloemen uitgebloeid, maar staan de objecten op verschillende plaatsen nog langs de weg. Onder andere in Bronckhorst heeft de gemeente de bakken inmiddels verwijderd. “Het is bij elke gemeente anders wat ze doen”, vertelt Kuijper. “Er zijn ook een aantal winkeliers en particulieren die een aantal bakken hebben overgenomen. In oktober kunnen ze opnieuw geplant worden voor een tweede bloeiperiode in het voorjaar van 2024.”

Foto: Exclusive Flowers Europe


Lees meer over:

Montferland|Tulpen|

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Burgemeester De Vries loog meermaals over breken geheimhouding

Burgemeester Harry de Vries van Montferland is door eigen handelen één van de middelpunten in een po...

Na veel gepuzzel is er toch plek voor Montferland in de Achterhoek

Negen raadsleden uit Montferland sluiten maandagavond voor het eerst aan bij de vergadering van de A...