Ulft, Netherlands

Transportbedrijf uit Ulft experimenteert met elektrische vrachtwagen

Transportbedrijf Don Trucking uit Ulft doet wat overheden willen en gaat proefdraaien met een volledig elektrische vrachtwagen. De trucks rijdens nu nog op vloeibaar aardgas en diesel en dat moet de komende jaren veranderen, maar er zijn nog wel wat hobbels te nemen.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 20 september 2023 13:35 | Aangepast op 20 september 2023 13:35
“Het wordt verwacht en wij hebben het motto: ‘groener is beter’”, zegt Eloi Van Der Schagt namens Don Trucking over de eerste stap richting elektrisch rijden. “De volgende stap is om dan kijken of het voor ons loont en of het een haalbare kaart is.” De techniek rond elektrisch rijden ontwikkelt zich, ook bij vrachtwagens. “Dit is eigenlijk de enige vrachtwagen in Europa die negenhonderd kilowattuur heeft, terwijl de rest rond de vijfhonderd blijft hangen”, vertelt Julian Rottier van de Zwitserse leverancier van het voertuig. Wat dat betekent in aantal kilometers? “Deze kan met vijftig ton lading ongeveer zeshonderd kilometer rijden.”

Op dit moment rijden er in Nederland ongeveer vierhonderd vrachtwagens op stroom op een totaal van 160.000, laat Transport en Logstiek Nederland weten. “Het overgrote deel rijdt nu nog op diesel”, vertelt woordvoerder Vincent Triest. “Een klein gedeelte rijdt op LNG (vloeibaar aardags, red.), terwijl een heel, heel klein gedeelte op waterstof rijdt. Er is wel een enorme transitie gaande in het vrachtverkeer. Bedrijven worden ook genoodzaakt om over te stappen door de komst van emissiezones.” Vanaf 2025 zijn in sommige Nederlandse steden schadelijke uitlaatgassen verboden.

Laadplekken
Een van de grote problemen is het gebrek aan laadplekken. Vanuit Europa is het verplicht om aan deze infrastructuur te werken. Zowel vanuit Het Rijk als vanuit de provincie komen er subsidieregelingen aan om meer laadpunten geplaatst te krijgen. Met een stroomnetwerk dat op dit moment al overvol is, lijkt het wel een uitdaging te worden. “Of het haalbaar is, zal de komende weken laten zien”, zegt Van der Schagt over het elektrisch rijden. “Risico’s moeten genomen worden, want als iedereen blijft staan, hebben we geen andere toekomst.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Temperatuur gaat oplopen, voorspelt weerboer Gerrit Vossers vanuit Ulft

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...

Verbindend Oosterlicht straalt 'zeker tot 2030' boven de Achterhoek

De grote schijnwerpers staan nu nog in de opslag in Ulft, maar vanaf 21 december straalt het Oosterl...

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...

Timo van de Sande wint tiende editie Gelderse Kleiroze

Timo van de Sande heeft zondag de Gelderse Kleiroze 2023 gewonnen. Met zijn nummer 'Gemaskerd' wist ...

UIftse handbalster Housheer alweer naar vijfde eindtoernooi met Oranje

Dione Housheer staat met de Nederlandse handbaldames aan de vooravond van het Wereldkampioenschap in...

Procesbegeleider moet sportsamenwerking rond IJsselweide rechttrekken

Een procesbegeleider moet de samenwerking tussen SDOUC en Ulftse Boys en de andere partijen op Sport...