Ulft, Netherlands

Traditioneel midwinterhoorngeluid klinkt in de regio

Het geluid van de traditionele midwinterhoorn is in deze tijd van het jaar veel te horen in de Achterhoek. Tijdens de adventsperiode trekken de blazers door de hele regio om hun liefhebberij uit te kunnen voeren.
Serena Speet | Nick Hermsen | 19 december 2022 15:18 | Aangepast op 19 december 2022 15:18
“In principe mogen wij maar zes weken per jaar onze hobby uitoefenen”, vertelt organisator Dennis Meijer van midwinterhoornblazers ’t Slat. “Dus we zijn super trots om met z’n allen weer hier te mogen staan om te blazen.” Aan het begin van de adventsperiode kwamen zo’n vijfhonderd wandelaars uit heel Nederland naar Beltrum, om daar mee te lopen met de tocht. Zij werden begeleid door de klanken van 45 midwinterhoorns. “Op diverse punten staan midwinterhoornblazers die het geluid uitblazen”, legt Meijer uit. Vervolgens beginnen de blazers op het volgende punt met het produceren van geluid: “Totdat de cirkel rond is.”

Thanja Stortelder loopt de tien kilometer route: “Ik vind de omgeving mooi en de traditie die ze hier hebben met de midwinterhoornblazers”, vertelt ze. “En Beltrum is fantastisch om te wandelen en het weer is heerlijk, wat wil je nog meer?” Waar de vorst van afgelopen weekend zorgde voor perfecte blaasomstandigheden in Eibergen, bleef de temperatuur begin deze maand boven nul. Fijn voor de wandelaars maar een tegenvaller voor de blazers in Beltrum. “Je moet eigenlijk een beetje vorst hebben, dan draagt het geluid beter”, aldus blazer Bert Middelhuis. “Dan komt het tot wel vijf kilometer.”

Traditioneel geluid
Het geluid van de midwinterhoorns klinkt al jaren in de Achterhoek. “Dat is hier een traditie, nog van vroeger”, legt Middelhuis uit. “Vroeger hadden ze geen telefoon en dan bliezen ze naar elkaar toe als er wat was. Als ze hulp nodig hadden, bijvoorbeeld als een kind werd geboren of iemand overleed. Dan gaven ze elkaar een teken.”

Ervaren blazer
Middelhuis heeft veel ervaring met het blazen en leert nu anderen om ook klanken te spelen op de midwinterhoorn. “Ik leer de jongens melodietjes blazen”, vertelt de mentor. “Want het is niet makkelijk, je doet er wel een paar jaar over.” Stortelder heeft nooit eerder op een midwinterhoorn geblazen en verwacht daarom ook niet dat ze er goed in zal zijn: “Ik zou het denk ik niet kunnen, je moet er wel voor oefenen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Automobiliste gewond na botsing op kruising in Eibergen

Een automobiliste is woensdagavond gewond geraakt bij een botsing in Eibergen. Ze werd geraakt door ...

Dilemma Berkelland: geen probleem met speelhal, maar Kansspelautoriteit wél

De toekomst van speelautomatenhal King Casino’s in hartje Eibergen staat op het spel. Het college va...

Obligaties moeten dorpshuis De Huve in Eibergen uit handen van projectontwikkelaar houden

Er ligt een bom onder het sociale en het culturele leven in Eibergen. Dorpshuis De Huve sluit per 1 ...

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia

Muziekvereniging Euphonia uit Eibergen vreest voor het voortbestaan als de gemeente Berkelland geen ...

Honderd asielzoekers naar Eibergen, azc voor tien jaar in weiland

Berkelland gaat honderd asielzoekers, voor minimaal de periode van tien jaar, huisvesten in Eibergen...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...