Ulft, Netherlands

Topsporters krijgen kans op Metzo College

Het Metzo College in Doetinchem is vanaf donderdag officieel een 'topsportvriendelijke school'. Door de toekenning van Topsport Gelderland moet het voor leerlingen makkelijker worden om topsport te combineren met lessen en toetsen op de middelbare school.
Anna Weirath | 22 april 2022 14:29 | Aangepast op 22 april 2022 14:29
Topsport Gelderland organiseert workshops en masterclasses voor talentvolle sporters vanuit het platform Achterhoek Younited. Dit in samenwerking met Achterhoek in Beweging. “Ze hebben hier op school ruim twintig leerlingen die bij De Graafschap in de jeugdopleiding voetballen”, vertelt Eline Segers van Topsport Gelderland. “Die hebben bijvoorbeeld wat vroeger in de middag trainingen waardoor dat soms wat botst met het schoolrooster. Nu kunnen ze daar iets flexibeler mee omgaan en wat eerder uit de les vertrekken en/of toetsen op een later moment inhalen.” Naast dat de school meerdere leerlingen heeft die bij De Graafschap voetballen zijn er nog veel meer topsporters aanwezig, in allerlei disciplines. “Judo, motorcross, fietscross, je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken”, vertelt Camiel Steverink, adjunct directeur van het Metzo College. Volgens Steverink hebben ze zelfs een poolbiljarter op school gehad. “Ook hebben we een jongen die mee doet bij Jong Oranje. Hij is afgelopen week in Frankrijk geweest voor een landen toernooi. Hij heeft daar zijn toets Engels gedaan omdat hij dus niet thuis was. Dat soort mogelijkheden kunnen we nu bieden.” Als het aan Steverink ligt waren de clinics van donderdag slechts een voorproefje van wat de toekomt te bieden heeft: “We proberen het in de lessen ook terug te laten komen. Zo hebben we vandaag clinics gehad van topsporters. We hopen dit in de toekomst nog vaker te kunnen doen.”

Alle eerstejaars leerlingen kregen ter ere van de toekenning een clinic aangeboden. Ook de niet-topsporters snappen dat klasgenoten ruimte krijgen voor hun sport. Zo gaf Fenna Steege aan dat zij twee leerlingen in haar klas heeft die soms moeten trainen en dan eerder weg gaan van school: “Ik vind dat wel goed want zo kunnen ze ook aan hun voetbalcarrière werken.” Volgens judoka Hilde Jager, die zelf een clinic gaf, zijn topsport scholen van groot belang: “Ik denk dat het heel belangrijk is als je echt beter wil worden dat je dan af en toe, als je bijvoorbeeld wedstrijden hebt, een keer een dag vrij kan krijgen. Het is fijn als de school meewerkt aan het beter worden in je sport.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Metzo College|Topsporter|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Na achttien jaar oplossing voor lekkende gevels van prijswinnend Metzo College

Bijna twintig jaar na de bouw is er eindelijk een oplossing gevonden voor de lekkende gevels van het...

Leerlingen onder de indruk van brief 9/11-brandweerman

Leerlingen van het Metzo College in Doetinchem kregen tot hun eigen verbazing een reactie op hun bri...

Restaurant in Metzo College heropent deuren

Om jongeren enthousiast te maken over het werken in de horeca opent het Metzo College in Doetinchem ...