Ulft, Netherlands

Toch een kerstgevoel op de covid-afdeling

De kerstdagen vieren in het ziekenhuis, dat is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt om Kerst te vieren. Toch proberen personeel en patiënten op de covid-afdeling er wat van te maken, zoals in het streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Davie Klein Gunnewiek | 4 januari 2022 19:36 | Aangepast op 4 januari 2022 19:36
“Je merkt wel een andere sfeer deze dagen op de afdeling”, zegt verpleegkundige Iris Groothuis. “We hebben wat meer tijd voor de patiënten, dus dat is fijn.” Ook samen zorgt het team voor een warme kerstsfeer. “We zoeken de momentjes wel op met elkaar”, zegt Groothuis. “We kunnen niet met z’n allen aan de koffie, want we hebben allemaal beschermende kleding aan, maar aan het einde van de dienst sluiten we toch even samen af.” Ook van buiten het ziekenhuis krijgt het personeel waardering. “We hebben veel gekregen van familie van coronapatiënten”, aldus Groothuis. “Chocolaatjes, kerstbrood en zelfs ook nog wat gebakjes.”

Op één van de kamers van de covid-afdeling ligt Willem uit Dalfsen. Zijn vrouw zit naast zijn bed. De patiënten mogen maximaal twee bezoekers per dag ontvangen. “Ik vind het fijn dat ze er is”, zegt Willem. “Dan heb ik toch nog iemand bij me en dat is toch een hele troost met kerst.” Inmiddels ligt hij al vier weken in het ziekenhuis. Eerst in coma op de IC, waarna hij op de verpleegafdeling voor coronapatiënten terecht kwam. Willem baalt er van tijdens de kerstdagen niet thuis te kunnen zijn. “Je mist je familie, kinderen, kleinkinderen en het samen zijn. Dat is niet leuk.”

'Ze geven mij echt het kerstgevoel'
Willem waardeert dan ook de extra aandacht die hij deze dagen krijgt van het ziekenhuispersoneel. “Het is niet normaal hoe ze hier zijn”, zegt Willem. “Ik heb in veel ziekenhuizen gelegen in Nederland, maar zoals hier heb ik het nog nooit meegemaakt. In Winterswijk heb ik een team ontmoet, en van A tot Z, voelen ze voor mij als één grote familie. Ze geven mij echt het kerstgevoel.” Het ziekenhuis in Winterswijk zag het aantal coronapatiënten de afgelopen week wat afnemen, maar toch wisselt de drukte nog per dag. “We zetten met z’n allen de schouders eronder en iedereen blijft positief”, zegt Groothuis. “Dat proberen we ook over te dragen op de patiënten.”

Aanschuiven bij het kerstdiner
Na twee dagen gewerkt te hebben op de covid-afdeling tijdens kerst kan ook Iris nog wat tijd doorbrengen met familie. “Met de huidige coronamaatregelen is het toch anders dan anders, maar ik schuif om vier uur aan bij het kerstdiner”, zegt Groothuis. “Ik hoef niet te koken, dus ik ga even lekker genieten.” Willem zal de komende dagen nog op de verpleegafdeling moeten verblijven, maar hoopt volgende week het ziekenhuis te kunnen verlaten. Hij zal daarna verder moeten revalideren om weer helemaal de oude te worden.

Foto: REGIO8

Lees ook

'Parel' Raterink tekent eerste profcontract bij De Graafschap

Othniël Raterink heeft zijn eerste profcontract getekend bij De Graafschap. De jeugdinternational ui...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...