Ulft, Netherlands

Tien jaar CIVON in Ulft: 'Dit is echt het hart van de innovatie'

Foto: REGIO8
Al tien jaar staat innovatie centraal in de Afbramerij op het DRU Industriepark in Ulft. In 2014 openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima 'ICER'. Dit is inmiddels omgedoopt tot het CIVON, waar onderwijs en Achterhoekse bedrijven samenkomen op het gebied van innovatie.
Bart Sollman | 10 mei 2024 16:37 | Aangepast op 10 mei 2024 16:37
"Het is echt ongelooflijk wat we in tien jaar hebben bereikt", zegt Gijs Smeman, sinds ongeveer vijf jaar manager van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland, zoals CIVON voluit heet. Het jubileum is gevierd met een middag vol hoogwaardigheidsbekleders. De middag werd ingeleid door wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Hij benadrukte nogmaals het belang van plekken zoals CIVON: "Hier mag het misgaan, dat is juist ook goed. De jongeren doen hier precies hetzelfde als wat alle grote wetenschappers deden. Prutsen en aanklooien, net zo lang tot het goed gaat."

Het Ulftse innovatiecentrum is eigendom van het Graafschap College. Achterhoekse bedrijven kloppen bij het centrum aan met vraagstukken over nieuwe technologische innovaties. Studenten proberen vervolgens aan de vraag van die bedrijven te voldoen. Voor de bedrijven is dit een uitkomst; het scheelt hen aanzienlijk in ontwikkelingskosten. De studenten zijn op deze manier, in plaats van alleen maar schoolopdrachten te maken, écht praktijkgericht bezig.

’35 projecten per jaar’
"We krijgen zo'n 35 projecten per jaar van bedrijven; ze weten ons goed te vinden," zegt CIVON-manager Smeman. "Er ontstaat een hele leuke dynamiek tussen studenten en mensen uit het bedrijfsleven. Studenten worden hier heel vaak een soort docenten met de kennis die ze in huis hebben en kunnen overdragen. Wij zijn echt de verbindende schakel tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.”

Verbindende schakel
Dat ziet ook de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans: "Dit is echt het hart van de innovatie in onze regio. Het draagt ook gigantisch bij aan de uitstraling van de Achterhoek. Ik ben weliswaar burgemeester van Doetinchem, maar ik ben erg trots op het CIVON, ook al ligt dat in de Oude IJsselstreek." Mirjam Koster van het Graafschap College stemt in: "Het is echt een belangrijk onderdeel van de Achterhoek als grote innovatieplaats en experimenteerregio."

Techniekles
CIVON is niet alleen het domein van studenten van het Graafschap College. "Er zijn hier ook heel veel bedrijven gevestigd. Daarnaast fungeert CIVON als leslocatie van het Grensland College," aldus Smeman. Voor kinderen op de basisschool is het innovatiecentrum ook geen onbekend terrein. 28 groepen 7 en 8 uit de hele regio krijgen techniekles op de DRU in Ulft. "Dit wordt verzorgd door een grote groep vrijwilligers, waar we gelukkig veel van hebben. Zij hebben dit allemaal opgebouwd," zegt Smeman.

Verandering
In de tien jaar dat CIVON nu bestaat, is het nodige veranderd, te beginnen bij de naam. "In de kern zijn CIVON en ICER hetzelfde”, legt Smeman uit. “Het is nu echter veel meer gericht op onderwijs. De focus ligt echt op innovatie. Het museumgedeelte is ook aanzienlijk kleiner geworden”, aldus Smeman. Dat innovatie centraal staat in het centrum wordt ook duidelijk tijdens de festiviteiten. De champagne voor het toostmoment wordt niet door een ober gebracht; nee, een heuse bedienrobot komt aanrijden. En de glazen? Die komen door de lucht, met behulp van een drone.

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

Weerboer Gerrit Vossers ziet na het weekend de zomer komen

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Persoon overleden na ernstig ongeval bij Azewijn

Een 35-jarige man uit 's-Heerenberg is in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gekomen bi...

Dit was de Zwarte Cross 2024 in drie minuten!

Een week na de start van de Zwarte Cross blikken we nog één keer terug op de editie van 2024! Geniet...

Geen gewonden na aanrijding op industrieterrein 's-Heerenberg

Bij een aanrijding op een kruising in 's-Heerenberg zijn donderdagmiddag alle inzittenden met de sch...

Snelle stijging blauwtongbesmettingen in Achterhoek en Duitsland

Het blauwtongvirus verspreidt zich in een rap tempo onder schapen, geiten en koeien in de grensregio...

Huis Landfort in Megchelen op zoek naar nieuwe directeur

Stichting Erfgoed Landfort in Megchelen gaat op zoek naar een nieuwe directeur. Het landhuis, dat da...