Ulft, Netherlands

Theaters in de Achterhoek kunnen weer open

Medewerkers van het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem en het DRU Industriepark in Ulft staan te popelen om weer publiek te ontvangen. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend ruimte te bieden aan de cultuursector, wat in de Achterhoek met ingetogen vreugde wordt ontvangen.
Tim Rondeel | 11 maart 2022 09:39 | Aangepast op 11 maart 2022 09:39
“We zijn echt een beetje weggekwijnd de afgelopen twee jaar”, aldus de directeur van het DRU Industriepark, Juliëtte Hofman, over de invloed van de coronamaatregelen op haar personeel. “We verdienen het ook om weer met z’n allen aan de slag te mogen.” Ook bij het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem heerst opluchting dat er weer wat mogelijk is. “We zijn gewoon blij dat we weer mogen doen waarvoor we op aarde zijn”, sluit directeur Charles Droste zich aan bij Hofman. “En dat betekent theatervoorstellingen laten zien, filmhuisvoorstellingen laten zien, dus ja, we zijn blij.” De opening van de theaters blijft wel beperkt. Tot 22.00 uur 's avonds zijn mensen welkom, terwijl ook andere coronamaatregelen gelden.

In de DRU kunnen voorstellingen met maximaal honderd bezoekers doorgaan vanwege de anderhalve meter afstand die gehouden moet worden. Droste geeft aan dat het Amphion geen winst zal maken met de aangekondigde versoepelingen en de daaruit volgende bezetting. De uitverkochte voorstellingen in de grote zaal worden voorlopig doorgeschoven zodat zoveel mogelijk publiek aanwezig kan zijn. Met de andere programmering wordt gepuzzeld, zo kunnen voorstellingen van de kleine naar de grote zaal worden verplaatst. "We willen zoveel mogelijk voorstellingen door laten gaan”, geeft Droste aan.

'We staan in de startblokken'
De komende dagen wordt duidelijk welke voorstellingen wanneer worden ingepland. Zaterdagavond is er voor het eerst publiek welkom in het Amphion, daarvoor moet er volgens directeur Droste nog het nodige gebeuren: “We moeten de mensen informeren en we moeten ze duidelijk maken wat er wel en niet gaat gebeuren. Dat er weer QR-controle aan de deur is en dat ze na afloop helaas geen borrel en bitterballen kunnen krijgen, maar dat ze het pand moeten verlaten. De techniek is er klaar voor, de teams zijn er klaar voor, dus wij staan in de startblokken."

Nog geen ‘happy end’
Helemaal tevreden zijn de theaterdirecteuren ondanks de versoepelingen nog niet. “Het ‘happy end’ komt pas op het moment dat de volledige heropening er is”, aldus Hofman. “Dat we nu een beetje ruimte hebben gekregen is goed, daarmee kunnen we in ieder geval de eerste stap zetten. We hopen dat vervolgstappen heel snel volgen, waardoor we het bedrijfstechnisch ook gewoon als sector aankunnen en draaiend kunnen maken.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

theater|Coronamaatregelen|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Amphion-directeur neemt afscheid met 'beste programma ooit'

Theaterdirecteur Charles Droste neemt voor zijn gevoel met een van de beste programma's ooit afschei...

Winterswijkse straatvoetballer schittert in theater

Hij schopte het letterlijk van de straat naar het theater. Samen met bekende straatvoetballers en fr...

Dag van de Achterhoekse Popmuziek per spoor, maar ook tussen koeien

Voor de negende keer treden artiesten kriskras door de regio op tijdens de Dag van de Achterhoekse P...

Coronaregels blijven van kracht in Duitsland

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verlengt de huidige coronamaatregelen en de test- en quarant...

Steengroevetheater is na twee jaar terug

In de tweede week van augustus is er in Winterswijk eindelijk weer steengroevetheater op ruim dertig...

Nederland is geen hoogrisicogebied meer

Nederland wordt vanaf donderdag niet meer gezien als een hoogrisicogebied door Duitsland. Omdat de o...