Ulft, Netherlands

 

The Passion is start voor meer activiteiten

The Passion is op 14 april in Doetinchem de start van meer activiteiten die rond het paasspektakel in de Achterhoekse stad plaatsvinden. Zo gaat een rondreizend evenement de wijken in, komt er een Achterhoekse editie en wordt er een ‘Alles kump goed’-app gelanceerd.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 14:19 | Aangepast op 18 maart 2022 14:19
Al in een vroeg stadium heeft de gemeente in overleg met KRO-NCRV en producent Mediawater besloten dat publiek tijdens de live-uitzending niet welkom is op het Simonsplein in de binnenstad vanwege de onzekerheid rond corona. "Volgens mij zijn we in de Achterhoek goed in iets te accepteren zoals het is en om daarna door te rammen”, zegt Doetinchemmer Sjoerd Weikamp. Samen met Esther Ruesen van het Stadsmuseum is hij door de gemeente gevraagd om extra evenementen op te zetten rond The Passion. Zo kunnen inwoners op 14 april niet terecht in de binnenstad, maar wel op andere plekken in de gemeente ‘samen kieken’ naar The Passion. “Er komt een businessevenement in theater Amphion, waarvoor bedrijven worden uitgenodigd om daarna samen te kijken naar de uitzending", aldus Weikamp. "En inwoners kunnen op plekken door heel Doetinchem, Wehl en Gaanderen straks samen kijken. Binnenkort verschijnt er een plattegrond met deelnemende plekken. Daarmee willen we een klein beetje de sfeer creëren van een EK-finale, maar dan van ons eigen stadje."

Na het 'samen kieken' gaat in de daarop volgende weken een rondreizend evenement de wijk in. Dit evenement, het 'Eerste Avondmaal', vindt een aantal keer plaats in Doetinchem, Wehl en Gaanderen. “We hebben een wit kruis op de kop weten te tikken uit Roermond waar vorig jaar The Passion plaatsvond”, zegt Weikamp. “Het kruis gaan we gebruiken als tafel en in de verschillende wijken in de gemeente neerzetten.” Uit de evenementen worden ideeën van inwoners opgehaald om dat deel van Doetinchem nog mooier te maken. “Ondertussen vragen we aan het bedrijfsleven of ze een speciale sponsorpot willen maken, zodat we die ideeën ook daadwerkelijk kunnen gaan uitvoeren”, vertelt Weikamp.

Achterhoekse editie
In de zomer wordt vervolgens een Achterhoekse editie van The Passion gehouden in de binnenstad. “We gaan het verhaal met een aantal creatieve tekstschrijvers vertalen naar het Achterhoeks”, zegt Weikamp. Muziekverenigingen, theater- en dansgroepen en koren worden hiervoor benaderd om mee te doen. “Iedereen gaat een steentje bijdragen door een nummer uit te voeren met daar tussendoor bekende Achterhoekers die het verhaal gaan vertellen”, legt Weikamp uit. “Dat wordt volgens mij het hoogtepunt van het jaar, het ultieme moment om weer te genieten van de Doetinchemse binnenstad.”

'Alles kump goed app'
De slogan van The Passion voor dit jaar, ‘Alles kump goed’, past volgens de projectleiders van de side events goed bij het Achterhoekse ‘naoberschap’. Daarom wordt er ook een app gelanceerd, waarin lokale spullen kunnen worden aangeboden of geruild. “Een schommel die anders via Marktplaats verkocht wordt en naar Beverwijk zou gaan, kan via de app een nieuwe eigenaar krijgen in Doetinchem”, zegt Weikamp. Verder komt er een digitale, interactieve tour door Doetinchem, die mensen kunnen volgen via een app om zo het verhaal achter de stad te ontdekken.

Nieuw personage The Passion
Deze week maakte KRO-NCRV bekend dat een nieuwe hoofdrol aan het paasverhaal wordt toegevoegd. Actrice en presentatrice Kim-Lian van der Meij gaat het Bijbelse personage Maria Magdalena spelen. "Ik voel me vereerd om als eerste actrice in de geschiedenis van The Passion haar gestalte te gaan geven", zegt van der Meij. "Maria Magdalena is iemand waarover vele verhalen bestaan. Ik hoop kijkers te inspireren met deze krachtige vrouw en dat ze zich in haar zullen herkennen, zoals ik mijzelf ook in haar herken." The Passion wordt live vanuit Doetinchem uitgezonden op 14 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Foto: KRO-NCRV/ Floris Heuer / Nathan Reinds

Lees meer over:

The Passion|

Meest gelezen

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Twee avonden de Passie in Zeddamse kerk

De Passie in Montferland, een initiatief van de Protestantse Gemeente ’s-Heerenberg-Zeddam, vindt ...

Achterhoekers gevraagd voor The Passion

Zangtalent uit de Achterhoek kan zich opgeven voor het koor van The Passion. Het landelijke en muzik...

Dit was The Passion 2022 in Doetinchem

Doetinchem was donderdagavond op Witte Donderdag het decor van The Passion, tijdens de landelijke te...

Achterhoekers gezocht voor The Passion

Naast zangtalenten voor het koor van The Passion kunnen Achterhoekers zich vanaf nu ook aanmelden om...

LIVEBLOG The Passion vanuit Doetinchem

Doetinchem is donderdagavond de trotse gastheer van The Passion. In dit liveblog wordt een kijkje ac...

Ondernemers boos over podium The Passion

Veertig ondernemers in het centrum van Doetinchem hebben vrijdag een brief gestuurd aan de gemeente ...