Ulft, Netherlands

Terborg opent dertiende kabouterroute in de regio

De dertiende kabouterroute van de Achterhoek is woensdag samen met kinderen van basisschool de Dynamiek in Terborg geopend. Wandelaars leren met behulp van een boekje over stadsgenoten van vroeger en nu.
Nick Hermsen | Rens van Schip | 20 oktober 2022 16:32 | Aangepast op 20 oktober 2022 16:32
“We vinden het belangrijk omdat het een stukje geschiedenis is”, vertelt Els Bakker van Terborgs Belang. Zij haalde namens de belangenvereniging de kabouterroute naar de stad. “Wellicht weten de kinderen nu nog niks over de bekende kabouters. Maar tijdens het wandelen van de route kunnen hun ouders of grootouders voorlezen uit het boekje en meteen vertellen wie die ene kabouter is”, aldus Bakker, die woensdag op het schoolplein samen met bassischoolleerlingen de kabouterroute in Terborg opende. Door symbolisch de eerste boekjes te overhandigen aan de kinderen. In die boekjes staat de tweeëneenhalve kilometer lange route, waarlangs de deurtjes van bekende Terborgse kabouters te vinden zijn. “Zij staan eigenlijk voor alle mensen die iets gedaan hebben voor Terborg”, vertelt Bakker.

De zogenoemde kabouterroutes nemen toe in de Achterhoek. Zo werden in maart twee routes in Doetinchem geopend en gaat het in Terborg om de dertiende route. “Zes jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van de eerste route in Groenlo en nu zijn we hier. Ik vind het echt een feest”, aldus bedenker Joske Elsinghorst. Volgens haar is de route niet alleen voor de allerjongsten: “Wat ik heel veel hoor is dat kinderen een hele leuke speurtocht hebben en dat de ouders of grootouders zeggen: 'Ik was bijna vergeten dat dit bij ons in het dorp of de stad was'." 

Frans Miggelbrink
De opening op het schoolplein werd gedaan door lokale bekendheid Frans Miggelbrink, die zelf ook een deurtje langs de route heeft. “Ik ben zeer vereerd. Ik had niet gedacht dat ik het ooit nog tot kabouter zou schoppen, maar het is gelukt”, vertelt Miggelbrink. Ook hij ziet het belang in van de historie: “De geschiedenis van je eigen plek is echt belangrijk. Als je weet waar je vandaan komt weet je ook een beetje hoe je in het leven staat en hoe je in de wereld staat.”

Komende routes
Elsinghorst hoopt dat de kabouterhuisjes veel bezocht gaan worden door de kinderen: “Ik hoop dat ze vooral hun ouders zover krijgen dat ze dat rondje gaan lopen en dan lekker genieten van hoe het er bij die kabouters achter de deur zal uitzien.” De route in Terborg is wat haar betreft niet de laatste: “Dit is route nummer dertien maar ook veertien, vijftien, zestien en zeventien komen eraan.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Basisschool|Terborg|wandelen|

Lees ook

Borussia Mönchengladbach vervangt Bayer Leverkusen in Terborg

De kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen komt niet meer naar het Terborg Toernooi voor jeugdplo...

Doorbraak in coldcase Tonny ter Horst, Doetinchemmer gearresteerd

De politie heeft een vijftigjarige man uit Doetinchem aangehouden vanwege de moord op Tonny ter Hors...

Meerdere tips én naam doorgegeven in moordzaak Tonny ter Horst

De politie heeft meerdere tips binnengekregen over de moord op Tonny ter Horst in Terborg, waaronder...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Politie trekt registers open om moord op Tonny in Terborg op te lossen

Na 23 jaar hoopt de politie de vermoedelijke Achterhoekse daders te vinden die Tonny ter Horst op st...

Naast Oekraïners ook statushouders in Terborg

Begin dit jaar maakte de gemeente Oude IJsselstreek bekend dat op drie locaties in Terborg, Silvolde...