Ulft, Netherlands

 

Terborg opent dertiende kabouterroute in de regio

De dertiende kabouterroute van de Achterhoek is woensdag samen met kinderen van basisschool de Dynamiek in Terborg geopend. Wandelaars leren met behulp van een boekje over stadsgenoten van vroeger en nu.
Nick Hermsen | Rens van Schip | 20 oktober 2022 16:32 | Aangepast op 20 oktober 2022 16:32
“We vinden het belangrijk omdat het een stukje geschiedenis is”, vertelt Els Bakker van Terborgs Belang. Zij haalde namens de belangenvereniging de kabouterroute naar de stad. “Wellicht weten de kinderen nu nog niks over de bekende kabouters. Maar tijdens het wandelen van de route kunnen hun ouders of grootouders voorlezen uit het boekje en meteen vertellen wie die ene kabouter is”, aldus Bakker, die woensdag op het schoolplein samen met bassischoolleerlingen de kabouterroute in Terborg opende. Door symbolisch de eerste boekjes te overhandigen aan de kinderen. In die boekjes staat de tweeëneenhalve kilometer lange route, waarlangs de deurtjes van bekende Terborgse kabouters te vinden zijn. “Zij staan eigenlijk voor alle mensen die iets gedaan hebben voor Terborg”, vertelt Bakker.

De zogenoemde kabouterroutes nemen toe in de Achterhoek. Zo werden in maart twee routes in Doetinchem geopend en gaat het in Terborg om de dertiende route. “Zes jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van de eerste route in Groenlo en nu zijn we hier. Ik vind het echt een feest”, aldus bedenker Joske Elsinghorst. Volgens haar is de route niet alleen voor de allerjongsten: “Wat ik heel veel hoor is dat kinderen een hele leuke speurtocht hebben en dat de ouders of grootouders zeggen: 'Ik was bijna vergeten dat dit bij ons in het dorp of de stad was'." 

Frans Miggelbrink
De opening op het schoolplein werd gedaan door lokale bekendheid Frans Miggelbrink, die zelf ook een deurtje langs de route heeft. “Ik ben zeer vereerd. Ik had niet gedacht dat ik het ooit nog tot kabouter zou schoppen, maar het is gelukt”, vertelt Miggelbrink. Ook hij ziet het belang in van de historie: “De geschiedenis van je eigen plek is echt belangrijk. Als je weet waar je vandaan komt weet je ook een beetje hoe je in het leven staat en hoe je in de wereld staat.”

Komende routes
Elsinghorst hoopt dat de kabouterhuisjes veel bezocht gaan worden door de kinderen: “Ik hoop dat ze vooral hun ouders zover krijgen dat ze dat rondje gaan lopen en dan lekker genieten van hoe het er bij die kabouters achter de deur zal uitzien.” De route in Terborg is wat haar betreft niet de laatste: “Dit is route nummer dertien maar ook veertien, vijftien, zestien en zeventien komen eraan.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Basisschool|Terborg|wandelen|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Omgeving De Woordhof wordt schoolzone

De omgeving van de basisschool in Hummelo wordt de komende weken in opdracht van de gemeente Bronckh...

Weerboer Gerrit geniet van de herfstkleuren in de Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

School in Kilder plant bomen voor meer groen

Als onderdeel van de herinrichting van de Schoolstraat in Kilder, zijn twee bomen geplant bij Basiss...

Woningbrand in Terborg blijkt rokende barbecue

Bij een appartementencomplex in Terborg is woensdagavond een barbecue gaan roken. Voorbijgangers zag...

Dialectles op Achterhoekse basisscholen

Voor het vijfde jaar maken basisschoolleerlingen in de hele Achterhoek spelenderwijs kennis met het ...

Jonge fietsster gewond na aanrijding in Terborg

Bij een aanrijding met een automobiliste is een jonge fietsster woensdagmiddag in Terborg gewond ger...