Ulft, Netherlands

't Hart van Loil officieel geopend met diner

’t Hart van Loil, een thuisbasis voor alle verenigingen en inwoners in de voormalige kerk van het Montferlandse dorp, opent dit weekend officieel haar deuren. Het startsein voor de festiviteiten werd vrijdagochtend al gegeven met een diner voor 150 65-plussers.
Charlotte van de Kant | 9 september 2022 16:59 | Aangepast op 9 september 2022 16:59
“Dit is een heel bijzonder moment, we hebben hier natuurlijk lang naar uitgekeken”, vertelt Hein Harmsen van de organisatie. “We hebben corona achter de rug. We waren al drie keer van plan om het te openen, maar uiteindelijk gaat het dit weekend gebeuren. Het culturele seizoen wordt nu geopend, voor alle doelgroepen.” Het ombouwen van de kerk naar een gemeenschapsruimte is door vrijwilligers gedaan. Ook tijdens het openingsweekend spelen vrijwilligers weer een grote rol. “Hier staan dus ook weer, naast de 150 ouderen, twintig vrijwilligers die hun werk aan de kant hebben gezet om dit te kunnen realiseren. Voor en met elkaar”, laat Harmsen weten. Wethouder Rob Mos geeft aan dat dit de dorpen kenmerkt. “Daar zijn we als gemeente heel erg trots op, dat mensen dat willen doen voor onze gemeenschap.”

De provincie heeft het project gesteund met een subsidie. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog prikte vrijdag ook een vorkje mee tijdens het diner. “Wij willen hem vooral laten zien en laten ervaren dat zijn bijdrage ook daadwerkelijk op een goede plek terecht komt”, geeft Harm Peters, voorzitter van Stichting ‘t Hart van Loil, aan. “En dat de leefbaarheid, zoals wij dat hier in het dorp Loil heel belangrijk vinden, met zijn steun onder andere goedkomt.” Volgens Mos heeft Loil iets unieks neergezet: “Wij zijn daar als gemeente ook bijzonder sterk bij betrokken. Vandaar dat wij ook graag met de gedeputeerde in gesprek gaan, over de voortgang en hoe we dat ook bij andere dorpen kunnen doen. We vinden dat van enorm belang en ook goed dat de provincie daar interesse in heeft.”

'Mooi gedaan zo voor de oudjes'
De aanwezige inwoners van Loil zijn positief over de locatie en de opening. “Ik vind dat ze het mooi gedaan hebben zo voor de oudjes, ik vind het geweldig”, geeft Jan Engelen aan. Ook Annie Scholten-Wiendels vindt het een mooi idee: “Ik vind dat Loil heel veel organiseert en het kerkgebouw is natuurlijk prachtig geworden.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Braamt heeft na vijf jaar een thuis met De Braempt

De multifunctionele accommodatie 'De Braempt' in Braamt is zaterdag feestelijk geopend met honderden...

Montferlander krijgt celstraf voor faillissementsfraude

De rechtbank Zutphen veroordeelt een 55-jarige man uit Montferland tot twintig maanden cel, waarvan ...

Veertiende editie Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de veertiende aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘H...

Gebrek aan bouwruimte zet carnaval in Montferland onder druk

Carnavalsverenigingen in Montferland hebben moeite met het vinden van plekken waar carnavalsgroepen ...

Vijftiende editie Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de vijftiende aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘H...

Jonge Vrolijke Drammers 'kieken wagens' bij carnavalsgroepen

Carnavalsvereniging de Vrolijke Drammers uit Loil is vrijdagavond met meer dan dertig kinderen langs...