Ulft, Netherlands

Stukken van Kasteel Huis Bergh te zien in Rijksmuseum en het Louvre

Foto: Kasteel Huis Bergh, de Duccio
Nu Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg tot april 2025 gesloten is, zijn de bijzondere stukken uit de collectie van het museum uitgevlogen. En niet naar de minste plekken. Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in de Franse hoofdstad Parijs hebben of krijgen bijzondere werken in bruikleen.
Jasper Hazelaar | 7 februari 2024 15:35 | Aangepast op 7 februari 2024 15:35
“Dat is toch geweldig, zo blijft onze collectie zichtbaar”, zegt de opgetogen directeur Heidi van Limburg Stirum van het ’s-Heerenbergse museum. Op dit moment is er al een werk te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gaat om de ‘Engel’ van Duccio di Buoninsegna uit het jaar 1310, dit is een paneel van het grotere altaarstuk La Maestà. “Ze hebben speciaal plaatsgemaakt voor onze Duccio in de vaste opstelling”, legt Van Limburg Stirum uit. “Je ziet het stuk nu staan in de context van hun eigen Middeleeuwse stukken, en dat is erg mooi.”

Met name het zichtbaar zijn is volgens de directeur belangrijk, en precies dat gebeurt met het in bruikleen geven van stukken. “Het grootste gedeelte ligt in een opslag, en dat is ontzettend jammer”, zegt Van Limburg Stirum. “Daarom hebben we veel overeenkomsten gesloten om delen van de collectie te kunnen tonen.” Ook Nederlandse musea als Het Stedelijk Museum Zutphen, Het Noordbrabants Museum, Paleis Het Loo, Weeshuis Museum en het Catharijneconvent hadden, hebben of krijgen stukken uit het Berghse kasteel.

‘De gek’
Later dit jaar gaat een werk vanuit ’s-Heerenberg naar Parijs, waar het van oktober tot februari 2025 een plek krijgt in een tentoonstelling in het Louvre. Het gaat om ‘De Bruiloft te Kana’, een werk van een navolger van Jheronimus Bosch dat in de zestiende eeuw is gemaakt. Het wordt onderdeel van een tentoonstelling van driehonderd werken waarin ‘de gek’ in de kunst centraal staat.

‘Geïnspireerd raken’
Bij de werken die in bruikleen zijn gegeven, wordt duidelijk vermeld dat ze normaal in Kasteel Huis Bergh staan. Van Limburg Stirum hoopt de nieuwsgierigheid van kunstliefhebbers te prikkelen. “We hopen dat mensen de werken mooi vinden, en dat ze vervolgens benieuwd zijn wat er in 2025 in Kasteel Huis Bergh te zien is.”

Lees ook

Ravage op weg tussen 's-Heerenberg en Emmerik na ernstig ongeval

Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Deventer en twee Duitse automobilisten zijn maandagochtend zw...

Vrouw neemt binnenbocht en botst frontaal op tegenligger bij Zeddam

Twee automobilisten zijn dinsdagavond frontaal op elkaar gebotst op de weg tussen ’s-Heerenberg en Z...

Bijna negen ton én lap grond voor groei bedrijventerrein ‘s-Heerenberg

Montferland wil bijna negen ton en een stuk agrarisch land inzetten om twee stukken grond aan te kop...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

's-Heerenberg sluit carnaval traditioneel af met popverbranding

Na vier dagen hossen, sjoenkelen en feesten wordt het carnaval in ’s-Heerenberg dinsdag traditioneel...

Ruit vernield, maar politie is tevreden over carnaval 's-Heerenberg

De politie kijkt ‘goed’ terug op het carnaval in ’s-Heerenberg. De afgelopen dagen is er volop feest...