Ulft, Netherlands

Stikstofuitstoot moet minder in Achterhoek

De stikstofuitstoot van agrariërs in de Achterhoek moet worden ingeperkt van de Nederlandse regering. Het kabinet presenteerde vrijdag de al eerder uitgelekte plannen, waarbij de boerensector in het hele land flink moet inkrimpen.
Jasper Hazelaar | 23 juni 2022 14:59 | Aangepast op 23 juni 2022 14:59
“Een grote opgave die forse maatregelen van ons vraagt”, aldus minister Christianne van der Wal van Natuur en Sikstof op een persconferentie die vrijdagmiddag werd georganiseerd over de startnotitie 'Nationaal Programma Landelijk Gebied'. “Die maatregelen neem ik niet graag, maar ze zijn wel echt noodzakelijk.” Binnen de plannen is per gebied in Nederland aangegeven welke doelstelling er is qua het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. De uitvoering ligt vervolgens bij de provincie, waar concrete plannen medio 2023 klaar moeten liggen.

Op een vrijdag gepubliceerde kaart is te zien dat een groot deel van de Achterhoek lichtblauw kleurt qua richtpercentages. Binnen deze gebieden zou de stikstofuitstoot met 12% moeten worden verminderd. In enkele andere roze gekleurde gebieden gaat het om 58% reductie. Een woordvoerder kon vrijdag niet aangeven waar deze 'stippen' voor staan, waarvan er tientallen in de regio zijn. Rond Natura 2000-gebieden als het Stelkampsveld (Borculo) en het Korenburgerveen (Winterswijk) zou de stikstofuitstoot met meer dan 95% moeten worden teruggebracht.

‘Kunnen ons er niet in vinden’
De provincie Gelderland moet met de opdracht aan de gang en is als uitvoerder niet voornemens om de geschetste percentages te volgen. “We zeggen niet dat we het niet uit gaan voeren, maar we kunnen ons echt niet vinden in die percentages”, aldus een woordvoerder, die aangeeft dat er al een provinciaal plan ligt waarmee de stikstofuitstoot flink kan worden verminderd. “We denken dat we de gewenste reductie kunnen halen, maar die percentages helpen daar niet bij”, vervolgt de woordvoerder. “Wij werken op een hele andere manier.”

Omvormen
Wel beaamt de provincie dat een omvorming nodig is in de landbouwsector. “Het moet duurzamer, maar wat ons betreft blijft er ook ruimte voor boeren rond Natura 2000-gebieden", geeft de woordvoerder aan. "Dan moet je niet kijken naar de uitstoot van een bedrijf, maar wat de invloed is op de natuur. Wij zitten wat dat betreft niet op één lijn. Wij pleiten juist voor behoud van een vitaal platteland. Je wil niet dat het landelijk gebied wordt leeg getrokken.”

Harde percentages
Een woordvoerder van de minister voor Natuur en Stikstof geeft aan dat de komende periode in overleg met provincies beleid moet worden opgesteld. “Deze plannen en doelen zijn niet in beton gegoten”, vertelt hij. “Het is een opdracht die aan provincies wordt meegegeven, waarbij we elke keer in gesprek gaan om te kijken waar ze tegenaan lopen. Het zijn wel harde percentages. Om de natuur te herstellen moeten we hieraan voldoen.|

Rutte heeft begrip
Achterhoekse boeren hebben al aangekondigd tegen de plannen te willen protesteren. Premier Mark Rutte heeft daar begrip voor, zo gaf hij vrijdag aan. “Dat respecteer ik zeer”, zegt hij over het demonstratierecht. “Maar doe het wel binnen de wet en beschadig geen dingen. De boeren zijn als geen ander in staat om daar op een fatsoenlijke manier mee om te gaan. Ik realiseer me hoe zwaar deze maatregelen binnenkomen. Dit willen we samen met de sector en de provincie vorm gaan geven.”

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

boeren|boerenprotest|stikstof|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Flinke verkeerschaos na botsing op N318 bij Winterswijk

Redactie REGIO8 | 29 sep 2023 17:54

Lees ook

Grote zorgen om de oogst van aardappelen door milieueisen

Aardappelboeren zitten met de handen in het haar. Vanwege strengere milieueisen moeten ze voor 1 okt...

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water...

Achterhoekse vlag bestaat deze week vijf jaar

De Achterhoekse vlag bestaat deze week precies vijf jaar. De vlag ontstond na een oproep van de Fees...

Achterhoekse boeren in mindere mate naar demonstratie in Den Haag

Na een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wordt er donderdag gedemonstreerd in Den Ha...

Slecht jaar voor kersen, boer uit Wehl verwacht helft minder oogst

Het dreigt een slecht oogstjaar te worden voor kersen. Bij De Verse Kers in het buitengebied van Weh...

Videoclip voor 'Onze Boerderij' is droom die uitkomt voor zangeres uit Ruurlo

Met het opnemen van het nummer ‘Onze Boerderij’ inclusief bijbehorende videoclip in samenwerking met...