Ulft, Netherlands

 

Steengroevetheater is na twee jaar terug

In de tweede week van augustus is er in Winterswijk eindelijk weer steengroevetheater op ruim dertig meter diepte. Twee jaar lang kon de voorstelling niet doorgaan, maar volgende maand wordt de filmische rockmusical De Freule eindelijk uitgevoerd.
Davie Klein Gunnewiek | 21 juli 2022 10:29 | Aangepast op 21 juli 2022 10:29
“Dit is heerlijk om te zien”, zegt voorzitter Dirk Willink van het steengroevetheater. “Het was natuurlijk waardeloos dat we twee jaar stillagen, maar ik ben heel blij dat het nu weer kan.” Sinds 2010 wordt er bijna ieder jaar tijdens de zomervakantie een groots evenement in de steengroeve georganiseerd. De producties van het Steengroeve Theater zijn door de omgeving waarin deze zich afspelen uniek te noemen. Dit jaar wordt de filmische rockopera ‘De Freule’ opgevoerd. “Het gaat over een adellijke dame uit Warnsveld”, zegt Willink. “Ze is heel erg opstandig en gaat tegen alles in verzet. Uiteindelijk wordt dat haar noodlottig.”

Freule Judith van Dorth wordt door de rechtbank in Winterswijk ter dood veroordeeld en in de Spoorstraat geëxecuteerd. “Het bijzondere vind ik dat veel mensen de naam van Judith van Dorth kennen, maar weinig mensen kennen de inhoud van het verhaal”, zegt Willink. “Daarom ben ik blij dat we een regionaal verhaal uit de Achterhoek op een hele mooie manier in beeld kunnen brengen.”

'Engelbert is ergens ook een lul'
Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Steyn de Leeuwe. Hij kruipt in de rol van Engelbert Crookeus. “De freule had een ‘love interest’ en dat ben ik”, vertelt De Leeuwe. “Maar ik ben eigenlijk te oud voor haar. Ik was een vriend van de familie en ging er met hun dochter vandoor. Een soort verboden liefde die tragisch afloopt.” Uiteindelijk wordt Judith van Dorth ook verraden door Crookeus. “Ergens is Engelbert ook een lul”, zegt De Leeuwe. “De balans tussen het goede en het kwade vind ik erg leuk om te zoeken.”

Achterhoeks proaten
Eén van zijn tegenspelers is Dinant Duenk, die het Achterhoekse randje in de voorstelling probeert te brengen. “Dat breekt af en toe de spanning in het stuk of een komische noot”, vertelt Duenk. “Daarnaast maakt het heel duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in deze regio. Ik kan met mijn Achterhoekse ‘proaten’ daar een nootje aan bijdragen.” Duenk heeft de theatervoorstellingen in de steengroeve wel gemist: “Ik ben blij dat we eindelijk weer het podium op kunnen.”

'Het is echt mijn kindje'
Voor Willink wordt het zijn laatste steengroevetheater in de rol als voorzitter: “Het is echt mijn kindje. Het voelt een beetje als toen mijn oudste dochter een jaar naar Canada ging en dat je met pijn in je hart afscheid moet nemen. Aan de andere kant weet ik dat het goed is. Ik heb veel vertrouwen in de mensen die mijn taak gaan overnemen.” Op de vraag of Willink achter de schermen betrokken blijft reageert hij instemmend. “Waarschijnlijk wel", zegt de voorzitter. "Maar dan op enige afstand.”

Spectaculair
De Leeuwe verwacht veel van de voorstellingen in de Steengroeve. “Ik heb best wat locatievoorstellingen gedaan, maar nog nooit zo groot als deze. We staan met 150 man op het toneel, drieduizend man in de zaal, een orkest met koor. Het wordt echt spectaculair.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

theater|

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Theaters in de Achterhoek kunnen weer open

Medewerkers van het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem en het DRU Industriepark in Ulft staan te p...

Dag van de Achterhoekse Popmuziek per spoor, maar ook tussen koeien

Voor de negende keer treden artiesten kriskras door de regio op tijdens de Dag van de Achterhoekse P...

Winterswijkse straatvoetballer schittert in theater

Hij schopte het letterlijk van de straat naar het theater. Samen met bekende straatvoetballers en fr...