Ulft, Netherlands

Steengroevetheater barst weer los in Winterswijk

In de steengroeve in Winterswijk, op een diepte van dertig meter waar normaal kalksteen wordt gewonnen, is voor de negende keer het steengroevetheater opgebouwd. Dit jaar wordt het verhaal vertelt van freule Judith van Dorth die in 1799 in Winterswijk werd geëxecuteerd. Morgenavond is de première en dus zet de cast de laatste puntjes op de i.
Davie Klein Gunnewiek | 8 augustus 2022 17:07 | Aangepast op 8 augustus 2022 17:07
“Ik heb gelukkig nooit zo’n last van zenuwen”, vertelt zangeres en actrice Renéé van Wegberg die in de rol kruipt van Judith van Dorth. “De sfeer is heel erg goed en je voelt dat iedereen de neus dezelfde richting op heeft staan. We hebben de voorstelling natuurlijk twee jaar moeten uitstellen, dus eindelijk kunnen we nu gaan beginnen. Ik heb er heel veel zin.”

De filmische rockmusical speelt zich af aan het einde van de achttiende eeuw. Na een verboden liefde in 1766 met advocaat en huisvriend Engelbert Croockeus en een daaraan gekoppeld huisarrest, besloot freule Judith van Dorth van huis weg te lopen. Haar ouders ontdekten haar plannen en besloten om haar op te sluiten in de vrouwengevangenis in Delft. Daarnaast werd zij onterfd. Uiteindelijk werd Van Dorth ter dood veroordeeld vanwege haar grote mond en oranjegezindheid ten tijde van de Bataafse Republiek.

“De steengroeve is een prachtige locatie om dit verhaal te vertellen”, aldus Van Wegberg. “Ook omdat de executie van Judith van Dorth in Winterswijk heeft plaatsgevonden. Dat maakt het extra bijzonder.” De kalkstenenwand van de steengroeve heeft volgens Van Wegberg iets magisch. “Het geeft een extra dimensie aan dit verhaal.”

Eén van haar tegenspeelsters in de voorstelling is Lune van der Meulen die de rol van dienstmeisje Hilde op zich neemt. “Dienstmeisje Hilde zit in veel scenes waarin we de briefwisselingen zien tussen Judith en Engelbert Croockeus”, zegt Van der Meulen. “Het is veel lopen, maar dat vind ik eigenlijk hartstikke leuk.

'Zwaar onder de indruk'
Daarnaast speelt Van Der Meulen ook Hedwig in het ‘Vrouwen-Beterhuis’. “Een soort tuchthuis waar de freule in terecht komt waar het helemaal niet gezellig is”, vertelt Van der Meulen. “Hedwig steekt Judith daar een hart onder de riem en zegt dat het goed komt.”

Ook Van der Meulen geniet van de omgeving van de steengroeve. “Toen ik dit vorige week donderdag voor het eerst zag, was ik zwaar onder de indruk”, zegt Van der Meulen. “Ik hou van locatietheater en deze voorstelling wordt heel erg tof. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Nog enkele kaarten beschikbaar
Van Wegbergen verheugt zich op de scenes met hoofdrolspeler Steyn de Leeuwe die Engelbert Crookeus speelt. “Dat zit echt op de lach en de komedie. Later komen ook de serieuzere scenes waarin de emoties van Judith goed naar voren komen.”

De komende week zijn er vier voorstellingen in de steengroeve, waarbij er per voorstelling plek is voor drieduizend toeschouwers. Voor de première op de dinsdagavond en de voorstelling op vrijdagavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Hofstede 'trots' op jaren bij De Graafschap

Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De ...

Nekklachten na kop-staartbotsing in Terborg

Twee auto's zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Terborg. Bij de aanrijding liep een van de be...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is ...