Ulft, Netherlands

Spoor tussen Doetinchem en Winterswijk kan weer vijftig jaar mee

Foto: REGIO8
Ruim acht kilometer spoor tussen Doetinchem en Winterswijk wordt in anderhalve week vernieuwd door een zogeheten ombouwtrein van negenhonderd meter lang. Hierdoor moet het Achterhoekse treintraject de komende vijftig jaar weer meekunnen.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 4 juli 2024 15:38 | Aangepast op 4 juli 2024 15:38
“Het spoor was hier aan het einde van de levensduur”, schetst Rudi van der Borgt, projectmanager van ProRail. “De spoorstaven en dwarsliggers slijten op een gegeven moment. Hier lagen nog houten dwarsliggers en die waren na vijftig jaar echt wel op, het was echt nodig om het hele spoor tussen Winterswijk en Doetinchem te vernieuwen.” De trein van honderden meters lang is een bezienswaardigheid op zich, maar de manier van werken is ook zeer effectief. Aan de voorkant haalt de trein het oude spoor los en als de laatste wagon klaar is, ligt er weer een gloednieuw spoor.

Deze manier van werken wordt niet vaak toegepast in Nederland, daarom is er ook gespecialiseerd Oostenrijks bedrijf ingehuurd. “Je kan ook op andere manieren dit werk doen, dus in Nederland zien we het niet zo vaak”, laat Van der Borgt weten. “Maar het is de kracht van Swietelsky (het uitvoerende bedrijf red.) om deze machines in te zetten. En ze doen het op veel meer plaatsen in Europa, vooral op hele lange stukken spoor is het werkbaar.”

Nog meer onderhoud
Het onderhoud is nog niet klaar. In augustus volgt nog klein onderhoud, in november gaat het spoor ruim twee weken op de schop en rijden er geen treinen. “Het liefst hebben wij één grote periode waarin we al het werk kunnen doen, maar we moeten dat altijd afstemmen met andere werkzaamheden in Nederland. En met gemeentes voor wie het ook onprettig is om twintig dagen een afsluiting te hebben.”

Overlast
Het verkeer in de Achterhoek ondervindt ook hinder van de afsluiting van het traject. “Ze moeten op sommige plekken best een stukje omrijden deze elf dagen”, aldus Van der Borgt. “In met name Aalten en Oude IJsselstreek hebben we best wat overwegen afgesloten.” Voor de hulpdiensten zijn wel extra overwegen opengehouden.

Lees meer over:

ProRail|Trein|Wegwerkzaamheden|

Lees ook

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Spoorwegovergangen vanaf zaterdag dicht vanwege spoorwerkzaamheden

Verschillende spoorwegovergangen in de Achterhoek worden dit weekend tijdelijk afgesloten vanwege we...

Asfalttrein tussen Ruurlo en Borculo kan voorbeeld zijn voor Gelderland

In het buitengebied van Ruurlo is geëxperimenteerd met de comeback van een techniek om asfalt opnieu...

Geen treinen in deel Achterhoek, spoor drie keer op de schop

Het spoor tussen Doetinchem en Winterswijk gaat dit jaar drie keer op de schop vanwege groot onderho...

Drukte in Doetinchem, gemeente pakt wegen bij het centrum aan

Het verkeer in Doetinchem moet anderhalve week lang rekening houden met afsluitingen. In opdracht va...

Afsluitingen door werk tussen ’s-Heerenberg en Duitse grens

Weggebruikers moeten vanaf midden juni rekening houden met de nodige afsluitingen tussen de Duitse g...