Ulft, Netherlands

Soldaten krijgen een gezicht in Vorden

De twintig geallieerde soldaten die begraven liggen op de algemene begraafplaats in Vorden krijgen volgend voorjaar een gezicht. De initiatiefnemers achter een crowdfunding hebben genoeg geld binnengekregen om standaarden met foto's van de omgekomen soldaten én een boek te maken.
Jasper Hazelaar | 17 november 2021 09:13 | Aangepast op 17 november 2021 09:13
"We zijn heel erg blij", zegt Wout Dekkers, één van de initiatiefnemers die blij is dat het streefbedrag van zesduizend euro is opgehaald, tegenover Omroep Gelderland. "We kunnen nu alles in gang zetten voor zowel de standaarden met foto's en het bijbehorende boek.” Op 2 april volgend jaar, tijdens dodenherdenking in Vorden, worden de standaarden naar de begraafplaats gebracht. "Het is de bedoeling dat met de voertuigen van 'Keep them Rolling' de foto's naar de begraafplaats brengen en dat ze dan bij de graven geplaatst worden", legt Dekkers uit.

Op die dag wordt ook een monument onthuld. Ook wordt een boek waarin de verhalen achter de omgekomen geallieerden te lezen is op die dag gepresenteerd. Op dit moment wordt de laatste informatie nog verzameld en is er contact met nabestaanden. Een kleine tegenslag moeten de bedenkers nog wel verwerken: "De kosten zijn iets hoger dan we eerder begroot hebben. Dat komt doordat papier nu duurder geworden is. We hopen dat we met een aantal kleine donaties en de verkoop van het boek quitte kunnen draaien".

Hopen op nabestaanden
Zondag tijdens 'Remembrance Day' heeft de dochter van Lubbert Veldhuizen, die destijds veldwachter was in Vorden, de omgekomen soldaten herdacht door een poppy bij de graven te leggen. De hoop is dat corona volgend jaar april achter ons ligt en dat nabestaanden van de omgekomen geallieerden naar Nederland kunnen komen. "We hebben namelijk goede contacten met hen, ze zijn heel erg enthousiast en we hopen natuurlijk dat ze komen", zegt Dekkers.

De herdenkingsdag wordt afgesloten met een concert.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Circus|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Circus Bolalou is gestrand bij Stroombroek

De grote circustent van Circus Bolalou op het terrein van Markant Outdoor bij Stroombroek in Braamt ...

Peter Hofstede verlaat De Graafschap

Manager voetbalzaken Peter Hofstede zal aan het einde van het seizoen De Graafschap verlaten. In goe...

Stadsboulevard van Doetinchem krijgt vorm

De stadsboulevard aan de Oude IJssel bij het centrum van Doetinchem krijgt steeds meer vorm. Na een...