Ulft, Netherlands

Sneltrein RegioExpres rijdt in 2027 naar de Achterhoek

De RegioExpres tussen Doetinchem en Arnhem kan op zijn vroegst in 2027 gaan rijden nu de financiering rond is. Nadat de provincie vorige week al 75 miljoen in het vooruitzicht stelde, kwam staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat maandag met 75 miljoen euro over de brug voor het verbeteren van de spoorverbinding.
Davie Klein Gunnewiek | Nick Hermsen | 14 november 2022 16:03 | Aangepast op 14 november 2022 16:03
De invoering van de RegioExpres is een nadrukkelijke wens van bestuurders in de Achterhoek, die al meerdere malen in Den Haag aanklopten voor steun. Het is een sneltrein die op de stations tussen Winterswijk en Doetinchem overal stopt, om daarna meteen door te rijden naar het centraal station in Arnhem. De reistijd tussen de Achterhoek en Arnhem wordt daarmee met dertien minuten verkort. Voor reizigers richting de Randstad levert de RegioExpres een tijdswinst van twintig minuten op. Tegelijkertijd kan de invoering van de nieuwe verbinding zorgen dat het minder druk wordt in anderen treinen.

De lijn tussen Arnhem en de Achterhoek is namelijk één van de drukte regionale spoorlijnen van Nederland. “Toen ik op werkbezoek was heb ik ervaren dat het ontzettend druk is in de trein”, aldus staatssecretaris Heijnen. “Dat is een goed teken, want veel mensen maken gebruik van het openbaar vervoer, maar we willen richting 2030 nog dertig procent meer mensen in het openbaar vervoer krijgen. Dan zie je dat dit soort spoorlijnen vragen om een versterking en dat het een verschil kan maken. Er liggen enorme kansen voor het hele gebied als die lijn verder ontwikkeld wordt.”

'Enorme kansen'
Wethouder Rens Steintjes van Doetinchem, regionale kartrekker van de lobby voor de RegioExpres, is minstens net zo tevreden. Zo zijn Achterhoekers die elders werken of studeren straks veel sneller op hun bestemming. “Dit is voor de Achterhoek een enorme reistijdwinst”, zegt Steintjes, die de ‘enorme kansen’ waar Heijnen het over heeft, ook ziet: “Omdat wij een enorm gebrek hebben aan arbeidspotentieel en omdat onze studenten op een fatsoenlijke manier heen en weer moeten kunnen is dit echt een toegevoegde waarde. Het is enorm.”

Zorgen bij inwoners
Hoewel er op gemeentehuizen in de Achterhoek vreugde is over de toekenning, leven er bij inwoners ook zorgen. Om de RegioExpres te laten rijden, moet het spoor tussen Didam en Doetinchem De Huet worden verdubbeld. Tegen dit plan zijn 24 zienswijzen ingediend, zonder dat dit tot grote veranderingen heeft geleid. Bewoners maken zich onder meer zorgen over het effect van de uitbreiding op de directe omgeving. Deze klachten zijn volgens de provincie meegenomen in het ontwerp.

‘Vinger tussen de deur’
Onder meer stations in Doetinchem en Wehl moeten worden aangepast voor de RegioExpres, ook wordt een aantal overwegen aangepakt. “Met name in Montferland, maar ook bij ons heeft dat impact voor inwoners”, zegt wethouder Steintjes. “Het is aan ons om te zorgen dat we dat op een nette en goede manier begeleiden, zodat mensen niet met de vingers tussen de deur komen.” Of de eerste RegioExpres daadwerkelijk in 2027 rijdt? “Ik ben een optimistisch mens, dus ik ga ervanuit dat hij dan daadwerkelijk gaat rijden”, aldus Steintjes.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Twee volleyballers langer door bij Active Living Orion

Jannes van der Ham en Lubos Bartunek gaan volgend seizoen proberen de landstitel te verdedigen met A...

Jongeren op de vuist in het centrum van Doetinchem

De politie is woensdag uitgerukt naar het centrum van Doetinchem voor een vechtpartij tussen jongere...

Flatbewoners in Doetinchem klaar met afvaloverlast, SP start meldpunt

Bewoners van flats aan de Caenstraat hebben het helemaal gehad met rondslingerend afval en hebben in...

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...

Celstraf na vernielen van meer dan twintig auto's in Doetinchem

Een 28-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een celstraf, onder meer voor het vernielen van ...

Leerlingen honderdjarige Wilhelminaschool uit Doetinchem mogen hele school onderkladden

Leerlingen van de Wilhelminaschool in Doetinchem mogen voor het honderdjarig bestaan, op hun laatste...