Ulft, Netherlands

Slag om Grolle trekt recordaantal bezoekers

Een recordaantal van 40.000 bezoekers kwam dit jaar naar de Slag om Grolle in Groenlo. Tijdens het driedaagse evenement ging de stad terug naar 1627 en werd de oorlog nagespeeld.
Davie Klein Gunnewiek | Lotte groot Wassink | 24 oktober 2022 17:02 | Aangepast op 24 oktober 2022 17:02
"Dan heb je het over een herbeleving uit 1627 die zo authentiek mogelijk nagebootst wordt", vertelt organisator Edwin Grothe. "Ik denk dat we daar aardig in geslaagd zijn. Het sfeertje, de gezelligheid. Oorlog is niet iets waarvan je zegt het moet gezellig zijn, maar het totaalplaatje en de beleving maakt het voor iedereen prettig om naartoe te gaan." De herbeleving van het Beleg van Groenlo werd nagespeeld door ruim 1100 acteurs van over de hele wereld. De Staatse troepen van prins Frederik Hendrik van Oranje moesten de Spanjaarden in vestingstad Grol verslaan.

Voor de meeste re-anactors was het niet de eerste keer dat ze in de Achterhoek waren. "Dit is de zevende keer dat we Groenlo doen", vertelt een van de acteurs uit Engeland. "Het is altijd een plezier om hier te komen. We zijn vereerd om uitgenodigd te worden. Het is een van de beste evenementen in Europa, dus het is fantastisch." Een andere re-enactor sluit zich daar bij aan: "Het publiek is altijd erg dankbaar. En het is gewoon iets dat je nergens anders kan doen."

Indrukwekkend
Niet alleen voor de bezoekers was het evenement een spektakel, ook voor de re-enactors is de Slag om Grolle indrukwekkend. "We houden van wat Grolle in de stad doet", aldus een Britse actrice. "Dat is het meest fantastische voor een re-enactor, dat het echt verandert in een zeventiende eeuwse plaats." Volgens een andere acteur is de sfeer in de stad goed: "Je hebt drums, gezang, muziek en het licht van vuur gedurende de nacht. Het is gewoon een prachtige belevenis. Dit vind je nergens anders."

Waarheidsgetrouw
De gebeurtenissen uit het oorlogsjaar 1627 worden waarheidsgetrouw nagespeeld. "Het mooie aan het evenement is dat alles wat hier gebeurt beschreven is, je hebt niet zomaar een fantasy iets uitgedacht", aldus Grothe. "Je hebt iets te pakken wat ergens op gestoeld is en dat vinden wij erg belangrijk. Vandaar dat we het authentieke zoveel mogelijk benadrukken."

Ontsnappen aan de realiteit
Naast dat de acteurs bezoekers informeren over de oorlog, die al die jaren geleden plaatsvond in Groenlo, is het voor hen een kans om te ontsnappen aan de realiteit. "Tijd bestaat niet meer", beschrijft een acteur. "Dat is het leuke eraan. Je doet je pak aan, stapt in die tijdmachine en tijd bestaat niet meer."

Foto: Bolder Media

Lees meer over:

Oorlog|Groenlo|Slag om Grolle|

Lees ook

Bestuurder van brommobiel gewond na botsing op de N18

De bestuurder van een brommobiel is vrijdagochtend gewond geraakt bij een harde aanrijding op de N18...

Leerlingen Staring College herdenken Tweede Wereldoorlog bij monument Somerset

79 jaar geleden werd Lochem na een hevige strijd bevrijd door Britse soldaten van het regiment Somer...

Weerboer Gerrit ziet een weekend met twee gezichten tegemoet

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...

Achtervolging door politie eindigt in een weiland bij Groenlo

Een 32-jarige man en 31-jarige vrouw uit Enschede zijn dinsdag gearresteerd na een langdurige achter...

Vijf auto's in de prak na aanrijdingen op de N319

Het verkeer op de N319 tussen Winterswijk en Groenlo heeft woensdagochtend flink hinder ondervonden ...