Ulft, Netherlands

Silvoldse kerk op zoek naar nieuwe naam

Foto: REGIO8
Hoewel de kerk in Silvolde tijdens het EK voetbal omgedoopt is tot Oranjetempel, is de naam na het kampioenschap gewoon weer het Mauritiusgebouw. Dit is een verwijzing naar de Mauritiuskerk die sinds 2018 onttrokken is aan de eredienst. Die naam is nu volgens de uitbaters te ouderwets. Daarom is er een online verkiezing voor een nieuwe naam op poten gezet.
Bart Sollman | 23 juni 2024 18:16 | Aangepast op 23 juni 2024 18:16
"De kerk is natuurlijk niet meer in gebruik als kerk. Waarom heeft het dan nog wel die naam? Wij vinden dat bij een nieuwe invulling van het gebouw ook een nieuwe naam hoort", zegt Robert Lette, bestuurslid van de Coöperatie Mauritius. "Nu is de kerk de Oranjetempel, dat spreekt toch al honderd keer meer aan dan Mauritiusgebouw." Daarom vroeg het bestuur aan de ongeveer vijfhonderd leden die de kerk financieel ondersteunen om mogelijke nieuwe namen in te sturen.

"Er zijn ruim twintig namen ingestuurd, die hebben we ook allemaal online gezet. Nu kan iedereen stemmen op welke naam het best past", zegt Lette. Hij ziet al wel enige voorkeur ontstaan: "De mensen van een wat oudere generatie zijn eerder geneigd om te stemmen op een naam met Mauritius erin. Die stemmen bijvoorbeeld op de naam 'Mauritiushuus' of ''t Anker', zo heet het gedeelte bij de ingang oorspronkelijk."

Toch kunnen de inwoners van Silvolde ook uit wat modernere namen kiezen. 'De Mau', passend bij de huidige tijd vol afkortingen, of 'Qerq'. "Het aanbod qua namen is gelukkig heel divers, er valt echt wat te kiezen. Zo heeft iemand bijvoorbeeld ook 'De Krek' ingezonden, kerk achterstevoren gespeld omdat het geen kerk meer is", zegt Lette. Tot begin juli kan er gestemd worden, daarna wordt de nieuwe naam bekendgemaakt.

"Een nieuwe naam past ook helemaal bij de koers die we zijn ingeslagen met het gebouw. We willen het gebouw vaker verhuren voor evenementen en feesten", zegt Lette. Naast dat er nu voetbal gekeken wordt, is er ook een aantal keer per jaar een brocante markt, wordt er carnaval gevierd en is er een 'Holy Disco'.

Hoewel het gebouw tien jaar geleden opgeknapt is, zijn er wel plannen voor een verbouwing. Lette: "We hebben al een nieuwe garderoberuimte gemaakt, die hebben we gedaan met het hout dat ooit op de vloer lag. Nu willen we graag een vaste bar in de kerk bouwen en een vernieuwde en grotere toiletgroep. Nu staat er elke keer een toiletwagen, en dat is eigenlijk ook geen gezicht." Wanneer dit allemaal gereed is, is nog niet bekend. Eerst volgt er dus nog een definitieve naam voor het gebouw.

Lees meer over:

Silvolde|Kerk|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Lees ook

Weidegras als speciaal ingredient voor Silvolds biertje

Altijd al eens willen weten hoe toch dat weiland smaakt waar je op staat te feesten tijdens de DKL p...

Bidden voor EK winst in de volgepakte Oranjetempel in Silvolde

Honderden Oranjefans kwamen tezamen in de Silvoldse kerk zondagmiddag om te bidden voor hun gezamenl...

Kerk Etten moet weer het hart van het dorp worden

Een nieuw onderkomen voor alle verenigingen in Etten, dat is wat de Martinuskerk moet worden. Met he...

Geen gewonden bij aanrijding met twee auto's in Silvolde

Bij een aanrijding met twee personenauto's zijn donderdagochtend geen gewonden gevallen. In een van ...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

Flink wat regen boven Achterhoek, maar weerboer ziet ruimte voor zon

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...