Ulft, Netherlands

Schutterij viert honderdste verjaardag

Na drie keer verzetten viert Schutterij St. Antonius uit Nieuw-Dijk dit weekend eindelijk haar honderdjarige bestaan. Het weekend zit, na een feestavond op vrijdag, bomvol met activiteiten voor de leden en inwoners van het dorp.
Anna Weirath | 29 april 2022 10:35 | Aangepast op 29 april 2022 10:35
"We zijn begin juli 2019 al begonnen met dit weekend", aldus Hans Berendsen, voorzitter van de jubileumcommissie van de Nieuw-Dijkse schutterij. "We hebben het vervolgens helaas drie keer moeten afgelasten. Twee maanden geleden hebben we besloten dat het eindelijk kon en hebben we alles geregeld. Nu kan het feest gaan beginnen." Vrijdagavond wordt het weekend afgetrapt met een feestavond. De zaterdag staat in het teken van de Schutterij. Zo is er een rondgang door het dorp en wordt een erevoorzitter ingewijd tijdens een kerkdienst.

Ook wordt het jubileumboek zaterdag onthuld. Hierin staat de hele geschiedenis van de St. Antonius beschreven, aangevuld met foto’s. Berendsen geeft aan het boek zelf nog niet gelezen te hebben: "Ik vond het wel zo eerlijk om net als iedereen netjes te wachten." Mensen kunnen het boek ook nog bestellen op onze website. Er zijn er nog ongeveer vijftig over, de rest is verkocht. De boeken kosten twintig euro per stuk: "Eigenlijk is dit onder de kostprijs maar we hebben het toch maar zo gelaten."

Kringdag Montferland
Zondag begint om 09.00 uur de Kringdag Montferland. "Iedereen is welkom", aldus Berendsen. "We verwachten wel tweeduizend mensen. En de entree is gratis." Er komen zondag duizenden schutters van in totaal vijftien verenigingen. Ook het S.t Sebatstianus uit Gendt is dan te gast. Zij geven twee shows op zondagmiddag. De schutterskoningen van de deelnemende schutterijen gaan strijden om kringkoningschap, waarna de inhuldiging plaats zal vinden.

Hoogtepunten 100 jaar schutterijIn
de 100 jaar dat Schutterij St. Antonius bestaat zijn er volgens Berendsen veel hoogtepunten geweest. "We hebben in 1997 het landjuweel gehad. Dit was het jubileum van de federatie. Ook is Harry Ketels van onze schutterij schutterskoning van heel Europa geweest, voor drie jaar lang. Tot slot hebben we zes jaar geleden het wereldrecord vendelen neergezet." Berendsen vult nog aan: "We hebben ook een paar leden die al meer dan 70 jaar lid zijn van de vereniging. Dat is ook zeker wel het benoemen waard."

Op naar de volgende 100 jaar
Vroeger diende de schutterij als beveiliging van het dorp: "Dit is nu niet meer zo, maar toch hebben we nog meer dan vierhonderd leden. Ik ben dan ook niet bang voor ons bestaan. We merken dat de jeugd ook erg betrokken is bij de schutterij, zij die erbij komen blijven ook voor altijd en gaan dus niet meer weg. De schutterij zorgt echt voor saamhorigheid in het dorp, en iedereen is welkom bij ons."

Foto: Schutterij St. Antonius (Archief)

Lees meer over:

Schutterij|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Bielemannen gaan met bijl de strijd aan in Didam

Bewapend met een scherpe bijl gingen tientallen bielemannen zaterdag de strijd met elkaar aan op het...