Ulft, Netherlands

Sanne kan na twaalf jaar weer staan door rolstoel

Sanne van Asperdt uit het Zuid-Hollandse Voorhout kon er op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde al even van genieten, een stand-up rolstoel. In Nederland worden de rolstoelen waar gebruikers mee kunnen staan niet vergoed, reden voor de vriendinnen van Sanne om een crowdfunding te starten.
Davie Klein Gunnewiek | 15 augustus 2022 15:34 | Aangepast op 15 augustus 2022 15:34
“De Zwarte Cross was een van de mooiste festivals die ik de afgelopen twaalf jaar heb meegemaakt”, vertelt Sanne. “Het heeft echt een extra lading gekregen doordat ik bij het hoofdpodium op tien meter afstand kon staan. Het was zo leuk en een geweldige ervaring.” Door een val van een paard kwam Sanne twaalf jaar geleden in een rolstoel terecht. “Ik ben met mijn knie blijven hangen aan een verkeersbord”, zegt Sanne. “Daarnaast stond een lantaarnpaal en daar ben ik een beetje omheen gevouwen.”

Na een lang traject van operaties en revalideren gaat het nu beter met haar: “Ik heb alles weer op de rit. Ik heb wel ander werk moeten zoeken en aanpassingen moeten doen in huis.” De ervaring die Sanne kreeg op de Zwarte Cross is bij haar vriendinnen niet onopgemerkt gebleven. “Ik zat zelf op een ander festival en toen kreeg ik een filmpje van Sanne doorgestuurd in haar staande rolstoel”, zegt vriendin Monique Starre-Staal. “Toen zijn de tranen bij mij flink over de wangen gestroomd.”

‘Mag geen eenmalige gebeurtenis worden’
Omdat een stand-up rolstoel in Nederland niet wordt vergoed is Monique met een aantal vriendinnen een crowdfundingsactie gestart om de rolstoel voor Sanne te financieren. “We gaan alles in het werk stellen zodat Sanne dit kan blijven doen”, zegt Monique. “Dit mag voor Sanne geen eenmalige gebeurtenis worden.” Sanne is ontroerd door de actie van haar vriendinnen: “Dat voelt voor mij heel emotioneel. Het is zo speciaal dat mensen dit voor mij willen regelen. Ik hou heel veel van ze.”

'Niet bewust dat we dit los konden maken'
Bij Life & Mobility in Doetinchem, het bedrijf dat mensen met een beperking op de Zwarte Cross deze ervaring kon geven, kijken ze met volle tevredenheid terug op het festivalweekend. “We waren ons niet bewust dat we dit bij mensen konden losmaken”, vertelt Michel Hulst. “We hebben echt een aantal mooie momenten kunnen creëren.”

Drempel hoog
Hulst merkt dat de drempel voor de aanschaf van een stand-up rolstoel hoog ligt, mede door de kosten. “Ik heb zeker de hoop dat de overheid deze rolstoelen in de toekomst wil vergoeden”, zegt Hulst. “Daar zijn alleen nog wat gesprekken voor nodig om dit onder de aandacht te brengen. Maar de crowdfundingsactie van de vriendinnen van Sanne is mooi. Geweldig dat ze dit mogelijk willen maken.”

Samen een biertje aan de bar
Sanne en Monique kijken uit naar de mooie momenten die ze in de toekomst samen mogen gaan beleven. “Even ouderwets naar de kroeg en lekker samen aan de bar gaan staan”, zegt Monique. “Of samen een festival beleven. Daar kijk ik wel naar uit.”

‘Hoogste plank’
Ook Sanne wil graag samen met haar vriendin een biertje kunnen drinken aan de bar, maar ze kijkt ook uit naar het boodschappen doen. “Iets van de hoogste plank in de supermarkt kunnen pakken”, zegt Sanne. “Maar het is vooral een verbetering van mijn lijf.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Zwarte Cross|

Lees ook

De Graafschap pakt bij MVV Maastricht derde overwinning op rij

De goede vorm van De Graafschap is zondag doorgezet met een 1-2 overwinning op bezoek bij MVV in Maa...

De Graafschap-trainer Vreman waakt voor 'goede' Smeets bij MVV

Na twee overwinningen op rij wil de kersverse subtopper De Graafschap de vorm zondag doortrekken op ...

Doetinchem moet snijden om gat van negen miljoen euro te dichten

De gemeente Doetinchem moet een gat van negen miljoen euro dichten om de begroting voor komend jaar ...

De Graafschap maakt werk van trainingscomplex op De Bezelhorst

De Graafschap maakt opnieuw werk van trainingscomplex De Bezelhorst in Doetinchem. Met name Guus Hid...

Nieuw boek over culttrainer Simon Kistemaker in de pen

De dochter van Simon Kistemaker, Linda haar man Harald, schrijver Yoeri van den Busken en Jan Eggink...

Hagenees mag coffeeshop starten aan Veemarkt in Doetinchem

De tweede coffeeshop van Doetinchem moet op de Veemarkt komen en krijgt de naam Magic. Er waren meer...