Ulft, Netherlands

 

Sanne kan na twaalf jaar weer staan door rolstoel

Sanne van Asperdt uit het Zuid-Hollandse Voorhout kon er op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde al even van genieten, een stand-up rolstoel. In Nederland worden de rolstoelen waar gebruikers mee kunnen staan niet vergoed, reden voor de vriendinnen van Sanne om een crowdfunding te starten.
Davie Klein Gunnewiek | 15 augustus 2022 15:34 | Aangepast op 15 augustus 2022 15:34
“De Zwarte Cross was een van de mooiste festivals die ik de afgelopen twaalf jaar heb meegemaakt”, vertelt Sanne. “Het heeft echt een extra lading gekregen doordat ik bij het hoofdpodium op tien meter afstand kon staan. Het was zo leuk en een geweldige ervaring.” Door een val van een paard kwam Sanne twaalf jaar geleden in een rolstoel terecht. “Ik ben met mijn knie blijven hangen aan een verkeersbord”, zegt Sanne. “Daarnaast stond een lantaarnpaal en daar ben ik een beetje omheen gevouwen.”

Na een lang traject van operaties en revalideren gaat het nu beter met haar: “Ik heb alles weer op de rit. Ik heb wel ander werk moeten zoeken en aanpassingen moeten doen in huis.” De ervaring die Sanne kreeg op de Zwarte Cross is bij haar vriendinnen niet onopgemerkt gebleven. “Ik zat zelf op een ander festival en toen kreeg ik een filmpje van Sanne doorgestuurd in haar staande rolstoel”, zegt vriendin Monique Starre-Staal. “Toen zijn de tranen bij mij flink over de wangen gestroomd.”

‘Mag geen eenmalige gebeurtenis worden’
Omdat een stand-up rolstoel in Nederland niet wordt vergoed is Monique met een aantal vriendinnen een crowdfundingsactie gestart om de rolstoel voor Sanne te financieren. “We gaan alles in het werk stellen zodat Sanne dit kan blijven doen”, zegt Monique. “Dit mag voor Sanne geen eenmalige gebeurtenis worden.” Sanne is ontroerd door de actie van haar vriendinnen: “Dat voelt voor mij heel emotioneel. Het is zo speciaal dat mensen dit voor mij willen regelen. Ik hou heel veel van ze.”

'Niet bewust dat we dit los konden maken'
Bij Life & Mobility in Doetinchem, het bedrijf dat mensen met een beperking op de Zwarte Cross deze ervaring kon geven, kijken ze met volle tevredenheid terug op het festivalweekend. “We waren ons niet bewust dat we dit bij mensen konden losmaken”, vertelt Michel Hulst. “We hebben echt een aantal mooie momenten kunnen creëren.”

Drempel hoog
Hulst merkt dat de drempel voor de aanschaf van een stand-up rolstoel hoog ligt, mede door de kosten. “Ik heb zeker de hoop dat de overheid deze rolstoelen in de toekomst wil vergoeden”, zegt Hulst. “Daar zijn alleen nog wat gesprekken voor nodig om dit onder de aandacht te brengen. Maar de crowdfundingsactie van de vriendinnen van Sanne is mooi. Geweldig dat ze dit mogelijk willen maken.”

Samen een biertje aan de bar
Sanne en Monique kijken uit naar de mooie momenten die ze in de toekomst samen mogen gaan beleven. “Even ouderwets naar de kroeg en lekker samen aan de bar gaan staan”, zegt Monique. “Of samen een festival beleven. Daar kijk ik wel naar uit.”

‘Hoogste plank’
Ook Sanne wil graag samen met haar vriendin een biertje kunnen drinken aan de bar, maar ze kijkt ook uit naar het boodschappen doen. “Iets van de hoogste plank in de supermarkt kunnen pakken”, zegt Sanne. “Maar het is vooral een verbetering van mijn lijf.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Zwarte Cross|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Line-up Startschotgala bekend gemaakt

De Feestfabriek heeft maandag nieuwe namen bekendgemaakt voor het Startschotgala in Lichtenvoorde. O...

Podiumbouwers druk bezig op Zwarte Cross

De evenementenbranche staat onder hoge druk vanwege materieel en personeelstekort. Desondanks geeft ...

LIVEBLOG Vrijdag van de Zwarte Cross

De Zwarte Cross is vrijdagochtend van start gegaan voor alles en iedereen. Waar de donderdag speciaa...

Boh Foi Toch geniet van Zwarte Cross

De bandleden van Achterhoekse dialectband Boh Foi Toch genoten van hun eerste optreden op het hoofdp...

Auto te water in Doetinchem

In een beek in Doetinchem is vrijdagochtend vroeg een auto aangetroffen. Een voorbijganger zag het v...

Doetinchemmer verdient geld met spelletjes doen

Hans Lemmens (35) uit Doetinchem is altijd al gek geweest van gezelschapsspellen en heeft daarom van...