Ulft, Netherlands

Roemruchte wielerhistorie Gendringen in boek

In 1926 werd er voor het eerst een wielerwedstrijd gereden in de voormalige gemeente Gendringen, de aftrap voor een roemrucht verleden in de wielersport met onder andere de Ronde van Gendringen als blikvanger. Om deze verhalen vast te leggen, vanaf de vorige eeuw tot aan Koen Bouwman, komt de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen (OVGG) nu met een boek.
Tim Rondeel | 29 juli 2022 15:23 | Aangepast op 29 juli 2022 15:23
"We wilden een boek omdat we het heel belangrijk vinden om de historie niet te laten verwateren", aldus initiatiefnemer Jan Hartjes. "Hier ligt zoveel wielergeschiedenis, dat het opgeschreven moet worden en lekker uitgebracht moet worden." Voor de coronapandemie was het idee van Hartjes er al om een boek te maken en nu is er eindelijk een begin gemaakt. Frans Schepers werd bij het project gehaald samen met nog meer vrijwilligers. "We zijn aan het graven gegaan", laat Schepers weten. "Toen zagen we dat er in 1926 al grasbaanwedstrijden werden gehouden op het sportpark bij de watertoren in Ulft."

Vooral de Ronde van Gendringen, die in 1937 voor het eerst werd gereden, zorgt voor veel verhalen. "Ik denk dat de Ronde de reden is geweest dat de wielersport hier veel werd beoefend", meent Scheper die als kleine jongen met zijn vader ging kijken bij het wielerevenement. "En dan ga je een paar jaar later zelf de spatborden van je fiets slopen en een krom stuurtje kopen om wielrenner te zijn."

Beruchte bocht
De bocht bij de Walseweg en de Wiekenseweg bij 't Olde Kerkhof in Gendringen is één van de plekken die naar voren komt in de verhalen. Ook de initiatiefnemer van het boek heeft een bijzondere herinnering aan de beruchte bocht van de Ronde van Gendringen: "Ik reed in 1967 hier en de een-na-laatse ronde viel ik daar", vertelt Hartjes. Na de valpartij sprong hij weer snel op zijn fiets en behaalde alsnog een 17e plaats, inclusief prijzengeld.

Oproep
De schrijvers hopen meer van dit soort herinneringen in het boek te kunnen vastleggen en roepen mensen met verhalen of beeldmateriaal op om zich te melden bij het OVGG. Naast het boek hopen de initiatiefnemers dat er meer los komt en de geschiedenis zich mogelijk weer gaat herhalen. "Het zou mooi zijn als hier weer een wielerronde komt", aldus Hartjes. "Het doet me wel erg veel pijn dat hier geen wielerronde meer is."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

boek|Wielrennen|

Lees ook

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

Wielrenner Bouwman grijpt eindzege in koers Coppi e Bartali

Koen Bouwman heeft zaterdag de eindzege gepakt in de Italiaanse meerdaagse koers Settimana Coppi e B...

Wielrenner Bouwman grijpt etappe in Italiaanse koers Coppi e Bartali

Wielrenner Koen Bouwman uit Ulft heeft donderdag de heuvelachtige derde etappe in de Settimana Inter...

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....

Start en finish van Ronde van de Achterhoek dit jaar in Neede

De Ronde van de Achterhoek start en finisht dit jaar in Neede. De datum is ook al geprikt met zondag...