Ulft, Netherlands

Reizigers kunnen in de toekomst een kop koffie halen op station Vorden

Foto: Stichting VORST
Als het aan Stichting VORST (Vorden Station) ligt krijgt het verpauperde stationsgebouw in Vorden, dat sinds 2008 leeg staat, eindelijk een nieuwe invulling. Als alles volgens de planning verloopt kunnen reizigers voor het eerst in ruim veertig jaar een kopje koffie halen.
Viggo Zweverink | 29 maart 2024 12:45 | Aangepast op 29 maart 2024 12:45
"Er was al een investeerder die wel geld had, maar geen plan", laat Peter Meulenbroek van stichting VORST weten. "Wij hebben een plan geschreven voor de invulling van het pand maar wij hadden geen geld." Deze 'match made in heaven' komt niet geheel als een verrassing. Op 13 september 2023 werd al bekend dat de nieuwe eigenaar Arjan Demers op de bovenverdieping drie starterswoningen wilde realiseren, maar voor de benedenverdieping nog geen plan had.

Volgens Meulenbroek is het broodnodig dat er een keer iemand opstaat die het pand onder handen wil nemen. "Het pand is echt in een hele slechte staat. Je hebt het idee dat als je ergens tegen aanleunt dat het omvalt", licht Meulenbroek toe. "Het zal goedkoper zijn om het pand plat te gooien, maar wij willen het in ere herstellen." Meulenbroek geeft aan dat zelfs als er geen restauratiesubsidie wordt verstrekt, reizigers binnenkort echt een kopje koffie kunnen halen: "Demers geeft zekerheid dat de plannen doorgaan, het is serieus."

Winkel en horeca
Stichting VORST huurt de begane grond van het stationsgebouw voor de komende vijf jaar, en wil een stationswinkel, horecagelegenheid en een activiteitenloods realiseren. In de stationswinkel zullen streekproducten, eten en drinken voor onderweg verkocht worden, en kunnen mensen terecht bij een informatiepunt. In de horecagelegenheid 'De Restauratie' kunnen reizigers lunchen, en moet een aanvulling worden op de bestaande horecagelegenheden in Vorden.

'Perron acht'
In de gerestaureerde loods, die tegen het stationspand aan staat, zal ook ruimte zijn voor activiteiten op cultureel en recreatief gebied. "Van beeldende kunst, muziek en theater tot dans, literatuur en filosofie", aldus stichting VORST. "Denk aan tentoonstellingen, evenementen, cursussen, workshops, lezingen en thematische bijeenkomsten."

Geschiedenis
Het stationsgebouw in Vorden opende op 24 juni 1878, en is verbouwd in 1919. In 1982 werd het stationsgebouw gesloten, en werd het vervangen door een overdekt perron. In de jaren hierna heeft een tandarts het gebouw gebruikt als praktijk. In 2008 is het gebouw leeg komen te staan. Een flinke tijd later, in 2023, was er sprake dat Chocolaterie Magdalena een winkeltje zou openen in het stationsgebouw, maar door de stijgende bouwkosten bleek dit niet rendabel.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Lees meer over:

vorden|Monument|station|

Lees ook

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Boek vol vergeten Achterhoekse appels en peren moet regio fruitig houden

De inzet van Hennie Rossel uit Vorden, in samenwerking met een groep vrijwilligers en boomgaardhoude...

Automobilist gewond na frontale botsing op boom bij Vorden

Een automobilist is maandagochtend op een boom gebotst in het buitengebied van Vorden. De man is met...

Voor de derde keer herdenkingsmonument in Doetinchem geplunderd: "Wij zijn er kapot van!"

Op de plek aan de Ellegoorsestraat in Doetinchem, waar in november 2021 de 22-jarige Nick een fataal...

Landgoed Hackfort in Vorden bestaat zevenhonderd jaar en gooit deuren open

Waar eerder de deuren van Kasteel Hackfort in Vorden nauwelijks tot niet open waren, stelt Natuurmon...

Station Lochem krijgt laagste cijfer in Achterhoek, Winterswijk-West scoort best

De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarli...