Ulft, Netherlands

Reizigers balen van onzekere dienstregeling Arriva

Ondanks de aangekondigde landelijke staking reden de treinen, bussen en buurtbussen van Arriva in de Achterhoek donderdag volgens de normale dienstregeling. De vervoerder gaat er vanuit dat het openbaar vervoer in de regio vrijdag wel grotendeels stil ligt, maar kan daar nog geen duidelijkheid over geven.
Serena Speet | Nick Hermsen | Lotte groot Wassink | 19 januari 2023 16:31 | Aangepast op 19 januari 2023 16:31
"We weten dat pas morgenochtend, wanneer degene die moeten werken zich wel of niet melden als werkwilligen", legt Liesbeth Oelen, woordvoerder van Arriva, donderdag uit. "Dat hier vandaag niet gestaakt wordt, vinden wij alleen maar plezierig voor onze reiziger." De werknemers van Arriva staken omdat de onderhandelingsgesprekken over een betere cao opnieuw zijn vastgelopen. Nu de kosten voor energie en dagelijks levensonderhoud sterk zijn toegenomen vinden vakbonden VVMC en FNV dat werknemers gecompenseerd moeten worden. "Wij zijn natuurlijk nog steeds in onderhandeling met elkaar", aldus Oelen. "En we hopen dat we daarbij zo goed mogelijk tot een akkoord komen."

"Iedere chauffeur, machinist, steward heeft het recht om te gaan staken", aldus de woordvoerder. "We zijn nog steeds in onderhandeling, voor ons is de deur zeker niet dicht." Hoewel reizigers begrip hebben voor de werknemers en de reden achter de staking, balen zij wel van de onduidelijkheid rondom de dienstregeling. "Donderdag en vrijdag rijdt het OV niet, dus ik heb een berichtje gestuurd naar mijn werkgever en dan lees ik vanochtend dat het wel rijdt. Dat is toch jammer, want ik mis daardoor uren", vertelt Iwan. "Het was vorige week vrijdag ook al en dat het nu weer is, is wel kut", vindt ook Skye. "Want je wil naar school, maar je kunt niet omdat je met de bus of de trein moet."

Sollicitatiegesprek
Dat het openbaar vervoer vrijdag waarschijnlijk stil ligt, komt voor Skye erg slecht uit. "Ik moet morgen naar een sollicitatiegesprek, dat was al afgesproken", legt de reiziger uit. "Maar ik kan niet met de bus, dus ik moet wat anders regelen." Ook Iwan voelt zich belemmerd door de staking: "Of je nou naar school, werk of je stage moet, het heeft wel invloed op ons."

Snel een overeenkomst
De vakbonden konden donderdag niet op camera reageren op de situatie. Zowel Arriva als de reizigers hopen dat er snel een overeenkomst komt en dat er niet meer gestaakt hoeft te worden. "Wij zetten alles erop in om tot een goede overeenkomst te komen", aldus Oelen. "Ik hoop voor mezelf, maar ook zeker voor die mensen dat het opgelost wordt", laat Iwan weten. "En zo snel mogelijk, het liefst morgen eigenlijk."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

staking|Doetinchem|Arriva|

Lees ook

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...

Treinen in de Achterhoek blijven ook stil uit protest tegen geweld

Vervoerder Arriva sluit zich aan bij het protest van NS tegen het geweld in het openbaar vervoer waa...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...