Ulft, Netherlands

Regen en hitte zorgen voor uitdagingen bij bloemencorso Lichtenvoorde

Komende zondag rijden 18 grote corsowagens met duizenden dahlia's weer door de straten van Lichtenvoorde. Een maand geleden kreeg het corso nog te maken met een grote tegenslag, toen een aantal dahliavelden door de vele regenbuien onderwater kwam te staan. Nu lijkt vooral de hitte van de afgelopen dagen de dahlia's parten te spelen.
Davie Klein Gunnewiek | 8 september 2023 14:30 | Aangepast op 8 september 2023 14:30
"We zijn tevreden met de hoeveelheid dahlia's die er zijn, maar door de warmte blijven ze kleiner", zegt Benno van Lochem van corsogroep Kwintet. "Dat vind ik wel jammer, want we hadden op meer gehoopt." Doordat de dahlia's kleiner uitvallen heeft dat ook gevolgen voor het beplakken van de wagen. "Er moet nu qua bloemen veel meer op", zegt Van Lochem. "Normaal gebruik je ongeveer 200 dahlia's per vierkante meter, dat zijn nu 300 dahlia's."De weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn een flinke uitdaging voor de dahliakwekers. Waar het een maand geleden nog kleddernat was, speelt nu de warmte een rol. "Eerst is het veel nat en de afgelopen week valt er te weinig regen", zegt Stefan Stapelbroek van de bloemencommissie.

Door de tropische temperaturen van de afgelopen dagen is de kwaliteit van het aantal dahlia's afgenomen. "De bloemen zijn gewoon kleiner, dus je hebt ook minder opbrengst", zegt Stapelbroek. Daardoor kon Lichtenvoorde de afgelopen weken ook minder dahlia's terug leveren aan andere corsoplaatsen. "Dat betekent minder inkomsten voor de wagenbouwgroepen, waarmee ze normaal gesproken de kosten van de wagen reduceren", zegt Stapelbroek.

Hulp van andere corso's
Gelukkig kan Lichtenvoorde rekenen op duizenden dahlia’s die komen uit andere corsoplaatsen, zoals het Brabantse Zundert. Met een vrachtwagen komen ze naar Lichtenvoorde, waarna ze worden verdeeld onder de wagenbouwers. "We krijgen van de verschillende plaatsen een lijst met het soort en aantal dahlia's dat in de vrachtwagen zit", zegt Stapelbroek. "Dat gaat bij ons in een computersysteem en die verdeeld de dahlia's procentueel over de wagenbouwgroepen." De wagenbouwgroepen die de meeste schade hebben geleden van de vele regen komen als eerste aan de beurt. "Daar hebben we het met alle wagenbouwgroepen over gehad en dan zie je ook die saamhorigheid terug", zegt Stapelbroek. "Daar kan ik alleen maar waardering voor hebben."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Schrik zit er goed in na vondst van mogelijk drugslab in Zelhem

De schrik zit er volgens Marianne Besselink goed in bij buurtbewoners na de vondst van een mogelijk ...

Woningbouw op plek van De Hoevert in Didam start in zomer

Op de plek van voormalig zwembad De Hoevert in Didam komen meer dan dertig woningen. Eerder deze wee...

Lachende gezichten door terugkeer van Okidoki Radio op REGIO8

Een kleine tien jaar na het stoppen is het geliefde radioprogramma Okidoki Radio teruggekeerd op rad...

Handbalster Housheer stapt over naar Hongaarse topclub Györ

Dione Housheer uit Ulft stapt komende zomer over naar de Hongaarse topclub Györ. Naast de 24-jarige ...

Knal leidt hulpdiensten naar vermoedelijk xtc-drugslab in Zelhem

In Zelhem is maandagavond na een knal in een pand op een bedrijventerrein een vermoedelijk drugslab ...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...