Ulft, Netherlands

 

Rechter buigt zich over uitvaartconflict in de Achterhoek

Uitvaartverzorger DELA wil maandag bij de rechter afdwingen dat ze weer gebruik kan maken van de crematoria in Aalten en Etten. Zo'n drie maanden is DELA hier al niet meer welkom voor uitvaarten, omdat de eigenaar ervan niet meer met het bedrijf wil samenwerken.
Bart Sollman | 22 mei 2023 09:52 | Aangepast op 22 mei 2023 09:52
Eind februari liet het Achterhoekse bedrijf GUV via Facebook weten dat ze de deur dichthoudt voor DELA. De reden: een te groot verschil in denk- en werkwijze. DELA-klanten zijn volgens het bedrijf nog wel welkom, maar betalen dan wel een ander tarief voor een uitvaart.

Naar de rechter
DELA heeft zelf een crematorium in Doetinchem (Slangenburg), maar wil ook weer gebruik maken van de uitvaartlocaties in Aalten en Etten. Deze zijn eigendom van GUV, een Achterhoekse uitvaartorganisatie die zowel uitvaartverzekeraar, uitvaartverzorger en dus eigenaar is van twee crematoria en afscheidscentrum Wekking in Lichtenvoorde.

"Geheel onverwachts sloot de Achterhoekse uitvaartondernemer de deuren, zonder duidelijk te maken wat de reden is om de samenwerking eenzijdig op te zeggen", schrijft DELA. Meer uitleg wil de uitvaartverzorger momenteel niet geven, behalve dat ze er onderling met de Achterhoekse onderneming niet uitkomt. "Een gesprek gaat GUV uit de weg."

'Dienstverlening in het gedrang'
GUV is niet bereikbaar voor commentaar. In haar berichtgeving zei ze eerder het volgende over de kwestie: "In de afgelopen jaren is steeds vaker en meer gebleken dat DELA een zodanig verschillende denk- en werkwijze heeft dat wij daar niet langer mee kunnen en willen samenwerken."

Het Achterhoekse bedrijf zegt tegen Omroep Gelderland altijd voor 150 procent dienstverlening te gaan. "Het is echter gebleken dat bij de samenwerking met de organisatie DELA deze dienstverlening in het gedrang komt. Dit willen wij niet voor nabestaanden en overledenen. Wij kunnen geen details geven omdat dat in zou grijpen in de privacy van nabestaanden en dat zullen wij dus nooit doen."

Beide partijen geven maandag tijdens een kort geding hun reactie op het conflict. De rechter zal zich vervolgens over de kwestie buigen.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

conflict|Uitvaart|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Politie rukt uit voor conflict in Gaanderen

De politie is zondagmiddag uitgerukt voor een conflict in relationele sfeer in Gaanderen. Ter plaats...

Uitvaart zonder uitlaat bij bedrijf in Doetinchem

De morbide humor ligt enigszins op de loer bij de nieuwe rouwauto van uitvaartbedrijf Monnereau uit ...

Achterhoeks uitvaartconflict loopt hoog op

Uitvaartverzorger Dela wil per direct weer toegang tot de Achterhoekse uitvaartlocaties en begon daa...