Ulft, Netherlands

Raad stemt met tegenzin voor vergunning Teamgamez

Het omstreden outdoorcentrum Teamgamez krijgt een vergunning om tien jaar lang elektrisch motorcrossen aan het terrein in het buitengebied van Doetinchem toe te voegen. Dit met grote tegenzin van de hele gemeenteraad die, zoals alle partijen bevestigen, ‘met de rug tegen de muur staan’.
Sterre Schout | 30 september 2022 09:27 | Aangepast op 30 september 2022 09:27
Dit gedeelde gevoel komt voort uit het feit dat Teamgamez al een procedure tegen de gemeente is gestart, aangezien de vergunning te laat in behandeling is genomen. Hierdoor wordt de opgelegde termijn overschreden. "Indien we de vergunning nu niet verlenen, lopen we als raad grote financiële risico's”, aldus Robert Hummelink van de lokale VVD. “Daarbij zal de rechter op basis van ruimtelijke ontwikkeling Teamgamez in zijn gelijk stellen, en de vergunning alsnog verlenen.” Teamgamez is uitgegroeid tot een fiks hoofdpijndossier voor de gemeente Doetinchem. Het paintballcentrum zorgt sinds zijn komst in 2020 al voor diverse overlast bij zijn omringende buren. Dat maakt het besluit om de vergunning uit te breiden met nog een extra activiteit, extra pijnlijk.

En dat terwijl, volgens Monique Linger van GroenLinks, Teamgamez überhaupt nooit op die bestemming terecht had mogen komen: "Als we teruggaan naar 2002, werd de bestemming aangeduid als recreatie. Er zat toen een kampeerterrein. Aangezien dit terrein verloederde en we te maken kregen met criminaliteit, werd er in 2011/2012 de functie dagrecreatie aan de bestemming toegevoegd. Toen Teamgamez in 2019 de aanvraag voor paintball deed, viel dit onder dagrecreatie en werd het automatisch vergund."

‘Dagreactie’
Volgens Linger had 'dagrecreatie' echter verder gedefinieerd moeten worden, en de activiteit paintball kritischer onderzocht moeten worden: "Dan was Teamgamez er nooit geweest. Je vindt nergens in Nederland een paintballcentrum zo dichtbij de bewoonde wereld. Maar de betreffende buren zitten er nu mee opgescheept, en wij dienen maar moties in om het in toom te houden."

'Steken laten vallen'
Ook volgens Marcel Zaaijer van GemeenteBelangen Doetinchem, zijn er fouten gemaakt: "We hebben steken laten vallen. Ik zou het liefst alles on hold zetten tot alles is uitgekristalliseerd. Maar we kunnen de wond niet meer helen, we kunnen alleen het bloed deppen met de juiste handhaving."

Handhaving
En juist de handhaving correct uitvoeren, is wat er volgens Ans Putman van Partij voor Lokaal Maatwerk, aan schort: "Handhaven is nog niet zo eenvoudig. In het weekend heeft de buurt de meeste overlast, maar dan zit het gemeentehuis dicht. De hele afdeling handhaving is niet te bereiken. En de politie kan niks doen, tenzij er iemand wordt dood gereden. Tsja, schiet mij maar lek."

Motie en amendement aangenomen
Om de pijn voor de buurt te verzachten, werd er tijdens de gemeenteraad naast de 10-jarige vergunning ook een motie en een amendement unaniem aangenomen. Deze dienen om de handhaving te versterken, en het management van Teamgamez in de toekomst verantwoordelijk te houden voor overlast veroorzaakt door hen bezoekers: "Ook al sta ik hier met een groot ongenoegen, heb ik er toch vertrouwen in dat we dit kunnen regelen." besluit Robbert Hummelink van de VVD.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Teamgamez|Paintball|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Enorme ravage bij eenzijdig ongeval bij Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval op de Kilderseweg in Doetinchem is een persoon gewond geraakt. De bestuurd...

De Graafschap mist topscorer Önal, Büttner hoopt op contract

Na de harde klap die het verlies van De Graafschap tegen Helmond Sport was, moet de ploeg van traine...

Mogelijke vleermuis frustreert nieuwbouw Laborijn in Doetinchem

De nieuwbouw van Laborijn bij het station in Doetinchem loopt vertraging op omdat er misschien een v...

Vrijwilligers redden padden in buitengebied van Doetinchem

Het is nog februari, maar de paddentrek is al begonnen in de buitengebieden in de Achterhoek. De die...

Doetinchem wil miljoenensubsidie voor woningbouw op Laborijn-locatie

Doetinchem vraagt een Rijksbijdrage van drie miljoen euro om woningbouw op de Laborijn-locatie bij ...

Weikamp legt met trots gevoel rol als De Graafschap-commissaris neer

Sjoerd Weikamp is (bijna) gestopt als commissaris bij De Graafschap. Hij trad in 2013 toe tot de RvC...