Ulft, Netherlands

Raad Montferland kiest voor Regio Achterhoek

Montferland heeft donderdagavond besloten lid te willen worden van het samenwerkingsverband Regio Achterhoek. Daarmee gaat de gemeente de Groene Metropoolregio (GMR) Arnhem-Nijmegen mogelijk verlaten.
Charlotte van de Kant | 20 januari 2023 00:14 | Aangepast op 20 januari 2023 00:14
“Wij hopen als PvdA, en ik denk met mij alle andere partijen, dit na jaren af te kunnen ronden”, vertelt raadslid Els Rutting. “De PvdA maakt de keuze voor de Achterhoek. Er is weloverwogen gekeken naar alle mitsen en maren en er is geluisterd naar onze insprekers. Resultaten daarvan staan in het amendement.” De raad moest donderdagavond een keuze maken tussen de Regio Achterhoek en de GMR. “We hebben hier lang genoeg over gesproken. Deze avond is om hier een keuze over te maken”, vertelt Henk Peters van Lokaal Belang Montferland. Burgemeester Harry de Vries heeft daarvoor de opdracht gekregen vanuit de provincie. De Vries heeft daarbij op verzoek van de raad, namens het college, de keuze voor Regio Achterhoek kenbaar gemaakt. 

Toch waren er ook partijen kritisch over de keuze die donderdagavond gemaakt moest worden. “Mijn conclusie is: de dingen die onderzocht hadden moeten worden, zijn niet onderzocht”, vertelt Freddy van Dijken van D66. Ook de logistiek komt daarbij aan bod, zo vraagt John Teunissen (CDA) zich af of de grond die nu beschikbaar is voor de uitbreiding van het bedrijventerrein in ’s-Heerenberg, ook beschikbaar blijft zodra Montferland naar de Achterhoek gaat. “Voordat we afscheid nemen van de GMR, wil je toch honderd procent zeker weten dat onze industriële ontwikkelingen niet in het gedrang komen”, geeft Teunissen aan. Daar is Martin Som van de VVD het mee eens: “Je neemt toch ook niet eerst een relatie, gaat trouwen en praat daarna pas over de huwelijksvoorwaarden? Dat is wat we nu gaan doen met deze koersbepaling.”

Gesprekken met de regio’s
Toch kiest de raad, onder voorbehoud van gesprekken met beide regio's, voor de regio Achterhoek. Het college zal in de raadsvergadering op 5 oktober de resultaten van de gesprekken aan de raad terugkoppelen. Daarbij zal onder andere de woondeal met Arnhem-Nijmegen aan bod komen. “We gaan niet naar de Achterhoek als we vijfhonderd woningen moeten inleveren”, vertelt burgemeester Harry de Vries. Ondanks de keuze voor de Achterhoek wil Montferland wel een intensieve samenwerking houden met de Liemers en GMR. Daarvoor geeft de raad aan te gaan kijken naar een lidmaatschap bij de Liemerse Ambassade. 'Een stichting van, voor en door vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs en overheid in De Liemers', schrijft de ambassade.

Ondernemersverenigingen
Hoewel Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers, hoopte dat Montferland toch bij de GMR zou blijven, is dat bij de ondernemersverenigingen in Didam en ’s-Heerenberg anders. De ondernemersvereniging in Didam laat weten voor de Achterhoek te zijn. Anderzijds is de ondernemersvereniging van ’s-Heerenberg niet specifiek voor een bepaalde regio. “We hebben twee pijlers in onze gemeenten: toerisme en logistiek”, laat Marcel Schuurman van de ondernemersvereniging in ’s-Heerenberg weten. “Wij weten het ook niet. De Achterhoek heeft een goede en sterke merknaam dat is voor ons als Montferland belangrijk voor toerisme. De logistieke kant zitten meer richting Arnhem-Nijmegen. Het mag niet, maar eigenlijk zou de hybride vorm het beste zijn.”

Foto: REGIO8




Lees meer over:

Didam|Politiek|Regio Achterhoek|

Meest gelezen

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Montferlandse raadsleden willen weer zwemmen in Nevelhorst bij Didam

Als het aan de partijen in de Montferlandse gemeenteraad ligt, wordt er binnenkort weer gezwommen i...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zel...

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van f...

Montferland kan EK Veldrijden 2026 organiseren, maar wil geen risico’s

Montferland kan het EK Veldrijden in 2026 alsnog organiseren, dat is de uitkomst van een gesprek met...