Ulft, Netherlands

 

Raad Aalten wil af van de hondenbelasting

De gemeenteraad van Aalten wil af van de hondenbelasting. In de komende vier jaar moet het bedrag dat hondenbezitters nu nog betalen stapsgewijs worden afgebouwd.
Anna Weirath | 3 juni 2022 10:32 | Aangepast op 3 juni 2022 10:32
Een motie van het CDA en de ChristenUnie werd dinsdagavond aangenomen. In 2021 was de opbrengst van de hondenbelasting in Aalten nog 177.000 euro. Een klein deel daarvan, twintigduizend euro, was gereserveerd voor de feitelijke kosten van de honden. De rest van het bedrag verdween in de algemene reserve van de gemeente. Nu wil de raad dat de hondenbelasting de komende vier jaar in fases wordt afgeschaft. “De hondenbelasting komt nog uit de middeleeuwen en was nodig in de strijd tegen hondsdolheid”, zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Tobias Holtman. “Dat is nu niet meer uit te leggen. Daarnaast wordt een groot deel van het geld dat binnenkomt uit de hondenbelasting in andere zaken gestoken.”

Wethouder Ted Kok wil zijn best doen om het afschaffen van de hondenbelasting te bewerkstelligen, maar kan daarin nog niets beloven. “We zijn nog teveel afhankelijk van de inkomsten die we krijgen vanuit het Rijk", zegt Kok. “Ik heb nu nog geen idee wat we als gemeente krijgen vanuit de Meicirculaire. Dat gaat normaal gesproken om miljoenen. Als we de begroting niet sluitend krijgen hebben we de inkomsten vanuit de hondenbelasting toch nog nodig."

VVD stemt als enige tegen
De VVD stemde als enige partij tegen de motie. “De rekening komt straks bij de huiseigenaren terecht”, zegt Gerbert Navis. “Een gemiddeld huishouden gaat vijftien euro per jaar extra betalen. Het houden van een hond is een vrije keuze, misschien wel een luxe. Anders is dat voor een woning."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Honden|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Borculo en Geesteren in het teken van traditionele slipjacht

De jaarlijkse slipjacht van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV) en de Hamelandse Ruit...