Ulft, Netherlands

PvdA Doetinchem aangevallen op meldpunt

Tijdens het laatste verkiezingsdebat van REGIO8 en Omroep Gelderland kruisten de Doetinchemse politici dinsdagavond de verbale degens in het stadhuis. Tien lijsttrekkers, alleen Forum voor Democratie was afwezig, spraken onder meer over de binnenstad en het afvalbeleid.
Jasper Hazelaar | 18 maart 2022 15:34 | Aangepast op 18 maart 2022 15:34
De PvdA kreeg de toorn van D66 en GroenLinks over zich heen vanwege het meldpunt dat de partij heeft geopend voor het afvalbeleid. Jorik Huizinga (D66) viel over de negatieve toon en GroenLinks-lijsttrekker Monique Linger vond het niet netjes dat het al vóór de start van het beleid werd aangekondigd. "We kregen ontzettend veel foto's van dumpingen", gaf Maarten op de Weegh aan over de achthonderd meldingen die binnenkwamen bij de PvdA. Zijn partij is evenals het CDA voorstander van nascheiding, terwijl GroenLinks met name inwoners wil laten scheiden. "We kunnen ons niet vergelijken met steden als Rotterdam", vindt Linger.

De kleinere partijen, ChristenUnie-SGP (CU-SGP), Partij voor Lokaal Maatwerk en Lokaal Belang Doetinchem (LBD) spraken over de binnenstad. Henk Bulten riep namens CU-SGP op tot het breder kijken haar het centrum, waarbij hij droomde van een 'Rijksmuseum van de Achterhoek' als samenwerking tussen culturele partijen: "Er is veel weggebombardeerd, dat kan je zichtbaar en bespreekbaar maken." Waar Jeroen Hendriksen pleitte voor cameratoezicht in de binnenstad, zagen de andere partijen daar weinig in. "Ook de boa's mogen wel iets vriendelijker worden", vond de LBD-voorman.

'Slingeland wordt mooiste plekje'
De VVD, PvdA, GroenLinks en GemeenteBelangen filosofeerden over woningbouwlocaties zoals de plek van het huidige Slingeland bij het onderwerp woningbouw. "Dat gaat een van de mooiste plekjes worden", aldus Hans Dales (VVD), die ervan uitgaat dat nieuwbouw van het ziekenhuis op de beoogde plek niet in gevaar komt. "Want zolang ik er zit, komt er geen Noordtak." De PvdA heeft concrete plannen voor het stationsgebied bij het centrum. "Daar kunnen we een masterplan voor maken waar wonen, werken en recreëren samenkomt", gaf Op de Weegh aan.

Laatste debat
Het verkiezingsdebat in Doetinchem was de laatste uitzending van REGIO8 in aanloop naar de stembusgang. Eerder vonden er in samenwerking met Omroep Gelderland debatten plaats in Berkelland, Montferland en Oude IJsselstreek. Woensdagavond staat REGIO8 vanaf 21.00 uur in het teken van de uitslagenavond.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Verkiezingsdebat|

Lees ook

Verkiezingsdebat Gemeente Doetinchem

Tien politici uit Doetinchem gaan maandagavond 14 maart de verbale strijd met elkaar aan tijdens het...

Politici debatteren op stadhuis Doetinchem

De tien lijsttrekkers van de politieke partijen in Doetinchem gaan maandagavond 14 maart met elkaar ...

Debat in Oude IJsselstreek ontvlamt niet

Verbaal vuurwerk bleef woensdagavond uit tijdens het verkiezingsdebat van REGIO8 en Omroep Gelderlan...

Acht politici uit Oude IJsselstreek gaan woensdagavond 9 maart de verbale strijd met elkaar aan tijd...

Politici debatteren op het DRU Industriepark

De acht lijsttrekkers van de politieke partijen in Oude IJsselstreek gaan woensdagavond 9 maart met ...

Partijen Montferland botsen over DocksNLD

DocksNLD en de wasservice in Montferland waren thema’s die centraal stonden tijdens het grote verkie...