Ulft, Netherlands

Protestactie Extinction Rebellion loopt uit de hand in Doetinchem

Een protestactie van de Achterhoekse afdeling van Extinction Rebellion in het centrum van Doetinchem is vrijdagochtend uit de hand gelopen. Twintig actievoerders blokkeerden de Raadhuisstraat bij het ING-kantoor om de bank op te roepen te stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen, maar ze kregen geen warme ontvangst in de stad.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 29 december 2023 14:24 | Aangepast op 29 december 2023 14:24
"We hebben hier van de zomer ook al twee keer gedemonstreerd maar dat zette helaas geen zoden aan de dijk", aldus actievoerder Andra Weg. "Toen zijn we heel publieksvriendelijk geweest en dit is een disruptieve actie dus hij is wat minder publieksvriendelijk. Dat is heel vervelend en vinden wij ook echt wel lastig, maar het is echt de enige manier om aandacht te krijgen."

Automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en andere omstanders stoorden zich aan de actie en lieten dat blijken, aanvankelijk alleen met toeteren. "Ik begrijp het en aan de andere kant begrijp ik het ook helemaal niet", aldus Weg, die vrijdag als eerste op de weg ging staan. "Mensen vinden ons lastig, vervelend, idioten, terwijl ik denk: 'we staan hier niet voor een eigen agenda'. Dat is anders dan andere demonstranten waar mensen voor hun eigen belang demonstreren, wij staan hier voor het belang van iedereen. "

‘Niet de manier’
Burgemeester Mark Boumans was ter plaatse en vond het zijne van de actie, met name omdat de openbare weg werd geblokkeerd. "Het is ieders recht om te demonstreren waar je in gelooft, het is alleen knap vervelend dat het hier nu gebeurt", aldus de burgemeester van Doetinchem. "Het levert ook een verkeersonveilige situatie op dus we hebben politie en verkeersregelaars geregeld om dit in goede banen te leiden, maar wat mij betreft is dit niet de manier waarop je moet demonstreren."

Achterhoeks sentiment
Toch vindt Weg, ook raadslid in Berkelland, dat ze in hun recht staan en merkt ze dat er steeds meer Achterhoekers zich aansluiten bij de beweging: "Ook hier maken wij ons ongerust, ik ben ook een echte Achterhoeker, ben hier geboren in de buurt en heb in Doetinchem op school gezeten." Terwijl ze begint over het sentiment in de regio moet ze stoppen omdat er een automobilist toeterend door wil rijden.

Aanval
Na meer dan een uur de straat te hebben geblokkeerd, werd de groep actievoerders aangevallen door een groep mannen met capuchons. Er werd een vlag afgepakt, terwijl een van de demonstranten licht gewond raakte door een val op de grond. Zij is door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. De politie laat weten dat er niemand is aangehouden, maar dat er wel voldoende gegevens zijn verzameld om dit op een later moment nog te doen mocht er aangifte worden gedaan.

Vragen in de raad
Gemeentebelangen Doetinchem (GBD) heeft op X, voorheen Twitter, aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen. Ernst Kasteleijn, raadslid van GBD, geeft aan dat het demonstratierecht een groot goed is, maar wat hem betreft gaat een blokkade te ver. "We willen graag van de portefeuillehouder weten of er een vergunning is afgegeven. Ook zijn we benieuwd of er voldoende rekening is gehouden qua politie-inzet. Demonstraties van Extinction Rebellion leiden namelijk vaker tot overlast."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

demonstratie|Doetinchem|

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Flatbewoners in Doetinchem klaar met afvaloverlast, SP start meldpunt

Bewoners van flats aan de Caenstraat hebben het helemaal gehad met rondslingerend afval en hebben in...

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...

Celstraf na vernielen van meer dan twintig auto's in Doetinchem

Een 28-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een celstraf, onder meer voor het vernielen van ...

Leerlingen honderdjarige Wilhelminaschool uit Doetinchem mogen hele school onderkladden

Leerlingen van de Wilhelminaschool in Doetinchem mogen voor het honderdjarig bestaan, op hun laatste...

Groen licht van de leden, De Graafschap voert 'oude logo' in

De Graafschap voert komend seizoen definitief het ‘oude logo’ opnieuw in. Een grote meerderheid van ...

Volleybalmannen oefenen tegen wereldtopper Japan in Doetinchem

Het Nederlandse volleybalteam speelt volgende week een interland tegen wereldtopper Japan in de Tops...