Ulft, Netherlands

Politie onderzoekt ook actie op snelweg A12

De boeren die dinsdagavond de snelweg A12 bij Zevenaar blokkeerden moeten zich mogelijk nog melden op het politiebureau. Tot nu toe zijn negen personen door de Politie Oost-Nederland aangehouden voor de protesten in Stroe en bij het huis van de stikstofminister.
Jasper Hazelaar | 1 juli 2022 14:09 | Aangepast op 1 juli 2022 14:09
De aanhoudingen die tot nu toe zijn gedaan, waaronder die van een 39-jarige man uit Lochem, zijn op verdenking van 'ernstigere delicten'. “Die negen personen hebben wel meer gedaan dan een trekker achterlaten”, meldt een woordvoerder van de politie. “Dan heb je het over geweldpleging tegen hulpverleners of een verdenking van geweld, een poging tot zware mishandeling of een poging tot doodslag.” Dergelijke excessen deden zich niet voor in de omgeving van de Achterhoek, waar de afgelopen tijd onder meer in Lievelde en bij Zevenaar actie werd gevoerd. Wel overtraden de demonstranten daar de wet, zo werd de snelweg A12 geblokkeerd met voertuigen en werd er brand gesticht in de berm.

Die actievoerders moeten zich mogelijk later melden op het politiebureau. “Maar we prioriteren daarin dus wel”, zo geeft de woordvoerder aan, die doelt op de geweldsdelicten. Een onderzoeksteam buigt zich nu over de overtredingen, waarna later zaken als vernieling en hinderlijk gedrag aan de orde komen: “We kunnen dan op een later tijdstip alsnog mensen aanhouden voor andere protesten als de identiteit bekend is. Uiteraard bekijken wij ook de beelden en onderzoeken de rol van mensen die in beeld zijn.”

‘Wees creatief’
Onder meer bij het protest in Zevenaar bleek dat agenten ter plaatse maar zoveel konden doen qua handhaving, toch is er geen vrijbrief voor boeren om actie te voeren. “We blijven handhaven, het is niet zo dat we dingen gedogen”, aldus de woordvoerder. “Mensen moet zich gewoon aan de regels houden en we doen ook een beroep op de creativiteit van boeren. Dat ze andere manieren van actievoeren vinden die wel binnen de wet vallen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

boerenprotest|

Lees ook

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Achterhoekse boeren in mindere mate naar demonstratie in Den Haag

Na een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wordt er donderdag gedemonstreerd in Den Ha...

Protestvlaggen verdwijnen uit straatbeeld in Achterhoek, maar niet overal

Na de gigantische verkiezingsoverwinning van BBB verdwijnen omgekeerde Nederlandse vlaggen en andere...

Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat

Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. ...

Farmers Defence Force gaat voor grootste actie ooit

Op zaterdag 11 maart wil Farmers Defence Force (FDF) 'de grootste demo aller tijden' organiseren in ...

Jaaroverzicht 2022 - Juli, augustus en september

In het derde kwartaal genoten duizenden Achterhoekers op de eerste Zwarte Cross sinds de coronacrisi...