Ulft, Netherlands

 

Podiumbouwers druk bezig op Zwarte Cross

De evenementenbranche staat onder hoge druk vanwege materieel en personeelstekort. Desondanks geeft podiumbouwer Interstage aan dat zij alles op de rit hebben voor de Zwarte Cross.
Tim Rondeel | 8 juli 2022 09:52 | Aangepast op 8 juli 2022 09:52
Volgens Juri van Pul hebben ze verschillende maatregelen genomen om problemen te voorkomen: “Normaal gesproken doen we veel evenementen naast elkaar, maar dit jaar hebben we alles afgezegd behalve de Zwarte Cross en Concert at Sea. Ook doen we geen nachtklussen of lastminute projecten meer.” Naast het afzeggen van projecten is ook de planning al veel eerder dichtgetimmerd: “We zijn in oktober 2021 al begonnen met het zoeken en vastleggen van vakmensen. Normaal gesproken zouden we dit pas in maart 2022 doen”, aldus Juri. Dat dat geen onverstandige keuze is geweest, beaamt Willem Westermann van de vereniging Evenementenmakers ook: “De evenementensector is door de coronacrisis 75% van de vakmensen kwijt geraakt. Het is voor iedereen een grote uitdaging om dit tekort weer aan te vullen.”

Gelukkig ziet Juri dat toch veel vakmensen weer terugkeren: “Freelancers zijn tijdens corona bijvoorbeeld de steigerbouw ingegaan. Maar we zien nu dat een deel hiervan weer terugkomen. Nu het festivalseizoen is begonnen begint het toch te jeuken.” Juri en zijn ploeg bouwen meer dan 100 constructies op de Zwarte Cross. Het merendeel zijn gewone lichttorens, maar er zitten ook ingewikkelde constructies tussen die uniek zijn in de festivalwereld. Denk hierbij aan de podia waarbij crossmotors door de lucht over de band vliegen.

Positief effect
Ondanks de zware periode, heeft de coronacrisis volgens Willem Westermann ook een positief effect op de evenementenbranche gehad: “Je ziet dat bedrijven onderling veel beter zijn gaan samenwerken, in plaats van dat iedereen op zijn eigen eilandje bleef zitten. De crisis heeft ons laten inzien dat we samen sterker staan dan alleen, dat je elkaar nodig hebt. Dat is een goed gevoel om vast te houden.”

Bijzonder moment
Ook Juri ziet de andere kant van de medaille: “Er heerst een saamhorigheidsgevoel, alles verloopt soepel en we helpen elkaar uit de brand. Helemaal bij een evenement als de Zwarte Cross, wat zo groot is. Maar als alles eenmaal draait blijft dat een bijzonder moment."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Festival|Zwarte Cross|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Zwarte Cross komt met reeks nieuwe acts

DI-RECT, De Dijk en Snelle zijn donderdag door de Zwarte Cross toegevoegd aan de line-up voor het fe...

Doetinchemse grote hit op Mañana Mañana

De zeventien jarige Yara Beeks uit Doetinchem stond vrijdag in een afgeladen Bostheatertent op Maña...

Boeren heten Zwarte Crossers welkom op A18

Enkele tientallen boeren hebben zich verzameld op een viaduct boven de snelweg A18. Zij heten bezoek...

Zwarte Cross-publiek gaat los bij Orgel Joke

Orgel Joke gaf zaterdagochtend een bijzonder optreden op de Zwarte Cross. De 73-jarige internetster ...

Uitvalswegen van Zwarte Cross lopen vol

Vertrekkende campinggasten zorgen voor vollopende wegen in en rond de Achterhoek. Onder meer de snel...

Alle kaarten voor Zwarte Cross 2023 zijn uitverkocht

Alle beschikbare kaarten voor de komende editie van de Zwarte Cross zijn uitverkocht. De kaartverkoo...