Ulft, Netherlands

Podiumbouwers druk bezig op Zwarte Cross

De evenementenbranche staat onder hoge druk vanwege materieel en personeelstekort. Desondanks geeft podiumbouwer Interstage aan dat zij alles op de rit hebben voor de Zwarte Cross.
Tim Rondeel | 8 juli 2022 09:52 | Aangepast op 8 juli 2022 09:52
Volgens Juri van Pul hebben ze verschillende maatregelen genomen om problemen te voorkomen: “Normaal gesproken doen we veel evenementen naast elkaar, maar dit jaar hebben we alles afgezegd behalve de Zwarte Cross en Concert at Sea. Ook doen we geen nachtklussen of lastminute projecten meer.” Naast het afzeggen van projecten is ook de planning al veel eerder dichtgetimmerd: “We zijn in oktober 2021 al begonnen met het zoeken en vastleggen van vakmensen. Normaal gesproken zouden we dit pas in maart 2022 doen”, aldus Juri. Dat dat geen onverstandige keuze is geweest, beaamt Willem Westermann van de vereniging Evenementenmakers ook: “De evenementensector is door de coronacrisis 75% van de vakmensen kwijt geraakt. Het is voor iedereen een grote uitdaging om dit tekort weer aan te vullen.”

Gelukkig ziet Juri dat toch veel vakmensen weer terugkeren: “Freelancers zijn tijdens corona bijvoorbeeld de steigerbouw ingegaan. Maar we zien nu dat een deel hiervan weer terugkomen. Nu het festivalseizoen is begonnen begint het toch te jeuken.” Juri en zijn ploeg bouwen meer dan 100 constructies op de Zwarte Cross. Het merendeel zijn gewone lichttorens, maar er zitten ook ingewikkelde constructies tussen die uniek zijn in de festivalwereld. Denk hierbij aan de podia waarbij crossmotors door de lucht over de band vliegen.

Positief effect
Ondanks de zware periode, heeft de coronacrisis volgens Willem Westermann ook een positief effect op de evenementenbranche gehad: “Je ziet dat bedrijven onderling veel beter zijn gaan samenwerken, in plaats van dat iedereen op zijn eigen eilandje bleef zitten. De crisis heeft ons laten inzien dat we samen sterker staan dan alleen, dat je elkaar nodig hebt. Dat is een goed gevoel om vast te houden.”

Bijzonder moment
Ook Juri ziet de andere kant van de medaille: “Er heerst een saamhorigheidsgevoel, alles verloopt soepel en we helpen elkaar uit de brand. Helemaal bij een evenement als de Zwarte Cross, wat zo groot is. Maar als alles eenmaal draait blijft dat een bijzonder moment."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Festival|Zwarte Cross|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Nieuwe namen Zwarte Cross, Suzan & Freek headliner op de donderdag

De Zwarte Cross heeft donderdag weer een nieuwe lijst met namen bekend gemaakt voor de editie van 20...

Crossers uit het hele land kunnen zich nu kwalificeren voor Zwarte Cross

De Zwarte Cross gaat verder als zelfstandig motorcrossevenement, de Zwarte Cross Open. Voorheen was ...

Kaboutertje Putlucht en The Grand East op festival Mañana Mañana

Organisator De Feestfabriek van festival Mañana Mañana heeft haar eerste lijst met dertien artiesten...

Onbesoesde Rock'n Roll van Bökkers op de Zwarte Cross

Met het verhuizen van frontman Hendrik Jan Bökkers naar Ruurlo is zijn dialectformatie Bökkers nu oo...

Naast Armin van Buuren ook Status Quo en Boh Foi Toch op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft de eerste reeks namen voor de editie van 2024 bekendgemaakt. Eerder werd de ko...

DJ Armin van Buuren komt naar de Zwarte Cross

De organisatie van de Zwarte Cross heeft vrijdag middels een video bekend gemaakt dat Armin van Buur...