Ulft, Netherlands

Pieter Omtzigt steunt verzet tegen Noordtak

Uitgerekend Pieter Omtzigt, het bij het CDA opgestapte Kamerlid, steunt het CDA in Oost Gelre bij het verzet tegen de eventuele aanleg van de Noordtak. De aangenomen motie voor het onderzoek naar het doortrekken van de Betuwelijn dwars door de Achterhoek werd in de Tweede Kamer mede ingediend door het CDA.
Domien Esselink | 4 maart 2022 15:58 | Aangepast op 4 maart 2022 15:58
Walter Leemreize, de lijsttrekker van het CDA in Oost Gelre, zegt door de motie in de Tweede Kamer 'compleet overvallen' te zijn. Er is vanuit Den Haag geen overleg geweest met de CDA-afdelingen in de Achterhoek. "Ik heb een pittige mail gestuurd en Jeroen Berends heeft namens het CDA in Doetinchem een brief gestuurd", zegt Leemreize. "Nee, ik heb nog geen antwoord gehad. Gisteren heb ik Pieter gebeld en hij staat nu hier." Leemreize doelt op deze kille vrijdag in het buitengebied van Lichtenvoorde op Kamerlid Pieter Omtzigt, die als enig aanwezige Kamerlid bij de stemming over de motie tegen stemde. Hij kreeg alleen steun van Sylvana Simons van BIJ1 die wegens ziekte bij de stemming niet aanwezig was. "Ik hoorde het van de motie pas een uurtje voor de stemming", zegt Omtzigt.

Het populaire Kamerlid uit Twente, dat het CDA na de toeslagenaffaire de rug toekeerde, vindt het gebrek aan ruggenspraak binnen het CDA onbegrijpelijk. "Er is nul overleg geweest met de regio en dan heb je het over een megaproject. Met de havenbaronnen is wel contact geweest. Dat geeft de huidige bestuurlijke verhoudingen in de politiek wel het beste weer." Ze staan aan de rand van het prachtige natuurgebied 'Kalverbrook' aan de Kalverbroeksdijk in het buitengebied tussen Lichtenvoorde en Lievelde. "Ik vind dat elk Kamerlid hier moet zijn geweest om te weten waar hij over beslist", zegt Omtzigt. "Hij dient te weten wat de aanleg van zo'n spoorlijn, die hier dwars doorheen komt te lopen, met het landschap doet."

Twentekanaal
Er komt dankzij de motie een onderzoek naar de eventuele aanleg van de goederenspoorlijn. "We hebben geen vertrouwen in dat onderzoek, want de uitkomst staat bij voorbaat vast", zegt Leemreize. "Er is niet gekeken naar alternatieven en er is geen overleg geweest met Duitsland. Bovendien, er ligt feitelijk al een Noordtak over het water, het Twentekanaal. Trek die door, maak daar gebruik van." Omtzigt geeft aan de dat de regio Achterhoek-Twente er zelf ook debet aan is dat de motie geruisloos de Tweede Kamer passeerde. Hij vindt dat meer politici uit het oosten de ambitie moeten hebben voor de landelijke politiek. "Amsterdam heeft net zoveel inwoners als de Achterhoek en Twente en er komen 25 Kamerleden uit Amsterdam", zegt Omtzigt. "Laat de politici hier naar Limburg kijken, dat wél goed vertegenwoordigd is in Den Haag."

Telefoontje
Leemreize vestigt zijn hoop op de bundeling van de politieke krachten in de Achterhoek en Twente. "We zijn mordicus tegen, dit overstijgt het partijbelang", zegt het Lichtenvoordse raadslid, die ook op de hoogte is van het feit dat de Achterhoekraad op 24 januari een ingelaste vergadering heeft naar aanleiding van het onderzoek naar de Noordtak. "Een goeie zaak, daar ben ik blij mee." Van de landelijke CDA-fractie heeft hij nog geen antwoord gekregen. Leemreize verwacht wel dat het niet goed valt in Den Haag dat hij uitgerekend Omtzigt heeft uitgenodigd naar Lichtenvoorde te komen. "Ik zal vanavond wel een telefoontje krijgen maar dat maakt me niet uit, het contact met Pieter is er altijd gebleven." Leemreize hoeft geen spijt te hebben van de uitnodiging. "Ik vind de Noordtak een onverstandig project", zegt Omtzigt. "En als ze dat in de Kamer willen, dan zullen ze dat duizend keer van me horen."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

noordtak|betuweroute|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Duitsland onderzoekt andere Betuweroute, nog geen zorgen bij ministerie

De Duitse overheid trekt vier ton uit voor een onderzoek naar een alternatieve route voor de Betuwer...

'Achterhoek is te vrolijk over de Noordtak'

Leendert Stutvoet, de voorzitter van belangenvereniging RONA, waarschuwt de Achterhoek niet te vroeg...

Achterhoek ziet geen basis voor de Noordtak

De Achterhoek Board blijft tegen de aanleg van de Noordtak, de beoogde goederenspoorlijn door de Ach...

EUREGIO wil inspraak rondom Noordtak

De EUREGIO wil dat de Nederlandse regering de Achterhoek en Twente gaat betrekken bij de realisatie ...

Staatssecretaris schrikt van onrust in regio

De onvrede van de Achterhoek over de eventuele aanleg van de Noordtak wordt meegenomen in het onderz...

Schriftelijk protest regio tegen Noordtak

Zeven Achterhoekse gemeenten willen de noordelijke aftakking van de Betuweroute, de zogenaamde Noord...