Ulft, Netherlands

 

PFAS ontdekking bij nieuwbouwproject kost Doetinchem 1 miljoen extra

Bij het prestigieuze nieuwbouwproject Iseldoks in Doetinchem is de gemeente onaangenaam verrast door een PFAS-verontreiniging in het grondwater. Het zuiveren van het grondwater gaat de gemeente 1 miljoen extra kosten, en dat valt Ingrid Lambregts, wethouder wonen, rauw op haar dak.
Sterre Schout | 1 december 2022 09:42 | Aangepast op 1 december 2022 09:42
De verontreiniging is waarschijnlijk ontstaan door blusmateriaal. Het oefenterrein van de brandweer bevond zich vroeger in dit gebied. De bodem is door de gemeente al eerder gezuiverd op PFAS, met een kostenplaatje van een half miljoen. Maar nu blijkt echter dat het grondwater ook PFAS bevat: "Toen boven tafel kwam dat we weer met een nieuwe PFAS-verontreiniging te maken hadden, zakte de grond onder mijn voeten weg. We hebben als Doetinchem blijkbaar het verkeerde lootje getrokken, en zitten nu in de kopgroep van de PFAS-grondwaterproblematiek," aldus Ingrid Lambregts, wethouder Wonen.

Ze stuitte op de PFAS-verontreiniging tijdens de bouw van het paradepaardje van het project; het wooneiland dat kunstmatig wordt gecreëerd: "Om het eiland heen wilden we een mooie gracht aanleggen, zodat de bewoners vanuit hun huis zo het water op kunnen. We moesten hiervoor kadewanden realiseren en het water dat we tijdens het graven tegenkwamen wegpompen. Het idee was om dit grondwater naderhand weer terug in de Oude Ijssel te gooien. Maar inmiddels blijkt dat de PFAS-regels die hieraan verbonden zijn, door de jaren heen dermate streng zijn geworden dat wij al dit water nu eerst moeten reinigen," vertelt de wethouder.

Flinke financiële tegenvaller
Het reinigen van dit water blijkt volgens Lambregts een flinke financiële tegenvaller te zijn: "In juni hebben we bij de bouw van DOK 2 ook PFAS in het grondwater ontdekt. Dit hebben we toen gereinigd met een koolfilter, dit kostte ons 150.000 euro. Maar het grondwater bij het eiland, DOK 5, is dusdanig veel dat het ons nog 850.000 euro gaat kosten."

"We schieten met een kanon op een mug"
Lambregts geeft aan er goed ziek van te zijn: "Het is toch 1 miljoen aan gemeenschapsgeld dat we zo de Oude Ijssel in gooien. Daarbij zit er momenteel al PFAS in de Oude Ijssel, met nog een hogere concentratie dan wij in ons grondwater hebben gevonden. Ik begrijp dat we ons moeten inzetten voor het milieu. Maar deze kosten staan niet in verhouding tot de milieuwinst die het oplevert. Als je het aan mij vraagt zijn we met een kanon op een mug aan het schieten."

"Heel veel gemeenten zullen hier problemen door krijgen"
Het lastige aan dit verhaal is met name dat de PFAS normering door de jaren heen continu wordt aangepast en opgeschroefd. Dit stuit de wethouder dan ook flink tegen de borst: "De woningnood is hoog, we willen allemaal extra huizen bouwen. Maar een gebiedsontwikkeling duurt gemiddeld zeven jaar. Wanneer de spelregels tijdens lopende projecten worden aangepast, kom je als gemeente voor enorme onvoorziene kosten te staan. Heel veel gemeenten in Nederland zullen hierdoor in de problemen komen."

Hoge kosten voorkomen
Lambregts geeft aan ten strijde te trekken tegen deze manier van werken en gaat in gesprek met het Rijk: "Ik denk dat we heel snel moeten verzamelen op hoeveel plekken dit speelt, en hoe we terug kunnen naar wat redelijk is. Op die manier kunnen we voorkomen dat toekomstige projecten in andere gemeenten tegen deze hoge kosten oplopen. Wij kunnen het nu toevallig betalen, maar ik had het geld veel liever op een andere manier uitgegeven voor onze inwoners."

Metingen grondwater
Waterschap Rijn en IJssel is verantwoordelijk voor de meting van het grondwater en houdt de Gemeente Doetinchem aan de normering. Waterschap Rijn en Ijssel is nog niet in de gelegenheid geweest om een reactie te geven.

Foto: REGIO8


Meest gelezen

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

De Graafschap mist trainer Poldervaart tegen De Treffers

Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 6 feb 2023 21:15

Lees ook

Geld weg na inbraak in postkantoor Emmerik

Inbrekers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag toegeslagen in een postkantoor in Emmerik, vla...

Zonnige toekomst voor voetbalveld in Baak

De voormalige voetbalvelden van de Baakse Boys hebben een nieuw leven gekregen als zonnepark De ...

Twee aanhoudingen na controle op A12

Tijdens een grenscontrole zijn vrijdag op de snelweg A12 twee mannen tegen de lamp gelopen. Een Duit...

Kreis Borken roept om in Nederland te blijven

De bestuurder van de Duitse Kreis Borken roept Nederlanders en Duitsers op om het aantal grensbewegi...

Weerboer voorspelt treurig kerstweer

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Weerboer voorspelt een warm Nieuwjaar

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...