Ulft, Netherlands

 

Overkapping gerealiseerd tussen de kerk in Varsselder en 't Dorpshuus

In Varsselder is er een overkapping gemaakt tussen de kerk en 't Dorpshuus door middel van een corridor, gerealiseerd met subsidies en lokale sponsoring. Op deze manier hopen ze dat de kerk een belangrijke functie kan behouden in het dorp.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 6 december 2022 19:56 | Aangepast op 6 december 2022 19:56
"Het kerkgebouw is heel beeldbepalend in een kern, met cultuurhistorisch en emotionele waarden. Die willen we graag in stand houden”, vertelt voorzitter dorpsbelangen Wim Klompenhouwer. “Dan moeten we wel iets bedenken zodat de kerk tot leven komt. Zoals vroeger, dat we van het kerkgebouw naar café Mulder liepen. Wij denken weer ouderwets met dit idee, om weer terug te kunnen van kerk naar kroeg. Alleen is de kroeg nu 't Dorpshuus. En we hebben er een hekel aan om nat te worden, vandaar deze overkapping."

Financieel is het project mogelijk gemaakt vanuit Leader Achterhoek, een Europees subsidieprogramma, gericht op het versterken van het platteland en lokale sponsoring. Volgens Klompenhouwer was dat niet de belangrijkste factor in de realisatie.  “Zeker de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers, die maken dit mogelijk”, vertelt Klompenhouwer. “En ons grootste kapitaal de vrijwilligers.”

Betrokken bedrijf
Een van de bedrijven die erbij betrokken is geweest, is staalconstructiebedrijf Tiggelovend-Kok uit Etten. "Het is toch een maatschappelijk project hier in de regio", vertelt Patrick Teeuwsen van Tiggelovend-Kok. "Wij vinden dat als bedrijf ook belangrijk, dat zulke maatschappelijke projecten ook gerealiseerd worden in Oude IJsselstreek. En dat wij ons deel daar aan bij mogen dragen is natuurlijk uitmuntend."

Belangrijke rol voor de kerk
In Vasselder zien ze dat de kerk nog steeds een belangrijke rol heeft en breed inzetbaar is. “Binnenkort wordt er bijvoorbeeld een kerstconcert gegeven”, vertelt Klompenhouwer. “Er zijn heel veel dingen mogelijk in combinatie met ‘t Dorpshuus. De kerk en 't Dorpshuus versterken elkaar omdat ze naast elkaar liggen. Ze kunnen gebruik kunnen maken van de voorzieningen, stoelen, licht, geluid en het sanitair bij 't Dorpshuus. Samen bij elkaar is het een unieke twee-eenheid.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Stadsboulevard van Doetinchem krijgt vorm

De stadsboulevard aan de Oude IJssel bij het centrum van Doetinchem krijgt steeds meer vorm. Na een...

Pax in rouw na overlijden jonge voetballer

Voetbalclub Pax uit Hengelo heeft voor dit weekend de wedstrijden van alle teams afgelast. Reden is ...

Vrouw gewond na botsing bij Steenderen

Een 42-jarige vrouw uit Steenderen is vrijdagavond ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het bui...

Huizenprijzen stijgen hardst in Achterhoek

De huizenprijzen in ons land stegen afgelopen maand met 20,1 procent in vergelijking met vorig jaar....

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Aalten wil spoorwegovergang snel sluiten

De gemeente Aalten wil dit jaar samen met de provincie Gelderland de laatste onbewaakte spoorwegover...