Ulft, Netherlands

 

Oudgediende Meerdink terug in politiek

Anderhalf jaar na zijn vertrek is de 78-jarige Henk Meerdink alweer terug aan het politieke front in Aalten. De gemeenteraad in Aalten is volgens hem niet compleet zonder een vertegenwoordiger voor de boeren.Summary
Davie Klein Gunnewiek | 11 maart 2022 15:46 | Aangepast op 11 maart 2022 15:46
Hij stopte na 42 jaar raadswerk in september 2020, maar eigenlijk is de boer uit de buurtschap 't Klooster, gelegen tussen Bredevoort en Barlo, nooit weggeweest uit de frontlinie. "Ik ben bij elke fractievergadering geweest en heb meegewerkt aan de begroting", zegt Meerdink, die als lijsttrekker niet terugkomt bij alleen Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV). "We zijn een lijstverbinding aangegaan met BBB, we gaan verder als BBB-HMV." HMV is een alliantie aangegaan met de landelijke partij van Caroline van der Plas en is er niet alleen voor het belang van de boer en de tuinder. "Ook voor de burger", zegt Meerdink. "Jan staat voor de burger, ik voor de boer. En ik zal gelijk mijn slogan bekend maken: In de politiek is het belangrijk niet hoe oud, maar hoe jong je je voelt. Als Joe Biden nog president van Amerika kan zijn, zou ik dan geen simpel raadslid in Aalten kunnen zijn? Of denk aan Nelson Mandela, die heb ik enorm bewonderd."

Jan is Jan Wijbrans, die trots is op de plattelandsvisie van BBB-HMV waarbij ook duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Meerdink wijst in dat kader op de 7200 zonnepanelen op de daken van zijn stallen, zijn deelname aan het windmolenproject Hagenwind en op de bergen met diepgevroren patat, chips en paneermeel onder een grote kapschuur bij zijn bedrijf. "79 procent van het diervoer bestaat uit reststromen, geen afval. De rest is krachtvoer."

'Niemand kan tippen aan zijn netwerk'
Meerdink, die wekelijks nog 40 tot 50 uur meewerkt op het boerenbedrijf dat is overgenomen door drie van zijn vier zonen, kan het dus niet laten. Hij keert ook terug als lijsttrekker. Wijbrans nam het stokje anderhalf jaar geleden van hem over, maar doet nu zonder problemen een stapje terug. "We gaan voor het beste resultaat en Henk kan met zijn voorkeursstemmen het beste presteren. Niemand kan tippen aan zijn netwerk."

'In de bokse'
De herintreder kijkt grimmig, in zijn ogen kan alleen een ervaringsdeskundige goed beoordelen hoe een boer als ondernemer overeind kan blijven. "Zie de schandalige basisprijs voor varkens, daar kan geen boer van leven", zegt Meerdink. Hij kan een glimlach niet onderdrukken. Sommigen in de raad doen het vanwege zijn terugkeer volgens Meerdink al in hun broek.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Politiek|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

Tim Rondeel | 26 jan 2023 11:42

Lees ook

'Eyeopener dat opruimen drugslabs zoveel geld en werk kost'

De Achterhoek kreeg woensdagmiddag bezoek van minister Yeşilgöz van Justitie. Ze werd in Groenlo a...

Burgemeester De Vries ‘te oud’ voor definitieve rol, maar blijft als waarnemer

Harry de Vries kan in ieder geval tot november 2023 door als waarnemend burgemeester van Montferland...

Nieuw onderzoek naar cameratoezicht in Doetinchem

Doetinchem gaat opnieuw onderzoek doen naar het invoeren van cameratoezicht in het stadscentrum. De ...

Boumans kan blijven als burgemeester van Doetinchem

De gemeenteraad van Doetinchem wil dat Mark Boumans ook de komende zes jaar burgemeester blijft. De ...

Hoog-Keppel slijpt messen voor strijd tegen bouwplannen dorpsschool

Bronckhorst geeft een nieuwe slinger aan de beoogde woningbouw op de plek van de voormalige dorpssch...

Oud-wethouder met Morgen terug in politiek

Oud-wethouder André van Nijkerken maakt een opmerkelijke rentree in de lokale politiek in Winterswi...