Ulft, Netherlands

Oudgediende Meerdink terug in politiek

Anderhalf jaar na zijn vertrek is de 78-jarige Henk Meerdink alweer terug aan het politieke front in Aalten. De gemeenteraad in Aalten is volgens hem niet compleet zonder een vertegenwoordiger voor de boeren.Summary
Davie Klein Gunnewiek | 11 maart 2022 15:46 | Aangepast op 11 maart 2022 15:46
Hij stopte na 42 jaar raadswerk in september 2020, maar eigenlijk is de boer uit de buurtschap 't Klooster, gelegen tussen Bredevoort en Barlo, nooit weggeweest uit de frontlinie. "Ik ben bij elke fractievergadering geweest en heb meegewerkt aan de begroting", zegt Meerdink, die als lijsttrekker niet terugkomt bij alleen Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV). "We zijn een lijstverbinding aangegaan met BBB, we gaan verder als BBB-HMV." HMV is een alliantie aangegaan met de landelijke partij van Caroline van der Plas en is er niet alleen voor het belang van de boer en de tuinder. "Ook voor de burger", zegt Meerdink. "Jan staat voor de burger, ik voor de boer. En ik zal gelijk mijn slogan bekend maken: In de politiek is het belangrijk niet hoe oud, maar hoe jong je je voelt. Als Joe Biden nog president van Amerika kan zijn, zou ik dan geen simpel raadslid in Aalten kunnen zijn? Of denk aan Nelson Mandela, die heb ik enorm bewonderd."

Jan is Jan Wijbrans, die trots is op de plattelandsvisie van BBB-HMV waarbij ook duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Meerdink wijst in dat kader op de 7200 zonnepanelen op de daken van zijn stallen, zijn deelname aan het windmolenproject Hagenwind en op de bergen met diepgevroren patat, chips en paneermeel onder een grote kapschuur bij zijn bedrijf. "79 procent van het diervoer bestaat uit reststromen, geen afval. De rest is krachtvoer."

'Niemand kan tippen aan zijn netwerk'
Meerdink, die wekelijks nog 40 tot 50 uur meewerkt op het boerenbedrijf dat is overgenomen door drie van zijn vier zonen, kan het dus niet laten. Hij keert ook terug als lijsttrekker. Wijbrans nam het stokje anderhalf jaar geleden van hem over, maar doet nu zonder problemen een stapje terug. "We gaan voor het beste resultaat en Henk kan met zijn voorkeursstemmen het beste presteren. Niemand kan tippen aan zijn netwerk."

'In de bokse'
De herintreder kijkt grimmig, in zijn ogen kan alleen een ervaringsdeskundige goed beoordelen hoe een boer als ondernemer overeind kan blijven. "Zie de schandalige basisprijs voor varkens, daar kan geen boer van leven", zegt Meerdink. Hij kan een glimlach niet onderdrukken. Sommigen in de raad doen het vanwege zijn terugkeer volgens Meerdink al in hun broek.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Politiek|

Lees ook

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zel...

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van f...