Ulft, Netherlands

 

Oude IJsselstreek wil ingeslagen weg uitvoeren met begroting

Oude IJsselstreek wil dat alle inwoners 'blijven meedoen' aan de samenleving ondanks de stijgende kosten, dat is de grote achterliggende gedachte van de gepresenteerde begroting 'Uitvoeren maakt sterk!'. Het college wil de stijging van de woonlasten beperken en de gemaakte visies en plannen van de afgelopen jaren in de praktijk brengen.
Tim Rondeel | 4 oktober 2022 14:34 | Aangepast op 4 oktober 2022 14:34
"Het is een begroting waaruit onze ambitie spreekt om samen op weg te gaan naar een sterker Oude IJsselstreek", aldus wethouder Marco Bennink van financiën. De gemeente wil de plannen die afgelopen jaren gemaakt zijn verder uitvoeren. Onder andere het visiedocument Landschapspark Oude IJssel en de verdere ontwikkeling van het DRU Industriepark zijn daar voorbeelden van. "We weten dat dit een uitdagende opgave is", zegt Bennink. "Vooral ook omdat de actuele ontwikkelingen elders in de wereld ons allemaal raken." Volgens de wethouder koerst de gemeente de aankomende jaren wel af op een flink overschot en staat de gemeente er economisch goed voor.

Als grootste opgave ziet het college dat niemand buiten de samenleving moet vallen, ondanks de torenhoge inflatie. "In Oude IJsselstreek mag er niemand afgesloten worden, mag er niemand onder een brug slapen en mogen er geen kinderen zijn met een lege maag", aldus wethouder John Haverdil. "Het is een grote opgave." Wethouder Ben Hiddinga, met huisvesting en Economie in zijn portefeuille, sluit zich aan bij zijn collega: "We hebben heel wat uitdagingen die we de komende jaren willen aanpakken ondanks de problematiek die lokaal en landelijk speelt."

Bouwambitie
Oude IJsselstreek sprak eerder al een bouwambitie uit (minimaal duizend, maximaal 2250 nieuwe woningen) en deze plannen worden nu uitgevoerd op verschillende locaties. Om een aantrekkelijke gemeente te zijn om te wonen wil de gemeente de aankomende jaren de winkelcentra aantrekkelijker maken en bestaande bedrijventerreinen revitaliseren. Ook komt er een nieuw industriepark in Varsseveld.

Woonlasten stijgen licht
Door een stijging van de rioolheffing en afvalstoffenheffing vanwege het nieuwe VANG-beleid (Van Afval naar Grondstof) gaan de woonlasten voor inwoners licht stijgen. Oude IJsselstreek wil dit compenseren door een verlaging van de OZB. Een huishouden gaat volgens de gemeente gemiddeld zes euro minder betalen dan in 2022.

Onderwijs
In de tweede helft van 2023 wordt er gestart met de bouw van een nieuw Integraal Kindcentrum (IKC) In Gendringen en beginnen de voorbereidingen voor een IKC in Silvolde. Op maandagavond 31 oktober en donderdagavond 3 november wordt de begroting besproken in de raad.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Begroting|Oude IJsselstreek|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Nieuwe college Oude IJsselstreek geïnstalleerd

Het nieuwe college van Oude IJsselstreek is donderdagvond tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd...

Groen licht voor uitbreiding bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld

De uitbreiding van bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld kan doorgaan, maar de gemeente Oude ...

Inwoners mogen naam Varsseveld-West kiezen

Inwoners van Varsseveld mogen een naam uitkiezen voor de nieuwe woonwijk aan de westkant van het dor...

Oude IJsselstreek wil boeren vergoeden voor grond

Oude IJsselstreek gaat boeren die hun grond in willen zetten voor het landschap vergoeden door midde...

Smeden steunen Oekraïense collega's op DRU

Tijdens het internationale evenement 'Smeden voor de Vrede' op het DRU Industriepark in Ulft hoopt d...

Wildbeheereenheid en Oude IJsselstreek maken gemeente weer groener

Tijdens de jaarlijkse vergroeningsactie van de Wildbeheereenheid Gendringen-Bergh zijn er zaterdag i...