Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek wil alle basisscholen openhouden, maar geld is het probleem

Een garantie kunnen schoolbesturen en de gemeente niet geven, maar de partijen hebben de ambitie om alle huidige basisscholen in Oude IJsselstreek open te houden. Het grootste gevaar voor dat doel is geld, want de plannen die zijn gepresenteerd voor de schoolgebouwen kosten tot 2035 naar verwachting dertig miljoen euro.
Jasper Hazelaar | 20 september 2023 10:28 | Aangepast op 20 september 2023 10:28
“We willen in de kleine kernen het onderwijs behouden”, is de duidelijke boodschap van wethouder Marco Bennink, die gelijk een slag om de arm houdt als het om de financiën gaat. "Want we zitten wel in zwaar weer." Gemeenten hebben een verplichting om schoolgebouwen te verduurzamen. Dus, des te meer schoolgebouwen er zijn, des te meer Oude IJsselstreek moet investeren. Die keuze is uiteindelijk aan de gemeenteraad, maar door het koppelen van meerdere partijen in schoolgebouwen, hoopt de gemeente het behoud van panden meer rendabel te maken. Daardoor kunnen scholen in kleine dorpen open blijven, wat weer van belang is voor de leefbaarheid.

De ambitie is onderdeel van het nieuwe huisvestingsplan voor het onderwijs in de gemeente. De komende vier jaar zijn enkele concrete maatregelen opgetekend. Zo wordt de locatie Isala van het Almende College verduurzaamd en krijgt Basisschool De Woelwaters in Ulft een nieuw gebouw, dit wordt onderdeel van de aanpak van de leegstaande Wesenthorst-locatie. Verder wordt basisschool de Oersprong in Ulft uitgebreid en wordt Kulturhuis De Rietbogh in Terborg, waar basisschool Dynamiek in zit, ‘verbeterd’. Daarnaast wordt gekeken naar de ontwikkeling van de scholen in Varsseveld.

Investeren in Megchelen en Breedenbroek
Oude IJsselstreek wil de komende jaren ook investeren in het verduurzamen van De Borckeshof (Breedenbroek) en de Sint Martinusschool (Megchelen). Omdat er in deze schoolgebouwen veel ruimte niet gebruikt wordt, moeten andere partijen in de toekomst intrek nemen in deze panden. “We kunnen partners vinden die bijvoorbeeld kinderopvang of een buurtfunctie aanbieden”, schetst Bennink. Dat zou de sleutel kunnen zijn om meer dorpsscholen open te houden, want ook andere kleinere basisscholen zitten in verouderde panden. Zo kan onder meer de Bontebrugschool wel een duurzaamheidsslag gebruiken.

Positieve prognoses
Ook schoolbesturen delen de ambitie van de gemeente om de basisscholen open te houden. “De prognoses geven nu aan dat het haalbaar is”, zegt directeur-bestuurder Albert Sluiter van Assentius, waar onder meer de scholen in Megchelen, Varsselder, Netterden en Breedenbroek onder vallen. “Wij moeten 250 leerlingen verliezen voordat er überhaupt sprake is van het eventuele sluiten van een school.” Bestuurder Ruud Kraaijvanger van Accent, met scholen in Bontebrug, Westendorp en Heelweg, vult aan: “Voor ons is dat ook in die orde, maar er zijn wel grenzen aan wat kan. Je moet goed onderwijs kunnen blijven geven.”

Harde keuzes
Harde keuzes worden nog niet gemaakt in het huisvestingsplan. Alle investeringen worden later weer voorgelegd aan de gemeenteraad, waar dit plan in oktober wordt behandeld. Ook het huisvestingsplan wordt jaarlijks bijgeschaafd, geeft wethouder Bennink aan: “We hebben weinig ruimte om te investeren. We moeten dus keuzes maken, en dat moet gebeuren op basis van goede argumenten. De ambities in dit huisvestingsplan worden in ieder geval wel gedragen.”

Foto: REGIO8 (archief, school Bontebrug)

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...

Timo van de Sande wint tiende editie Gelderse Kleiroze

Timo van de Sande heeft zondag de Gelderse Kleiroze 2023 gewonnen. Met zijn nummer 'Gemaskerd' wist ...

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Als een bom sloeg het nieuws van het overlijden van het negenjarige jongetje bij een aanrijding in S...

UIftse handbalster Housheer alweer naar vijfde eindtoernooi met Oranje

Dione Housheer staat met de Nederlandse handbaldames aan de vooravond van het Wereldkampioenschap in...

Boumans en Van Dijk roepen op tot verbinding na winst PVV

De Achterhoek heeft, net als Nederland, massaal op de PVV van Geert Wilders gestemd bij de Tweede Ka...

Procesbegeleider moet sportsamenwerking rond IJsselweide rechttrekken

Een procesbegeleider moet de samenwerking tussen SDOUC en Ulftse Boys en de andere partijen op Sport...