Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek wil alle basisscholen openhouden, maar geld is het probleem

Een garantie kunnen schoolbesturen en de gemeente niet geven, maar de partijen hebben de ambitie om alle huidige basisscholen in Oude IJsselstreek open te houden. Het grootste gevaar voor dat doel is geld, want de plannen die zijn gepresenteerd voor de schoolgebouwen kosten tot 2035 naar verwachting dertig miljoen euro.
Jasper Hazelaar | 20 september 2023 10:28 | Aangepast op 20 september 2023 10:28
“We willen in de kleine kernen het onderwijs behouden”, is de duidelijke boodschap van wethouder Marco Bennink, die gelijk een slag om de arm houdt als het om de financiën gaat. "Want we zitten wel in zwaar weer." Gemeenten hebben een verplichting om schoolgebouwen te verduurzamen. Dus, des te meer schoolgebouwen er zijn, des te meer Oude IJsselstreek moet investeren. Die keuze is uiteindelijk aan de gemeenteraad, maar door het koppelen van meerdere partijen in schoolgebouwen, hoopt de gemeente het behoud van panden meer rendabel te maken. Daardoor kunnen scholen in kleine dorpen open blijven, wat weer van belang is voor de leefbaarheid.

De ambitie is onderdeel van het nieuwe huisvestingsplan voor het onderwijs in de gemeente. De komende vier jaar zijn enkele concrete maatregelen opgetekend. Zo wordt de locatie Isala van het Almende College verduurzaamd en krijgt Basisschool De Woelwaters in Ulft een nieuw gebouw, dit wordt onderdeel van de aanpak van de leegstaande Wesenthorst-locatie. Verder wordt basisschool de Oersprong in Ulft uitgebreid en wordt Kulturhuis De Rietbogh in Terborg, waar basisschool Dynamiek in zit, ‘verbeterd’. Daarnaast wordt gekeken naar de ontwikkeling van de scholen in Varsseveld.

Investeren in Megchelen en Breedenbroek
Oude IJsselstreek wil de komende jaren ook investeren in het verduurzamen van De Borckeshof (Breedenbroek) en de Sint Martinusschool (Megchelen). Omdat er in deze schoolgebouwen veel ruimte niet gebruikt wordt, moeten andere partijen in de toekomst intrek nemen in deze panden. “We kunnen partners vinden die bijvoorbeeld kinderopvang of een buurtfunctie aanbieden”, schetst Bennink. Dat zou de sleutel kunnen zijn om meer dorpsscholen open te houden, want ook andere kleinere basisscholen zitten in verouderde panden. Zo kan onder meer de Bontebrugschool wel een duurzaamheidsslag gebruiken.

Positieve prognoses
Ook schoolbesturen delen de ambitie van de gemeente om de basisscholen open te houden. “De prognoses geven nu aan dat het haalbaar is”, zegt directeur-bestuurder Albert Sluiter van Assentius, waar onder meer de scholen in Megchelen, Varsselder, Netterden en Breedenbroek onder vallen. “Wij moeten 250 leerlingen verliezen voordat er überhaupt sprake is van het eventuele sluiten van een school.” Bestuurder Ruud Kraaijvanger van Accent, met scholen in Bontebrug, Westendorp en Heelweg, vult aan: “Voor ons is dat ook in die orde, maar er zijn wel grenzen aan wat kan. Je moet goed onderwijs kunnen blijven geven.”

Harde keuzes
Harde keuzes worden nog niet gemaakt in het huisvestingsplan. Alle investeringen worden later weer voorgelegd aan de gemeenteraad, waar dit plan in oktober wordt behandeld. Ook het huisvestingsplan wordt jaarlijks bijgeschaafd, geeft wethouder Bennink aan: “We hebben weinig ruimte om te investeren. We moeten dus keuzes maken, en dat moet gebeuren op basis van goede argumenten. De ambities in dit huisvestingsplan worden in ieder geval wel gedragen.”

Foto: REGIO8 (archief, school Bontebrug)

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Jonge fietsster gewond na aanrijding in Terborg

Een jonge fietsster is zondag gewond geraakt bij een aanrijding in de kern van Terborg. Ze zag een a...

Man loopt ernstig beenletsel op na aanrijding

Bij een aanrijding op de Ulftsestraat tussen Ulft en Etten is een man gewond geraakt.

Housheer en Achterhoekse turndames naar de Olympische Spelen

Goed nieuws voor handbalster Dione Housheer en de turndames van de Top Turnacademie Achterhoek uit V...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Problemen voor pleziervaart, brug over Oude IJssel blijft gesloten

De brug over de Oude IJssel bij Terborg blijft voorlopig dicht in afwachting van een reparatie. Voor...

Kinderraad Oude IJsselstreek verzamelt zwerfafval voor de kinderafdeling

De kinderraad van de gemeente Oude IJsselstreek heeft een cheque overhandigd aan het Slingeland ziek...