“Het is wel lekker hoor, dat we gewoon rustig aan kunnen doen. De techniek en het inzicht van vroeger hebben we nog wel. De snelheid is alleen minder, die heb je hierbij toch niet nodig”, zegt oud-international en topschutter Kees Kist. Hij is één van de ambassadeurs van het Walking Football: “Ik heb inmiddels zelf ook de leeftijd bereikt. Nu ben ik zelfs al met het Nederlands elftal naar het WK geweest. Het is alleen maar leuk dat ik op deze manier andere mensen aan het bewegen krijg.”
Dat is namelijk één van de doelen van de KNVB, ouderen het huis uit krijgen en laten bewegen om ze zo langer vitaal te houden. Oud-Superboer André van der Ley is al jaren betrokken bij Walking Football. Hij ziet het voetballen dan ook als middel om een groter doel te bereiken. “Naast het bewegen, is het sociale aspect ook heel belangrijk. Tijdens het sporten en in de kleedkamer komen er verhalen los die de mensen anders niet vertellen. Het is ook echt heel gezellig, er is elke maand wel iemand jarig. We beginnen de training dan ook standaard met taart”, zegt Van der Ley.
Derde helft
De training bij Viod is vooral bedoeld als introductie op de sport. Kist: “Mensen moeten even de knop omzetten, maar als ze het proberen zijn de snel enthousiast.” Na de training duikt het hele stel de kantine van de Doetinchemse club in. “Ja de derde helft hoort er altijd bij, we blijven altijd hangen”, zegt Van der Ley. Een derde helft om 11.00 uur ’s ochtends bestaat trouwens niet uit een biertje en een balletje uit de jus. De krasse knarren moeten het doen met een kopje koffie en een petit fours.