Ulft, Netherlands

Oproep tot unanieme steun voor boeren

VVD-fractievoorzitter Casper Sonderen heeft de gemeenteraad in Winterswijk opgeroepen als één blok achter de boeren te gaan staan. Hij refereerde daarbij aan de unanieme steun voor het SKB in Winterswijk, waarna het Winterswijkse ziekenhuis zelfstandig verder kon gaan en de beoogde fusie met het Slingeland in Doetinchem ongedaan werd gemaakt.
Domien Esselink | 7 juli 2022 12:32 | Aangepast op 7 juli 2022 12:32
"Laten we ons verplaatsen in de boeren en achter onze inwoners gaan staan, net zoals we dat gedaan hebben bij het SKB", zei Sonderen, naar aanleiding van een voorstel van Voor Winterswijk, CDA en Morgen om via een gebiedsgerichte aanpak zowel de boerenstand als de natuur in Winterswijk overeind te houden. Die motie werd aangenomen en daarmee keerde een meerderheid van de raad zich tegen de plannen van het kabinet, want die zouden volgens CDA-raadslid Wim Elferdink het einde betekenen voor álle boeren in Winterswijk. In de motie werd opgeroepen in samenspraak met provincie, waterschap, natuurorganisaties en boeren om tafel te gaan zitten voor een aanpak van de stikstofreductie, die voor alle partijen acceptabel is.

De oproep van Sonderen was vergeefs, want D66, Winterswijks Belang (WB) en coalitiepartij PvdA stemden tegen de motie, maar waren daarmee ver in de minderheid (zeven tegen, veertien voor). D66-raadslid Freek Deunk was weliswaar voor een gebiedsgerichte aanpak, maar maakte een nuance: "De doelstelling van 74 procent heeft zeer grote gevolgen voor het gebied, maar Winterswijk staat gemarkeerd voor twaalf procent stikstofreductie. Dat is via natuurlijk verloop en maatregelen uitvoerbaar, zodat de boeren die verder willen ook verder kunnen."

Ondergeschikt
WB-raadslid Tim Jonker greep de motie aan voor een radicale verandering. "Geef de boeren een stip op de horizon. Een toekomst van natuur-inclusieve landbouw en hou op met pappen en nathouden vanuit de landelijke VVD", zei Jonker. Hij maakte het stikstofprobleem ondergeschikt aan de in zijn ogen noodzakelijke, duurzame ommezwaai in de bedrijfsvoering van de boeren. "Boeren zijn onmisbaar in onze voedselvoorziening, maar deze topzware agrarische industrie produceert vooral voor de export. 8,8 miljard euro aan vlees in 2020", stelde Jonker. "We importeren veevoer, we exporteren het vlees en blijven letterlijk met de shit zitten."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

boerenprotest|

Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Boeren verleggen grenzen tijdens protest

Het kwetsbare natuurgebied Korenburgerveen bij Winterswijk is maandagmiddag door een klein honderdta...

Bronckhorst verwijdert vlaggen van boeren

In het buitengebied van Zelhem zijn dinsdagavond honderden Nederlandse vlaggen ondersteboven opgehan...

'Duimpjes' voor boeren bij actie in Varsseveld

Enkele tientallen boeren hebben maandag in Varsseveld met een publieksvriendelijke actie aandacht ge...

Boeren heten Zwarte Crossers welkom op A18

Enkele tientallen boeren hebben zich verzameld op een viaduct boven de snelweg A18. Zij heten bezoek...

Achterhoekse boeren sluiten snelweg af

Een honderdtal boeren en andere sympathisanten heeft dinsdagavond de snelweg A12 geblokkeerd. Vanaf ...

Cadeau van boeren voor overlast Winterswijk

Een groepje boeren heeft donderdagmiddag de bedrijfsleidster van een supermarkt met pompstation een ...