Ulft, Netherlands

Oprichter van Kleertjes.com noemt vertrek uit Achterhoek 'zuur'

Claudia Willemsen, die in 2003 Kleertjes.com oprichtte in Doetinchem, noemt de op handen zijnde verhuizing van het bedrijf naar Zwolle 'zuur'. Wehkamp nam haar zaak in 2021 over en zei dat het bedrijf in 's-Heerenberg zou blijven, dat lijkt nu anders te lopen. Tientallen medewerkers hebben al aangegeven niet mee te verhuizen naar Overijssel.
Serena Speet | 4 augustus 2023 12:51 | Aangepast op 4 augustus 2023 12:51
"Ze hadden gezegd dat ze voornemens waren om in de Achterhoek te blijven", vertelt Willemsen over de overname die twee jaar geleden plaatsvond en de visie die Wehkamp toen had op de toekomst. "Maar dat is iets wat je niet in een overeenkomst kun vastleggen, hoe vervelend ook." De oprichter vergelijkt het met de verkoop van een huis: "Hoe mooi en dierbaar jouw huis ook was in de huidige staat; de nieuwe eigenaar bepaalt alle wijzigingen in de toekomst." Kleertjes.com verhuisde begin 2020 van Doetinchem naar 's-Heerenberg, nu kan het bedrijf de Achterhoek helemaal verlaten.

De ondernemingsraad van Wehkamp moet nog een klap geven op de verhuizing, maar het lijkt erop dat de magazijnmedewerkers in ’s-Heerenberg binnenkort geen werk meer hebben. Vakbond AVV organiseerde recent een kantinesessie met tientallen werknemers van Kleertjes.com. “Bij het veertigtal mensen dat er was heb ik de vraag neergelegd of ze mee willen naar Zwolle”, vertelt René Kroon namens AVV. “Die behoefte was niet erg groot, men wil in de omgeving van ’s-Heerenberg blijven. Er zullen altijd een paar mensen meegaan, maar de overgrote meerderheid zegt: ‘liever niet’.”

Sociaal plan
Er werken 76 mensen vast voor Kleertjes.com in ’s-Heerenberg, naast een groot aantal flexkrachten. Resultaat van de gesprekken tussen vakbond AVV en Wehkamp is een voorstel voor een sociaal plan. Naast een vaste transitievergoeding voor de mensen die ontslagen worden, is er een extra tegemoetkoming die oploopt tot 1.500 euro per dienstjaar. Ook zijn er afspraken gemaakt over scholing en eventuele juridische kosten. De medewerkers kunnen tot donderdag stemmen over het voorstel.

‘Een mooie groep mensen’
Dat de vaste ploeg van magazijnmedewerkers van Kleertjes.com uit elkaar valt, doet ook bij de oprichtster pijn. "Het wordt helemaal opgeknipt", verzucht Willemsen. "Het was een mooie groep mensen die goed op elkaar ingespeeld was, dat is er straks niet meer en dat vind ik pijnlijk." Vakbondsman Kroon vult aan: “Het is heel vervelend dat medewerkers de dupe worden van verhuizing, maar ik hoop dat ze op korte termijn zicht hebben om ergens in omgeving van ‘s-Heerenberg ander werk te vinden.”

Arbeidsmarkt in ’s-Heerenberg
Wehkamp en vakbond AVV zetten zich actief in voor het vinden van nieuw werk voor de overtallige krachten van Kleertjes.com. “Wehkamp wil voor de medewerkers die niet meegaan een arbeidsmarkt organiseren op de huidige locatie”, vertelt Kroon. “Dan worden bedrijven uitgenodigd om in ’s-Heerenberg te komen, zodat de mensen met mogelijke nieuwe werkgevers in gesprek komen. Dat vind ik wel redelijk coulant van Wehkamp, maar het neemt niet weg dat er pijn bij medewerkers blijft zitten. Het is dubbel.”

Identiteit behouden
Graham Harris, CEO van Wehkamp Retail Group, liet middels een persbericht weten dat de drie bedrijven, Wehkamp, Kleertjes.com en Union River, gebruik gaan maken van één technologie-, logistiek-, en distributieplatform van topniveau, 'met Wehkamp in het hart van de groep'. Dat vindt Willemsen jammer: "Ik had zelf graag de identiteit van Kleertjes behouden gezien", aldus de oprichtster. "Het is een mooi bedrijf, maar het is denk ik niet meer wat het ooit is geweest."

Nieuwe winkel in Doetinchem
Willemsen is zelf druk met haar eigen winkel, Hippe Kippe. De winkel heeft al een vestiging in Terborg en opent 1 september in Doetinchem. "We verkopen hier dameskleding en in Doetinchem breiden we het assortiment uit met kinderkleding, dus dat is heel leuk", vertelt Willemsen trots. Haar winkel komt aan de Heezenpoort in Doetinchem. In het pand zat eerder schoenenwinkel Bristol. "Het is 1800 vierkante meter oppervlak, we hebben straks winkel, magazijn en kantoor in één pand", aldus de eigenaresse. "En alles waar Kleertjes goed in was, denk aan klantenservice, zie je bij ons terug."

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Auto volledig uitgebrand op parkeerplaats in Doetinchem

Een auto is zondagmiddag volledig uitgebrand op een parkeerplaats in Doetinchem. Er zaten tijdens de...

Geliefde speelfontein keert terug in centrum van Doetinchem

De bekende speelfontein staat vanaf volgende week weer in het centrum van Doetinchem. De PlayFounta...

Twee volleyballers langer door bij Active Living Orion

Jannes van der Ham en Lubos Bartunek gaan volgend seizoen proberen de landstitel te verdedigen met A...

Jongeren op de vuist in het centrum van Doetinchem

De politie is woensdag uitgerukt naar het centrum van Doetinchem voor een vechtpartij tussen jongere...

Flatbewoners in Doetinchem klaar met afvaloverlast, SP start meldpunt

Bewoners van flats aan de Caenstraat hebben het helemaal gehad met rondslingerend afval en hebben in...

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...