Ulft, Netherlands

Opluchting na doorbraak in cold case Sem Vijverberg

Het nieuws over de doorbraak in de zaak Sem Vijverberg heeft ook omwonenden bereikt van de plek in Doetinchem waar de dode baby zestien jaar geleden in een vijver is gevonden. Met gemengde gevoelens wordt er gereageerd op de aanhouding van de mogelijke moeder.
Davie Klein Gunnewiek | Sterre | 8 september 2022 11:29 | Aangepast op 8 september 2022 11:29
Betsy Liebrand woont al vijftig jaar in de Canadaparklaan vlak bij de plek waar Sem werd gevonden: "Het had een hele impact destijds. We hadden toen een labrador, en ik liep daar 's ochtends. Mijn hond wilde daar heen lopen, maar mijn man en ik hadden hem teruggeroepen. Nu denken we: hadden we hem maar laten snuffelen daar, dan hadden we Sem misschien al eerder ontdekt en hem nog kunnen redden. Maar ja, dat is achteraf."

Betsy kreeg meteen kippenvel toen ze hoorde dat de politie vermoedelijk de moeder van het jongetje heeft gevonden: "Ik ben zelf ook moeder, ik kan me niet voorstellen hoe ze zich gevoeld moet hebben. Wat gaat er door zo iemand heen. Ik vind het heel zielig voor haar. Wat de reden ook geweest mag zijn." De Doetinchemse vertelt dat ze destijds ook bij de begrafenis van Sem is geweest. "De begrafenisondernemer stond daar toen, met zo'n klein lijkje in zijn armen. Verschrikkelijk was het."

'Ik hoop dat er een gepaste straf komt'
Haar buurvrouw Joke Wassink was ook bij de begrafenis van de baby. Ze kan het zich nog goed voor de geest halen: "Het was heel emotioneel. De burgemeester van destijds, Wim Dijkstra, heeft een hele mooie rede gehouden voor Sem. De rillingen liepen over mijn rug." Ze vindt het fijn dat er nu een verdachte is opgepakt: "Ik hoop dat er een gepaste straf komt. Het was echt verschrikkelijk. Dit kan niet. Had het kindje dan aan iemand gegeven waar hij wel welkom was. Waarom zou je een baby zoiets aandoen?"

Sem Vijverberg
Ook bij De Graafschap maakt het nieuws veel los. De Doetinchemmers besteedden in april vorig jaar veel aandacht aan de onopgeloste zaak. In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht werd het stadion eenmalig omgedoopt tot de Sem Vijverberg. "Toen de politie ons ervoor benaderde, hebben we geen seconde getwijfeld om medewerking te verlenen", blikt directeur Hans Martijn Ostendorp terug.

‘Kippenvel’
Ostendorp werd woensdag telefonisch op de hoogte gesteld van de doorbraak in het onderzoek. "Ik merkte dat ik er kippenvel van kreeg", zegt de algemeen-directeur van De Graafschap. "Dit verhaal is echt een verschrikkelijke casus, waarvan je hoopt dat er een oplossing komt. De aandacht die we er anderhalf jaar geleden samen aan hebben gegeven, heeft echt iets opgeleverd. In alle triestheid van dit verhaal ben ik dus blij dat de politie destijds die stap heeft gezet."

'Het geweten gaat spelen'
Naast de schok zijn buurtbewoners verrast dat er na zoveel jaar alsnog nieuws komt over de zaak. "Ik had niet verwacht dat er na zoveel tijd nog iets gevonden zou worden. Mensen zwijgen daarover. Maar op een gegeven moment gaat het geweten spelen, en zeggen ze dat toch wel", stelt een andere bewoonster.

‘Benieuwd hoe het verdergaat’
Haar buurman sluit zich hierbij aan: "Ik ben benieuwd hoe de zaak verdergaat. Je volgt als buurtbewoner dit nieuws toch op de voet. We zijn een hechte buurt, het leeft hier nog steeds. Ik hoop echt dat ze de dader vinden, en dat er antwoorden komen. Dat zal weer rust in de buurt brengen."

Foto: REGIO8 (vijver waar Sem werd gevonden)

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

In een woning in ’s-Heerenberg heeft donderdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een aanhoud...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

Politie zoekt tipgever die naam schutter noemde in coldcase Tonny ter Horst

De politie zoekt een anonieme tipgever die vorige week dinsdag de naam van een mogelijke schutter he...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

Automobiliste vlucht op tijd uit zinkende auto in ’s-Heerenberg

Een automobiliste is maandagochtend van de weg geschoten en in een sloot beland bij ’s-Heerenberg. Z...