Ulft, Netherlands

Opluchting na doorbraak in cold case Sem Vijverberg

Het nieuws over de doorbraak in de zaak Sem Vijverberg heeft ook omwonenden bereikt van de plek in Doetinchem waar de dode baby zestien jaar geleden in een vijver is gevonden. Met gemengde gevoelens wordt er gereageerd op de aanhouding van de mogelijke moeder.
Davie Klein Gunnewiek | Sterre | 8 september 2022 11:29 | Aangepast op 8 september 2022 11:29
Betsy Liebrand woont al vijftig jaar in de Canadaparklaan vlak bij de plek waar Sem werd gevonden: "Het had een hele impact destijds. We hadden toen een labrador, en ik liep daar 's ochtends. Mijn hond wilde daar heen lopen, maar mijn man en ik hadden hem teruggeroepen. Nu denken we: hadden we hem maar laten snuffelen daar, dan hadden we Sem misschien al eerder ontdekt en hem nog kunnen redden. Maar ja, dat is achteraf."

Betsy kreeg meteen kippenvel toen ze hoorde dat de politie vermoedelijk de moeder van het jongetje heeft gevonden: "Ik ben zelf ook moeder, ik kan me niet voorstellen hoe ze zich gevoeld moet hebben. Wat gaat er door zo iemand heen. Ik vind het heel zielig voor haar. Wat de reden ook geweest mag zijn." De Doetinchemse vertelt dat ze destijds ook bij de begrafenis van Sem is geweest. "De begrafenisondernemer stond daar toen, met zo'n klein lijkje in zijn armen. Verschrikkelijk was het."

'Ik hoop dat er een gepaste straf komt'
Haar buurvrouw Joke Wassink was ook bij de begrafenis van de baby. Ze kan het zich nog goed voor de geest halen: "Het was heel emotioneel. De burgemeester van destijds, Wim Dijkstra, heeft een hele mooie rede gehouden voor Sem. De rillingen liepen over mijn rug." Ze vindt het fijn dat er nu een verdachte is opgepakt: "Ik hoop dat er een gepaste straf komt. Het was echt verschrikkelijk. Dit kan niet. Had het kindje dan aan iemand gegeven waar hij wel welkom was. Waarom zou je een baby zoiets aandoen?"

Sem Vijverberg
Ook bij De Graafschap maakt het nieuws veel los. De Doetinchemmers besteedden in april vorig jaar veel aandacht aan de onopgeloste zaak. In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht werd het stadion eenmalig omgedoopt tot de Sem Vijverberg. "Toen de politie ons ervoor benaderde, hebben we geen seconde getwijfeld om medewerking te verlenen", blikt directeur Hans Martijn Ostendorp terug.

‘Kippenvel’
Ostendorp werd woensdag telefonisch op de hoogte gesteld van de doorbraak in het onderzoek. "Ik merkte dat ik er kippenvel van kreeg", zegt de algemeen-directeur van De Graafschap. "Dit verhaal is echt een verschrikkelijke casus, waarvan je hoopt dat er een oplossing komt. De aandacht die we er anderhalf jaar geleden samen aan hebben gegeven, heeft echt iets opgeleverd. In alle triestheid van dit verhaal ben ik dus blij dat de politie destijds die stap heeft gezet."

'Het geweten gaat spelen'
Naast de schok zijn buurtbewoners verrast dat er na zoveel jaar alsnog nieuws komt over de zaak. "Ik had niet verwacht dat er na zoveel tijd nog iets gevonden zou worden. Mensen zwijgen daarover. Maar op een gegeven moment gaat het geweten spelen, en zeggen ze dat toch wel", stelt een andere bewoonster.

‘Benieuwd hoe het verdergaat’
Haar buurman sluit zich hierbij aan: "Ik ben benieuwd hoe de zaak verdergaat. Je volgt als buurtbewoner dit nieuws toch op de voet. We zijn een hechte buurt, het leeft hier nog steeds. Ik hoop echt dat ze de dader vinden, en dat er antwoorden komen. Dat zal weer rust in de buurt brengen."

Foto: REGIO8 (vijver waar Sem werd gevonden)

Lees ook

Donateurs en bezorgers gezocht voor kersttraditie Het Grootste Kerstdiner

Voor het derde jaar op rij hoopt Stichting Het Grootste Kerstdiner duizend minima in de gemeenten Do...

Automobiliste naar ziekenhuis na botsing op boom bij Wehl

Een automobiliste is vrijdagochtend op een boom gebotst langs de weg tussen Wehl en Didam. Ze is na ...

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenter...

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het pla...

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

Bestuurders naar ziekenhuis na botsing in buitengebied Varsseveld

Twee automobilisten zijn woensdagochtend op elkaar gebotst op een kruising in het buitengebied tusse...