Ulft, Netherlands

Opluchting bij pomphouder in Gendringen door eerlijke kansen in grensgebied

De afgelopen jaren werden tankstations in de Achterhoek nabij de grens, geconcurreerd door de goedkopere Duitse pompen. Nu de Duitse overheid begin september de tankrabatt heeft opgeheven, is tanken in Nederland en Duitsland evenwichtiger en in sommige gevallen in Nederland goedkoper.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 29 september 2022 16:57 | Aangepast op 29 september 2022 16:57
“En wij zijn maar een klein stationnetje, als je het langs de hele grens trekt dan gaat het een enorme financiële meevaller worden”, aldus Mark Heuthorst, eigenaar van de BP in Gendringen. Hij zag tot zijn opluchting dat begin september in Duitsland de tijdelijke belastingverlaging werd opgeheven. Door ook een accijnsverlaging op Nederlandse brandstof, is tanken bij zijn pomp relatief gelijk aan de prijzen over de grens. Deze situatie is op dit moment gunstig voor hem, maar de afgelopen jaren zag hij een groot deel van zijn klanten de grens over trekken om te tanken. “Wij hebben hele zware jaren gehad”, vertelt de pomphouder. “Ik ben blij dat wij voor het eerst in acht tot tien jaar weer eens een keer een gelijk speelveld hebben, want zo hoort het ook te zijn.”

Het tankstation van Heuthorst, die op nog geen kilometer van de grens zit, moest door belastingen hogere tarieven heffen dan zijn collega’s in Duitsland. “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat Nederlanders naar de andere kant van de grens moeten rijden, om daar hun brandstof te kopen omdat het hier veel duurder is”, aldus de pomphouder die het vooral bij de politiek in Den Haag mis ziet gaan. “We betalen echt veel te veel belasting. We willen gewoon een gelijk speelveld, dat is het enige wat wij vragen.”

Uitbreiding
Doordat veel klanten in de grensregio de afgelopen jaren ervoor kozen om hun benzine goedkoper bij de oosterburen te halen, kan hij met alleen de verkoop van brandstof zijn zaak niet meer boven water houden. “Wij hebben de klanten nodig, voor de stroom, voor het personeel en om te zorgen dat we zelf ook nog een boterham kunnen verdienen”, vertelt Heuthorst. “Daarom hebben wij naast een Phone House ook nog een wasstraat en een Primera. Want, zoals wij altijd zeggen, we hebben maar één concurrent en dat is de overheid.”

Uitnodiging
Zelf hoopt Heuthorst dat de beleidsmakers gaan kijken naar de gevolgen: “Ik hoop dat ze in Den Haag gaan uitrekenen wat dit hun gaat kosten dan wel opleveren, want dat vinden ze op dit moment niet belangrijk.” Op de vraag of ze een keer welkom zijn om langs te komen? “De koffie staat klaar en ik sta ze graag te woord.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Van New York tot VOC, onderzoek werpt nieuw licht op 'de Achterhoeker'

Het onderzoek van Natalya Staring en Willem Willemsen van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers l...

Vrachtwagenchauffeur overvallen op industrieterrein Gendringen

Op het Industrieterrein in Gendringen is woensdagochtend vroeg een vrachtwagenchauffeur met geweld o...

Poolse automobilist komt in de sloot terecht bij Gendringen

Een automobilist uit Polen is dinsdagmiddag in een sloot terechtgekomen in het buitengebied van Gend...

Automobilist eindigt in sloot nabij Netterden, bestuurder mee naar politiebureau

Een automobilist is zondagmiddag in het buitengebied van Netterden met zijn voertuig in de sloot ter...