Ulft, Netherlands

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Foto: REGIO8
Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor het weekend van 14 en 15 september. Doel van dit jaar is al wel vastgesteld: ‘Monumenten doorgeven aan de volgende generatie’.
Anton Adelaar | 14 juni 2024 12:00 | Aangepast op 14 juni 2024 12:00
Dat kan nog weleens lastig worden. “Het is moeilijk om jonge mensen te enthousiasmeren”, zegt Lidy Lowenthal Beijer van heemkundevereniging Oude IJsselstreek dinsdag tijdens een persconferentie over Open Monumentendag 2024 op het gemeentehuis in Gendringen. Open Monumentendag wordt jaarlijks in Europese landen georganiseerd in de maand september. Historische gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek worden dan dat weekend gratis opengesteld. De Duitse werkgroep heemkundevereniging Anholt en de Achterhoekse werkgroep Bontebrug organiseren dit jaar een fietstocht van achttien kilometer langs monumenten in de Oude IJsselstreek en de Duitse grensplaats Anholt.

Ondanks dat ze een nieuwe generatie enthousiast willen maken, doen ze dit jaar verder weinig om jongeren te trekken. “Twee jaar geleden hebben wij jongeren uitgenodigd om muziek te maken tijdens Open Monumentendag. Dit jaar treedt een meisje uit die groep voor de derde keer op. Verder proberen we wel wat jongeren te benaderen om te helpen en vaak komen vrienden van hen dan wel kijken. Maar dat is maar een handjevol”, legt Lowenthal Beijer uit. "Jongeren tussen de 18 en 30 jaar vinden Open Monumentendag vaak maar oubollig. Ze hebben hun eigen festivals."

Kinderactiviteiten
Wel worden er tijdens Open Monumentendag activiteiten voor jonge kinderen georganiseerd. Een paar jaar geleden was een van die activiteiten dat kinderen van oude schoendozen koffers maakten. “Dat was een groot succes. Honderden kinderen deden hieraan mee.” Maar dit jaar wordt dit niet georganiseerd, omdat het niet past in het al vastgestelde thema ‘Routes, Netwerken & Verbindingen onderweg’. Daarnaast gaan de groepen 7 en 8 van basisschool Dynamiek in Terborg de week vóór Monumentendag langs vier monumenten. “Daar krijgen ze allerlei verhalen over de historische gebouwen te horen en kunnen ze rondlopen.”

Doorgeven aan volgende generatie
Lowenthal Beijer vindt het wel belangrijk dat jonge mensen geïnteresseerd zijn in dit jaarlijkse evenement. "Het is belangrijk dat wij oude gewoontes en tradities, zoals eten, gebouwen en cultuur, doorgeven aan de volgende generatie. Als we dat niet doen, dan mist de nieuwe generatie een stukje geschiedenis. Als de jonge mensen van nu in de toekomst niet opstaan, wordt dat natuurlijk lastig."

Persconferentie
De aftrap van Open Monumentendag vindt aan beide kanten van de grens plaats op zaterdag 14 september om 10.00 uur, namelijk bij Halte Bontebrug in Bontebrug en het Heimathaus in Anholt. De Duitse en Nederlandse pers werd afgelopen dinsdag uitgenodigd in het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek in Gendringen met als insteek ‘op weg naar 14 september’. De aanwezige pers kreeg een korte presentatie van de werkgroepen over de plannen tijdens Open Monumentendag.

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Schuur flink beschadigd na brand in buitengebied van Gendringen

In een schuur bij een woning in het buitengebied van Gendringen is donderdagmiddag brand ontstaan. N...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Rotte kies in Gendringen wordt na brand eindelijk gesloopt

Het voormalige pand van Gelders Handwerk in Gendringen gaat eindelijk aan de grond. Eind 2022 zou he...

Bouw van IKC de Wijssel in Gendringen feestelijk afgetrapt

Voor basisschoolleerlingen in Gendringen begon de week net even anders dan normaal. Alle leerlingen ...

Protest in Rekken tegen Duitse windmolens: 'Dacht het niet'

Op de Panovenweg in Rekken zijn vrijdagavond twee spandoeken geplaatst als protest tegen de geplande...

Kinderraad Oude IJsselstreek verzamelt zwerfafval voor de kinderafdeling

De kinderraad van de gemeente Oude IJsselstreek heeft een cheque overhandigd aan het Slingeland ziek...