Ulft, Netherlands

 

Ook Oost Gelre tegen landelijk stikstofbeleid

In Oost Gelre is dinsdagavond een motie aangenomen om in samenspraak met de provincie Gelderland, waterschap, natuurorganisaties en boeren te kijken naar een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofreductie. Eerder werden soortgelijke moties al aangenomen in de buurgemeenten Aalten, Berkelland en Winterswijk.
Domien Esselink | 7 juli 2022 13:30 | Aangepast op 7 juli 2022 13:30
“We moeten in deze discussie niet tegenover elkaar staan, maar het met elkaar doen”, vindt fractievoorzitter Walter Leemreize van het CDA. Samen met coalitiepartner VVD en de Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG) diende hij een motie in om de impasse in de stikstofdiscussie te doorbreken. Een soortgelijke motie werd dinsdagavond ingediend door de Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW). “Wij moeten dit doen, omdat er in de motie van het CDA, VVD en NLOG te veel aannames en onwaarheden staan”, zegt fractievoorzitter Paul Wallerbos.

Daarbij doelt Wallerbos op het punt in de motie dat zegt dat er in het Vragenderveen en Korenburgerveen planten groeien die er op basis van de stikstofdepositie niet zouden kunnen groeien. “Kom met rapporten waaruit dit blijkt”, aldus Wallerbos tegen fractievoorzitter Leemreize van het CDA.

'Ook om het gevoel'
Ook de PvdA gaat mee met het argument van OLW. “Er staan een aantal suggestieve opmerkingen in de motie, die niet wetenschappelijk zijn bewezen”, zegt PvdA’er Richard Klein Tank. Leemreize wil echter niet te veel op de details van zijn motie ingaan. “Het zal wetenschappelijk wellicht niet allemaal kloppen, maar het gaat ons ook om het gevoel.”

Vragenderveen
In Oost Gelre ligt het Vragenderveen dat deel uitmaakt van het Natura 2000-gebied Korenburgerveen op de grens met de gemeente Winterswijk. Het is een natuurgebied van bijna 500 hectare. Boeren rond dit gebied worden hard geraakt door het nieuwe stikstofbeleid.

'Verbinding zoeken'
“We moeten de verbinding met elkaar blijven zoeken”, vindt Ronald Willering van OOG. De partij steunde daarom beide moties. Uiteindelijk bleek er alleen voor de motie van het CDA, VVD en NLOG een ruime meerderheid te zijn.

Wethouder Arjen Schutten werd opgedragen om de motie onder de aandacht te brengen bij de Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de fracties in de Tweede Kamer.

Foto: REGIO8 (archief, boerenprotest)

Lees meer over:

boerenprotest|stikstofbeleid|

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Stikstofuitstoot moet minder in Achterhoek

De stikstofuitstoot van agrariërs in de Achterhoek moet worden ingeperkt van de Nederlandse regerin...

Ook Doetinchem steunt boeren met motie

De gemeenteraad van Doetinchem geeft de boerensector een steun in de rug met een aangenomen motie. P...

Berkelland volgt provincie in verwijderen vlaggen

Als de provincie Gelderland start met het verwijderen van de omgekeerde protestvlaggen, volgt de gem...

Boeren ontregelen treinverkeer in oosten

Actievoerende boeren hebben het treinverkeer in het oosten van de Achterhoek dinsdagavond ontregeld....

Protestvlaggen wapperen in de Achterhoek

De omgekeerde Nederlandse vlag wordt als vorm van protest steeds zichtbaarder op het platteland. Zo ...

Remkes neemt zorgen in de Achterhoek niet weg

Zowel de LTO, activistische boeren en gemeenteraadsleden in de Achterhoek blijven kritisch na het ra...