Ulft, Netherlands

Onvrede in Gorssel over mogelijke sloop wooncomplex De Bloemenkamp

Foto: REGIO8
Al lange tijd strijden inwoners tegen de sloop van voormalig wooncomplex De Bloemenkamp in Gorssel. Tot eind 2024 wonen er Oekraïners in het complex, daarna moet het pand tegen de vlakte. Pandeigenaar Vastgoed Zorgsector is van plan het complex te vervangen door nieuwbouw, maar dat gaat volgens het dorp ten koste van goedkope huurwoningen voor eigen inwoners.
Viggo Zweverink | 12 februari 2024 15:06 | Aangepast op 12 februari 2024 15:06
"Er komen hier 70 appartementen voor in de plaats, heb ik begrepen," laat omwonende Marlies Gommers weten. "Wij weten niet of dat hoog in de lucht moet, of dat dit hele gebied volgebouwd wordt. De jongeren en de oudere bevolking staan hier straks met lege handen." De plannen zijn nog niet ingediend, maar de gemeente lijkt er positief over te zijn. Er is in Gorssel namelijk een grote behoefte aan betaalbare woningen én woningen voor ouderen. Lochem hoopt dat het bouwen van nieuwbouw zorgt voor doorstroom op de woningmarkt.

Architect Bart Jan van den Brink, betrokken bij de actie tegen de sloop, zet daar vraagtekens bij. "Ik weet nu al wat er gaat gebeuren als de plannen worden goedgekeurd, er komen protesten. Omwonenden kijken straks tegen een grote steenklomp aan", aldus Van den Brink. "Ik denk dat er allerlei procedures komen waardoor dit jarenlang een braakliggend terrein is."

Goed gebouw
Vastgoed Zorgsector wil appartementen in de vrije- en middensector bouwen en de omgeving meenemen in die plannen. Renoveren is volgens de partij geen optie vanwege de slechte staat, de actievoerders zien dat anders. "Het gebouw is destijds gebouwd voor rijke mensen gebouwd, rond 1960 werd er in het algemeen slecht gebouwd", laat de architect weten. "Dit was een behoorlijk goed gebouw."

Onderhoud
Volgens Gommers waren de oorspronkelijke bewoners, die inmiddels weg zijn, tevreden over de staat van het gebouw. "Er waren zeker verbeterpunten, maar gezien het feit dat de eigenaar onderhoud niet hoog op z'n lijstje had staan is dat niet zo gek", benadrukt Gommers.

Haalbaar
"Ik heb berekend dat het haalbaar is om het te renoveren, en de appartementen tegen een redelijke prijs te verhuren", benadrukt Van den Brink. Volgens de architect is het mogelijk om voor zo'n 110.000 euro, per appartement, het gebouw te renoveren. De ontwikkelaar gaat niet mee in de berekening van de architect. De actievoerders hopen dat de gemeenteraad nu actie onderneemt.

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Matig De Graafschap wint wel van FC Den Bosch

Na twee nederlagen tegen Brabantse ploegen heeft De Graafschap vrijdagavond op De Vijverberg gewonne...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Enorme ravage bij eenzijdig ongeval bij Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval op de Kilderseweg in Doetinchem is een persoon gewond geraakt. De bestuurd...

'Grotere' opvolger voor Music Show Scotland uit Borculo

Een van de grootste Schotse muziekorganisaties van Nederland, Highland Valley Pipes & Drums uit Borc...