Ulft, Netherlands

 

Ontroerende video van bakkerij na hoge energierekening

Door de energiecrisis dreigt een abrupt einde voor de bekende zaak Bakkerij Kaspers in het centrum van Doetinchem. Met een aangrijpende video vragen medewerkers aandacht voor de problemen, waar veel meer bakkers mee kampen.
Redactie REGIO8 | 19 september 2022 12:56 | Aangepast op 19 september 2022 12:56
Al sinds 1935 is er een brood- en banketbakkerij aan de Waterstraat gevestigd. Of het nu voor brood, taart of gebak is, Doetinchemmers weten volgens Omroep Gelderland bakkerij Kaspers in het centrum van de stad blindelings te vinden. Eigenaren Esther Saalmink en Rik Helmink hebben in totaal vier filialen in Doetinchem, één in Zeddam en één in Wehl. Het ondernemersechtpaar heeft echter de pech van een variabel energiecontract. “Normaal betaalden we 4.000 euro per maand, nu is dat 40.000 euro. In drie maanden tijd ben je gewoon een ton meer kwijt aan energie. Voor een klein ambachtelijk bedrijf is dat niet te doen”, vertelt Saalmink.

Het gevolg is dat er grote zorgen zijn over de toekomst van het bedrijf. “Als we zo doorgaan, kunnen we misschien nog twee tot vier weken doordraaien”, schetst ze het doemscenario. “Met het personeel hebben we het al over de WW gehad. Maar dat wil niemand. We zijn een heel hecht bedrijf. De bakkers werken al een kleine 25 jaar samen.” Een noodkreet, zo kunnen we de video die de medewerkers hebben gemaakt volgens Saalmink wel zien. “Een van de bakkers moest er vanochtend om huilen. Hij kreeg een arm om hem heen van een vrouw die hier ook al 20 jaar werkt.”

Aangrijpende video
Bakkerij Kaspers krijgt veel reacties op de video op Facebook. Zo zegt een collega uit Limburg ‘met tranen in de ogen’ naar het filmpje te hebben gekeken. “Je merkt dat er in de winkels veel over wordt gesproken. Het leeft in heel Doetinchem. We hebben hier drie ambachtelijke bakkers, met allemaal dezelfde problemen. Stel dat het zo doorgaat, dan ben je straks alle bakkers kwijt”, zegt Saalmink.

Krediet tot januari
Om de komende maanden door te komen, heeft ze voor maandag gesprekken gepland met partijen die willen investeren. “Dan gaat het om het aanboren van krediet, waar je weer rente over moet betalen. Dat helpt je misschien tot januari. Als de prijzen dan nog niet zijn gedaald, is het alsnog afgelopen.”

Helft verdwijnt
Eerder riepen verschillende brancheverenigingen voor bakkerijbedrijven het kabinet al op tot maatregelen en steun. Bakker Hans Keurhorst uit Apeldoorn, tevens voorzitter van het Echte Bakkersgilde, verwacht dat anders de helft van de ongeveer 3200 bakkerijen in ons land verdwijnt.

‘Houdt kleine ondernemers staande’
“Als deze situatie niet verandert, moet elke bakker met een variabel contract ermee stoppen”, zegt Saalmink. “Hetzelfde geldt voor veel meer ambachtslieden. Ik denk dat het belangrijk is dat we deze kleine ondernemers staande houden, zodat we ook de mensen aan het werk houden en we de koopkracht op peil houden in deze lastige tijd.”

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Scooterrijder gewond na botsing in Doetinchem

Een scooterrijder en zijn passagier zijn zaterdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding in Doetinc...

Celstraf dreigt na wegsluizen van 1,9 miljoen euro

Een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem, die tussen augustus 2008 en april 2020 voor rui...

Orion verslaat Duitse en Belgische volleyballers

Active Living Orion heeft twee van de drie potjes gewonnen op het zelf georganiseerde internationale...

Automobiliste botst op boom in Doetinchem

Een automobiliste is zaterdagochtend op een boom geknald in Doetinchem. Ze is na het ongeval overgeb...

Dagbesteding zamelt winterkleding in voor vluchtelingen

In de dagbesteding ’t Laer in Etten zijn Elisa Holthaus en haar cliënten aan het verzamelen gesla...

Woningen in voormalig bankkantoor bij stad Doetinchem

Doetinchem steunt de ombouw van het voormalige ABN Amro-kantoor bij de binnenstad tot woningen. Een ...