Ulft, Netherlands

Ontroerende video van bakkerij na hoge energierekening

Door de energiecrisis dreigt een abrupt einde voor de bekende zaak Bakkerij Kaspers in het centrum van Doetinchem. Met een aangrijpende video vragen medewerkers aandacht voor de problemen, waar veel meer bakkers mee kampen.
Redactie REGIO8 | 19 september 2022 12:56 | Aangepast op 19 september 2022 12:56
Al sinds 1935 is er een brood- en banketbakkerij aan de Waterstraat gevestigd. Of het nu voor brood, taart of gebak is, Doetinchemmers weten volgens Omroep Gelderland bakkerij Kaspers in het centrum van de stad blindelings te vinden. Eigenaren Esther Saalmink en Rik Helmink hebben in totaal vier filialen in Doetinchem, één in Zeddam en één in Wehl. Het ondernemersechtpaar heeft echter de pech van een variabel energiecontract. “Normaal betaalden we 4.000 euro per maand, nu is dat 40.000 euro. In drie maanden tijd ben je gewoon een ton meer kwijt aan energie. Voor een klein ambachtelijk bedrijf is dat niet te doen”, vertelt Saalmink.

Het gevolg is dat er grote zorgen zijn over de toekomst van het bedrijf. “Als we zo doorgaan, kunnen we misschien nog twee tot vier weken doordraaien”, schetst ze het doemscenario. “Met het personeel hebben we het al over de WW gehad. Maar dat wil niemand. We zijn een heel hecht bedrijf. De bakkers werken al een kleine 25 jaar samen.” Een noodkreet, zo kunnen we de video die de medewerkers hebben gemaakt volgens Saalmink wel zien. “Een van de bakkers moest er vanochtend om huilen. Hij kreeg een arm om hem heen van een vrouw die hier ook al 20 jaar werkt.”

Aangrijpende video
Bakkerij Kaspers krijgt veel reacties op de video op Facebook. Zo zegt een collega uit Limburg ‘met tranen in de ogen’ naar het filmpje te hebben gekeken. “Je merkt dat er in de winkels veel over wordt gesproken. Het leeft in heel Doetinchem. We hebben hier drie ambachtelijke bakkers, met allemaal dezelfde problemen. Stel dat het zo doorgaat, dan ben je straks alle bakkers kwijt”, zegt Saalmink.

Krediet tot januari
Om de komende maanden door te komen, heeft ze voor maandag gesprekken gepland met partijen die willen investeren. “Dan gaat het om het aanboren van krediet, waar je weer rente over moet betalen. Dat helpt je misschien tot januari. Als de prijzen dan nog niet zijn gedaald, is het alsnog afgelopen.”

Helft verdwijnt
Eerder riepen verschillende brancheverenigingen voor bakkerijbedrijven het kabinet al op tot maatregelen en steun. Bakker Hans Keurhorst uit Apeldoorn, tevens voorzitter van het Echte Bakkersgilde, verwacht dat anders de helft van de ongeveer 3200 bakkerijen in ons land verdwijnt.

‘Houdt kleine ondernemers staande’
“Als deze situatie niet verandert, moet elke bakker met een variabel contract ermee stoppen”, zegt Saalmink. “Hetzelfde geldt voor veel meer ambachtslieden. Ik denk dat het belangrijk is dat we deze kleine ondernemers staande houden, zodat we ook de mensen aan het werk houden en we de koopkracht op peil houden in deze lastige tijd.”

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...