Ulft, Netherlands

 

Onderzoek naar basisscholen in Zelhem

De toekomst van het basisonderwijs in Zelhem wordt de komende tijd onderzocht voor de gemeente Bronckhorst. De drie huidige schoolgebouwen zijn verouderd, waardoor gekozen moet worden voor renovatie, een tussenvorm, of een gezamenlijke locatie.
Jasper Hazelaar | 18 november 2021 11:58 | Aangepast op 18 november 2021 11:58
De schoolbesturen van CBS 't Loo, De Meene en Jan Ligthart geven de voorkeur aan het realiseren van één locatie, maar andere alternatieven worden volgens Omroep Gelderland onderzocht. Bronckhorst heeft de afgelopen tijd alle basisscholen binnen de gemeente in kaart gebracht. Samen met de achttien scholen is gekeken naar de huidige status van het gebouw, wat er in de toekomst aangepast moet worden en wat dat gaat kosten. De resultaten hiervan staan in een huisvestingsplan. Hieruit blijkt dat de helft van de gebouwen nog in goede staat verkeerd.

De andere negen gebouwen zijn relatief oud, daardoor voldoen ze niet meer aan de toekomstige wettelijke eisen voor huisvesting. Zo is In Wolfersveen, Toldijk en Halle de kwaliteit van het gebouw niet optimaal. Ze vertonen allemaal ouderdomsverschijnselen. De gemeente wil als eerste investeren in de Dorpsschool in Halle. Volgens Bronckhorst heeft deze school een belangrijke functie voor buurdorpen. In de omgeving zijn al diverse scholen gesloten vanwege de krimp.

Dorpsschool in Halle
De kinderen die eerder in bijvoorbeeld Halle-Heide of Halle-Nijman op school zaten, gaan nu naar de Dorpsschool in Halle. Dat betekent dat er ongeveer 120 leerlingen zijn en dat maakt het volgens de gemeente gerechtvaardigd om dit gebouw als eerste aan te pakken. Er wordt gekeken naar de technische staat van het pand en het binnenklimaat. De scholen in Wolfersveen en Toldijk hebben bestaansrecht, maar een toekomstvisie ontbreekt nog.

School is meer dan een gebouw
Uit de analyse blijkt dat het voor ieder schoolgebouw goed is om te investeren in verduurzaming. “Dit onderwijshuisvestingsplan biedt de scholen, maar ook ons, houvast", zegt wethouder Paul Hofman. "In nauwe samenwerking met de schoolbesturen is de inhoud verzameld. Een school is meer dan een gebouw. Het is een belangrijke voorziening in het dorp. Samen met de scholen gaan we zorgen voor gebouwen waar onze kinderen goed en modern onderwijs kunnen krijgen."

Voor de kerst praat de gemeenteraad over de plannen. Voor de haalbaarheidsonderzoeken wordt zestigduizend euro uitgetrokken.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Brand|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Brandstichter van Maserati veroordeeld

Een 35-jarige man uit Etten is onder meer veroordeeld voor het in brand steken van een Maserati ruim...

Brand in container met hout in Zelhem

Bij een houtbedrijf op de Stikkenweg in Zelhem is donderdagmiddag een brand ontstaan in een containe...

Schoorsteenbrand in woning in Doetinchem

In een woning in Doetinchem is zaterdagavond een schoorsteenbrand ontstaan. Geen van de bewoners is ...

Brand in berg oud ijzer bij bedrijf in Eibergen

In een berg oud ijzer bij een recyclingbedrijf in Eibergen is zondag brand uitgebroken. De brandweer...

Scoutinggebouwen verwoest door brand

Drie gebouwen van Scouting Groenlo zijn zondagochtend verloren gegaan bij een uitslaande brand. De p...

Schuurtje gaat verloren bij brand in Aalten

Een schuur in een woonwijk in Aalten is zondagavond in brand gevlogen. Niemand is gewond geraakt, bu...