Ulft, Netherlands

Ondersteuner jeugd start in Oost-Achterhoek

De pilot met een praktijkondersteuner jeugd voor huisartsen in Oost Gelre, Aalten, Berkelland en Winterswijk is een dusdanig succes geworden, dat de proef een structureel karakter krijgt. Zestig procent van 626 jongeren met psychosociale problemen kon door een praktijkondersteuner worden geholpen.
Jasper Hazelaar | 4 januari 2022 16:46 | Aangepast op 4 januari 2022 16:46
Voor 36 procent was een doorverwijzing nodig naar specialistische zorg en bij vier procent werd een traject beëindigd door ouder of kind. "Het is laagdrempelige hulp en de inzet is om het probleem niet alleen 'klein' te houden, maar ook om het in de eigen leefomgeving op te lossen", zegt wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre. Vijftien huisartsenpraktijken in de vier gemeenten maakten tijdens de pilot, waar ook zorgverzekeraar Menzis en HuisartsenZorg Oost-Achterhoek bij waren betrokken, gebruik van twaalf praktijkondersteuners. Zij gingen met de kinderen en de ouders in gesprek om informatie te geven, te adviseren, kortstondig te begeleiden of uiteindelijk door te verwijzen naar specialistische zorg.

Maar psychosociale problemen, waar moet dan aan worden gedacht? "Zoals kinderarts Frits Küpers van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix altijd al zei: drie vierde van de problemen bij kinderen ligt bij het gezin, de school of het sportleven", zegt Hoenderboom. "Er spelen ook andere problemen, zoals spanningen bij de vader op het werk of op het financiële vlak. De praktijkondersteuner probeert in een gesprek het probleem minder groot te maken dan zoals dat door het kind wordt ervaren. En daarmee de neerwaartse spiraal te doorbreken."

Vanzelfsprekend
Dat de praktijkondersteuners nu definitief aan de slag kunnen gaan in de vier gemeenten, is voor de wethouder min of meer vanzelfsprekend. "Het werkt preventief", zegt Hoenderboom. "En ik vind het mooi dat we in de Oost-Achterhoek de voorloper zijn op dit gebied."

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...